Sikondai túra első felvonás

  2016 első sikondai túrája volt ma. 18 fő jelentkezett a kirándulásra, ami szép létszám, főleg ha az elmúlt napok időjárását vesszük alapul. De szerencsére a sok csapadék nem vette kedvét senkinek. Már az elején mindenkinek a figyelmét felhívtam a nem épp ideális terepi viszonyokra, nem is kellett sokat várnunk, ahogy leértünk a komlói útról máris sártenger fogadott. A földes út szélein sikerült az akadályokon áthaladnunk, majd a kemping mögötti még nyáron is mocsaras rész következett. Pár betondarabot kiraktak ide és így szinte száraz lábbal át tudtunk itt is kelni. A Kőlyuki betérői ismerkedett a csapat és szép libasorban értünk le a 66-os útra. Szusszanásnyi pihenő után már mentünk is a piros sáv jelzés mentén tovább, be a Nagy-mély-völgybe. 
Mai állapot

A kerítés mellett a szokásos állapotok fogadtak, de már tudtam, hogy hol kell felmenni a hegyoldalba, ahol ki lehet kerülni a dagonyát. A Bikfa-forrás felett is elhaladtunk, majd lementünk az "igazi" turistaútra. 
Zsidó-völgy vége a Kőlyukkal
Az első igazi patakátkelésnél megoszlott a társaság voltak akik átmerészkedtek és voltunk páran akik csak a Cserkész-forrásnál mentünk át a túlpartra. Egyre több a medvehagyma és egyre több vadvirág bújik elő az avar alól. 
Kónya vicsorgó (Lathraea squamaria)
Most a Kónya vicsorgó volt az újdonság. A Zsidó-völgy felől becsatlakozó zöld jelzéssel kiegészült a piros sáv, így együtt pedig igazi március 15-ei hangulatban bandukoltunk tovább. 
Nagy-mély-völgyben
Patak keresztezés
A Petnyák-völgybe való lecsatlakozás ismét csak egy patak átkeléssel párosult. Jól összehozták a társaságot ezek a nehézségek! Senki sem panaszkodott, mindenki azt nézte hol tudna segíteni a másiknak. 
Ágnes-vízesés
Mire az Ágnes-vízeséshez értünk már kissé szétszakadt a társaság, de az elől haladok türelmesen megvártak minket lemaradókat. Jó volt nézni, ahogy minden zsebből előkerült a fényképezőgép, telefon és készültek a képek a vízesés előtt. A zöld sávon még kétszer, majd a piros kereszten még egyszer át kellett menni a meder felett. Majd megérkeztünk túránk végpontjához, egyben fő céljához a Meleg-mányi mésztufalépcsőkhöz. 
Hiányos csapatkép
Itt megkértem mindenkit, hogy csináljunk egy csoportképet, de aztán csak itthon vettem észre, hogy ketten lemaradtak róla. :( Utólag is elnézést tőlük! Innen a piros kereszten visszafordultunk, majd megcéloztuk a mánfai árpád-kori templomot. 
Bogláros Szellőrózsa (Anemone ranunculoides)
Medvehagymák közt
Erdei galambvirág (Isopyrum thalictroides)
Martilapu (Tussilago farfara)
Vörös acsalapu (Petasites hybridus)
A Jószerencsét vadászházig megizzadtunk, majd onnan már lefelé haladtunk a templomig. 
Mánfai Árpád-kori templom előtt
Kőlyuki betérőnél egy pár jelezte, hogy ne várjunk rájuk ők innen már egyedül mennek. 
Nemzeti színeken hazafelé
Így aztán 16-an értünk vissza Sikondára, de addig szöszmötöltem az autó körül mire ők is visszaértek a szállodához. Így én is nyugodt lelkiismerettel indulhattam haza Pécsre. Remek időben, remek társasággal sétáltunk egy jót! Remélem mindenki legalább olyan jól érezte magát mint én! Köszönöm Mindenkinek a részvételt!

Megjegyzések

Booking.com