FN1820

  Az első 100 km feletti hetem 2018-ban. Rám is fért már, ebből egy hosszabb 40 feletti futás is volt. Talán alakulgatok, így két héttel a Mátra 115 előtt.
FN1820
05.14. Hétfő

Munka és pihenés. Ja és kijelöltem az őszi Onedoor Trail időpontját. A linkben a részletek. Ha érdekel iratkozz fel, hamarosan a részletek is kiderülnek.

05.15. Kedd

Ködös, esős volt a hajnal, de edzés nem maradhat el emiatt. Felfutottam a Tubesre, mentem egy Rotary-kört, majd eleredt az eső és mire hazaértem bőrig áztam. Az új gépemet jól bebugyoláltam, még a kezemmel is próbáltam a fotóstáskát védeni az esőtől. Napfény nem sok volt ezen a reggelen, de azért próbálkoztam pár képpel.
TV-toronynak hűlt helye
Ködös erdő
Repülőfázis
X
Ködös fa


05.16. Szerda

Délelőtt még munkába menet megálltam a Széchényi-téren pár képe erejéig. :)

Pécsi panoráma
Pécs nevezetességei
Munka után gyors hazatekertem, megvacsoráztam, majd szűk másfél órával a szokásos szerda esti futás előtt elindultam a hegyre. Ábris ugyan megállított, de így is még naplemente előtt fent voltam a Tubesen.
Badacsony a távolban
Napnyugta
 Még a Badacsonyhoz is szerencsém volt. Lefelé siettem, hogy időre az Ágoston-téren legyek. Pár kép a Kis-Tubesen aztán futás, még egy PR is lett belőle.
Felhők jöttek, mentek ...
A srácokkal futottam egy kört, majd a végén még a Niké-szoborhoz is elszaladtam. Útközben a Kikelet után rengeteg vaddisznót hallottam az erdőben. Jól rám is ijesztettek. Képek nem lettek valami jók. :(
Tv-torony
Niké éjjel


05.17. Csütörtök

Munka és pihenés.

05.18. Péntek

Legelőször a Flóra-pihenőhöz akartam menni, hogy napkeltét fotózzak, de korán érkeztem, ezért inkább nem húztam az időt, hanem futottam tovább Kis-rét, majd Rábay-fa felé.
Hajnali fények
 Rábay-fától kimentem a Feketekő-forráshoz, majd a zöld, aztán a sárga kereszten Lapis felé. Lapistól fel a Rotary-ra- Fél kört futottam rajta, utána a Tubesek érintésével elindultam vissza a Mandulásba.
Ritary-körsétány jelzése
Mini Makár-hegy
 Több virágot találtam útközben, pl a lenti két nőszirmot, de szépen nyílik a múlt héten talált kétlevelű sarkvirág is. Remélem a turisták nem fogják leszedni. :( Sajnos eléggé frekventált helyen van. Egy kislevelű nőszőfüvet is lefotóztam, de azok még nem nyílnak. majd jövő héten újra megnézem.
Pázsitos nőszirom
Tarka nőszirom
Kislevelű nőszőfű
Kétlevelű sarkvirág
Tornyos sisakoskosbor
 Visszafutottam Dömörkapuhoz, majd onnan haza. Bruttó három óra mozgási időben sikerült közel 23 km-t futnom és több száz képet csinálnom. :)
Piros gólyaorr


05.19. Szombat

Héten műszakíztatjuk az autónkat, így sajnos a pünkösdi hétvégét otthon töltöttük. Délelőtt letekertem a piacra és boltokba, felfelé eléggé megizzadtam. :)

05.20. Vasárnap

Kora hajnalban indultam, mert még hiányzott 35 km a heti 100-hoz. A terv az volt, hogy kifutok Sikondára, ott megkeresem a hússzínű ujjaskosbort majd hazafutok. Egy virág miatt futni 40 km-t? Igen.
Pirkadat
Eredeti tervem az volt, hogy Árpádtető felé megyek ki aztán Melegmány felé vissza. Végül Dömörkapunál módosítottam és inkább Tubes-Lapis-Vágotpuszta felé kezdtem. Szép volt a pirkadat a János-kilátóban, de nem ehettem meg, hogy nekiállok esztelenül fotózni, mert akkor csúszik az egész napom.
Fél órával később Vágot felé
Folyamatosan néztem a telefonom és végig tartottam a bruttó 7 km/órát. A sok fotószünet miatt, ez nálam jónak mondható. Még akkor is ennyi volt, amikor besétáltam a derékig érő fűbe a virágok miatt és legalább 15 percig időztem ott.
Harangláb, Vágotpuszta
De ne szaladjunk ennyire előre. Vágottig jól járt és ismert ösvényeken mentem, innen a zöld sávon (ezen is voltam már), amit kevésbé ismerek. A 66-os út előtt megkerestem a Szent Imre-forrást. Ittam a vízéből és vettem be sótablettát, mg-ot. Eddig is figyeltem a sóra, kb 30-40 percenként egyet lenyeltem.
Szent Imre-forrás feletti kereszt
Szent Imre-forrás és tava
Route 66
A főút keresztezésében egy darabig kerestem, hogy merre kell tovább menni a zöldön. Tudtam, hogy hol kellene, de ott kb vállig ért a csalán és csurom víz lettem mikor elindultam, ezért inkább kerestem egy másik ösvényt. Pár száz méter után meg is lett, de csak egy vadászlesig vezetett, onnan célirányosan elindultam a hegynek.
Gombák
Hatalmas gombákhoz értem, leálltam fotózgatni, majd két lépéssel odébb észre vettem, hogy itt van a piros sáv jelzés. ennek nagyon megörültem, mert így már ismét tudtam merre vagyok, merre kell tovább futnom.
Hússzínű ujjaskosbor
A sikondai fürdőhöz el sem mentem, hanem egyből a virágokat szerettem volna megkeresni. Gyors meg is találtam, de közben ismét teljesen eláztam. A cipőm csak úgy cuppogott mikor újra futni kezdtem. Szerintem ez egyik legszebb orchidea a hússzínű ujjaskosbor.
Közeli
Itt következett az a rész, ami miatt nem akartam hajnalban erre jönni, ugyanis innen jelzetlen utakon kellett átkavarnom Mánfára. Szerencsére a telefonon tudtam nézni a térképet, ami alapján könnyedén meg találtam azokat a földes utakat, amiken átértem a következő településre.

Itt gondolkoztam kicsit, hogy Melegmány vagy Árpádtető?  Végül utóbbira esett a választásom, mert erre nagyon ritkán járok, legalább ezt a részt is jobban megismerem, lefotózom. Mondjuk az árpádkori templomról még nincs képem a GX80-al.
Rákosvölgyi vadászház
Budafa felöl értem el a Sugói-rétre. Megálltam a Rákosvölgyi vadászháznál. Kicsit megeredt az eső, de szerencsére csak pá percig. Ami viszont nagyon nem tetszett, hogy a turistaút egy szép réten haladt tovább, de a belógó füvektől ismét teljesen eláztam. Alig vártam, hogy újra erdőben legyek.
Itt áztam el derékig
Később elkavartam. Sejtem, hogy hol tértem le a zöld sávról, de olyan szép széles erdő úton futottam, hogy nem volt kedvem visszamenni és a vizes fűben szenvedni. Így inkább újra ránéztem a telefonomra. Tudtam, hogy hamarosan kiérek a Koszony-tető és Árpádtető közti műútra, ezért nem izgultam. 
Kéktúra tábla Árpádtető előtt
A vizemmel nagyon spóroltam, mert tudtam, hogy legközelebb Kantavár környékén tudom megtölteni a kulacsomat. Ezért csak pár korty vízzel vettem be a sótabikat. Útközben egy banánt és pár kis csokit ettem.
Mókus tanösvény
A műúttól a kék sáv turistajelzést követtem egészen a Fehérkúti kulcsosház utáni elágazásig. Csak párszor álltam le fényképezni. Eredeti tervem az volt, hogy 9-re otthon leszek, de akkor még 35 km-t szerettem volna menni. De itt már láttam, hogy meg lesz a 40 és inkább háromnegyed 10-re fogok Pécsen lenni.
Tripammer-fa
Számozott erdő
Tripammer-fa és a kulcsosház között volt egy érdekes rész az erdőben. Be voltak számozva a fák egymás mellett. nem tudom ez valami felmérés vagy valami játék lehetett? Kantavári-forrrásnál frissitettem, majd elkészítettem az utolsó felvételeket és hazáig már csak egy kék kútnál álltam meg. Még a Lámpásvölgy utáni emelkedőt is kifutottam. :)
Fehérkúti kulcsosház
Kantavári-forrás
Jelzés dömping
Végig jól ment a futás, ha folyamatosan eszek és több a vizem akkor szerintem nem lesz gond a Mátrában sem. Nincsenek elvárásaim, csupán annyi, hogy így vagy úgy de be akarok érni. Voltak időtervek, de azokat ahogy közeledik az esemény, egyre inkább kezdem elengedni. Egy hétig még pörgetem aztán az utolsó héten már csak lazákat futok.


Összegzés

Ez jó volt, ilyenből kellett volna sokkal több idén.
Booking.com