Rotary körsétányon

  Péntek reggel mikor elindultam még magam sem tudtam merre fogok menni. Tettyétől felfutottam a Dömörkapuhoz, majd onnan a Kis-rét felé fordultam. De odáig már nem jutottam , mert a sípályán mentem fel a sárga sáv jelzésig a síházhoz. A meredek emelkedő 1/3-át sikerült futnom, aztán jobb a békesség alapon felsétáltam. 
Itt jöttem fel
Innen már végig a sárgán szaladtam a Misinán, Kis-Tubesen át a Tubesi János-kilátóig. A toronyba felmentem, de igazán nem volt semmi különös, legalábbis panoráma szempontjából. Lefelé a piros háromszög jelzést választottam és menet közben találtam ki, hogy megyek egy kör a Rotary-n. 
Misina a Tubesről
Ritkán szoktam teljes kört menni, mert mindig vagy az északin vagy a délin futok. 550 méter tengerszint körül kialakított körsétány pedig sokak kedvelt futóterepe. Valahogy én mindig csak valamelyik virág miatt vagy a Tubesről lefelé használom a sétányt.
Piros háromszög és a Rotary körsétány találkozása
A nyugati oldaláról indultam, kereszteztem a Lapis és Tubes közti sárga sáv jelzést, majd elhaladtam a Vörösmarty idézetes ("Az ember fáj a földnek") kőtábla mellett és kiértem az alábbi kis tisztáshoz. A körsétányon sajnos csak itt van rendes kilátás, a többi helyen már betakarnak a fák. Innen a Kelet-Mecsek 600-as csúcsai is megfigyelhetőek. 
Kis tisztás a Rotary északi oldalában
Nem sokáig élvezhettem a nap sugarakat, mert ismét bementem a sűrűbe. Leginkább bükkfák alkotják itt az erdőt, de sok egyéb faj is megfigyelhető itt, ezeket a tanösvény táblái be is mutatják számunkra. Ilyen például az Öreg-tölgy, amiből már a korhadéklakó állatok lakmároznak.
Öreg-tölgy
Tavasszal itt medvehagymák borítják az erdő alját, az illatuk pedig még a látványuknál is élvezetesebb. A keleti végpontnál ismét a sárga sáv jelzéssel találkozok. Innen lehetne lemenni a Misina felé, de most még folytattam tovább a köröm.
Rotary tábla
A fenti táblán minden fontos dolog elolvasható, amit a körsétányról tudni érdemes. A fáradt turisták pedig a lenti padon pihenhetik ki magukat.
Rotary körsétány
A déli oldalra fordulva megváltozik a táj, a magas fákat sűrű karsztbokorerdő váltja. A fák valóban nem magasak, de annyira azért igen, hogy ne lehessen látni az alattunk elterülő Pécsett. Hamarosan az 1998-ban felállított Rotary emlékkőhöz érek.
Rotary emlékkő
Az út másik oldalán a ferde rétegződésű mészkőlapokra, pedig egy Rotary körsétány tábla lett elhelyezve.
Rotary körsétány
A déli oldal melegkedvelő virágai is megjelennek, ilyen például az ágas homokliliom vagy épp a sárga hagyma. Ők jóé viselik a szárazságot, de más most nem figyelhető meg erre.  
Gyarmati-kereszt
A Gyarmati-kereszt és a piros kereszt elhagyása után a Tubesi nyiladéktól még kitekintek, szép időben a Papuk is látszik innen, de most csak a Jakab-hegyig lehet ellátni. Felettem látom a János-kilátót, de még elmegyek a Lapis felé és a sárga sávon megyek fel másodjára a Tubesre.
Ezeken voltam
A kilátóba már nem megyek fel, csak futok tovább a Kis-Tubest is kikerülöm és pillanatok alatt lent vagyok a Misina alsó parkolójánál. Innen a sárga háromszöget választottam lefelé. Az állatkerthez fél nyolc felé érek már javában megy a munka, de nem tudom, hogyan fognak kinyitni ősszel? A kerítést lebontották, szalagkorlátot húztak ki helyette. Gomba mód szaporodnak a kifutók és egyéb épületek, de az is látszik, hogy van még munka bőven!
Állatkert 2015 július
Kardos-úton, Kikeleten át érem el a Szőlő utcát, meredeken leereszkedem és már otthon is vagyok. 14,5 km lett a vége, 1 óra 47 perc a mozgási idő. A sok fotószünet miatt a teljes idő két és fél óra volt.

Megjegyzések

Booking.com