Szuadón át Orfűre

  Vasárnapra egy jó kis kört néztem ki magamnak Orfűre. Virágok most sajnos nincsenek, vagy legalábbis olyan ami miatt mentem, így csak a futásra kellett koncentrálnom. A széleslevelű és a csőrös nőszőfüveket megviselte a múlt heti forróság és későn jött a szombati zivatar. Mindegyik levirágzott már. A csapadék a völgyekben még sár formájában megvolt, de a nagy részét gyorsan elnyelte a száraz talaj. Mondjuk Orfű után egy sűrű bokros részen, teljesen eláztatott a leveleken összegyűlt esővíz. Nem elég, hogy teljesen leizzadtam, még szinte meg is fürödtem mire átértem ezen a szakaszon. Ötkor indultam Pécsről, felmentem a Mandulásba. A Francia-emlékműtől kinéztem délre, de nem látszott a Papuk, ezért meg sem fordult a fejemben, hogy felmenjek a Tubesre. A Mandulástól a piros sávon át előbb kikocogtam a Remete-rétre, majd tovább futottam ugyanezen színen Szentkútnak.
Híd a Rózsa-forrás felett
Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossus)
Szentkúttól az Éger-völgyig még a piroson, majd ott megnéztem a Gégen-kutat, majd a kék kereszt jelzésen folytattam a kapaszkodást a Patacsi-mezőig.
Éger-völgyben
Éger-völgyben még egy kisebb vízeséshez lemásztam és csináltam pár hosszú záridős fotót.
Gégen-kút
Itt találkozott a jelzésem a kék sávval. Hét óra húsz perc volt, gondoltam, hogy visszamegyek a Remete-rétre, de fejben eldöntöttem, hogy ha fél nyolc előtt ideérek akkor megyek tovább. Így nem volt mit tenni! Pihenőhelyet, bélyegzőhelyet megnéztem, lefotóztam, majd elindultam lefelé a Szuadó-völgybe.
Mihály remete-forrás
Mihály remete-forrás, majd a névadó Szuadó-forrás következett, később a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület kutatóbázisa, majd sorban a barlangok.
Szuadó-forrás
Szuadó-barlang, Gilisztás-barlang és a Trió-barlang. 
Szuadó-barlang bejárata
Volt víz bőven a völgyben, meg sár is, de jó volt hogy nem volt olyan nagy hőség még korán reggel. Kiértem az orfűi műútra, már jöttek mentek az autók, Sokan választották a hőségben felüdülésként az Orfűi tavakat, aquaparkot. Aszfalton elfutottam az Orfűi elágazásig, majd le a zöld sávon Orfű tábláig. Bekukucskáltam a Sárkány kulcsosházhoz, de pont indultak onnan autóval, ezért csak távolról készítettem pár képet.
Négy fenyőfa kulcsosház
Bementem a településre a Négy fenyőfa kulcsosháztól indul a sárga kereszt jelzést amit Büdös-kútig kellett követnem. Nyolc óra múlt pár perccel, már sietnem kellett, ezért nem mentem tovább a tavakig. Itt is volt sár bőven, de jól tudtam haladni.
Foltos kontyvirág (Arum maculatum) bogyói
Most kezdtek el pirosodni a foltos kontyvirág bogyói, ezek miatt meg-meg álltam, de csak pár percre. Itt vettem észre, hogy eddig a megszokott 12 megapixel, helyett 2 MP-re volt állítva a fényképezőgép. Nem örültem neki, de szerencsére nem fotóztam semmi olyat ami miatt nagyon bosszankodhattam volna!
Spirál barlang bejárata
Kereszteztem a kerékpárutat, majd Száraz-kútnál a Lórihoz vezető erdei utat, ezután a Spirál barlang következett, majd a Büdös-kúti kulcsosház.
Júliusi sár a Mecsekben
Jenő hídja háttérben a Büdös-kúti kulcsosház
Innen a kék sávon Remete-rét, majd a piros sávon a Mandulás jött. Láttam egy lábatlan gyíkot, fotózni nem tudtam, de csináltam egy videót róla, ahogy menekül előlem.
Mandulásban frissítettem, majd hamarosan leértem az Ilona utcába. 30 km lett a vége négy és fél óra alatt. Ez volt sorban a harmadik 30 kilométeres futásom vasárnaponként. A másik kettőről is írok majd, de azokra még várni kell egy kicsit!

Megjegyzések

Booking.com