2X a Zengő

  Mostanában kicsit ritkábban jelentkezem, futni megyek, de nincs időm a feltöltésekre. Vasárnap a Kelet-Mecsekben jártam és kétszer felmentem a Zengőre. Először nyugatról, majd aztán keletről is. A kék háromszögön még félhomályban fél ötkor indultam fel, k.b ötre voltam a csúcson. Ki van ugyan írva, hogy életveszélyes a kilátó, de azért csak felmentem! Jó lenne ha végre megcsinálnák!
Hosszúhetény, Pécs, Misina, Tubes, Köves-tető és a Hármas-hegy
A panoráma nem volt valami jó, de Pécs és a Misina-Tubes gerinc azért jól látszott. Alattam Hosszúhetény és felette Köves-tető valamint a Hármas-hegy. Keleten a fák között Pécsvárad és a távolban a Duna folyam is feltűnt!
Napkelte a Zengőn
A meredek sárga sáv jelzésen ereszkedtem le, egészen a püspökszentlászlói arborétumig. Onnan tovább a sárgán a Diós-kút érintésével a Hárs-tetőig kapaszkodtam vissza. Természetesem Diós-kút alatt a csak kedvenc völgynek nevezett részen készült most is pár kép, mit ahogy mindig ha erre járok!
Kedvenc völgyem
Hárs-tetőnél a sárgát zöldre váltottam és lankás emelkedőn, lejtőn meg sem álltam a Szamár-pihenőig. Itt a zöld sáv megy tovább Réka-vár felé, de én letértem a Réka.völgybe, hogy ismét a Zengő felé forduljak.
Szamár-pihenő
A Somos.hegy oldalában a kék négyzetet követtem, amikor pár vaddisznó szaladt át előttem az úton. Ők jobban megijedtek mint én és pár pillanat múlva már csak a szagukat lehetett érezni, de látni már nem láttam őket.
Távolban a Zengő
Hat lehetett mikor a Réka-kunyhó tisztására értem, egy Lada parkolt mellette és páran mocorogtak a ház körül. Biccentettem és már mentem is tovább. Gondolkoztam, hogy igyak az Etelka-forrás vizéből, de volt még a palackomban így nem tettem.
Réka-kunyhó
A piros kereszten erdészeti utakon, előbb földes, majd aszfaltoson szaladtam. Menet közben pár még virágzó piros madársisakot is észrevettem a sok harangvirág között.
Piros madársisak (Cephalanthera rubra)
A komlós-kanyari mézeskalács házikó kimaradhatatlan látnivaló ha erre járok.
Házikó a Komlós-kanyarban
Idén először láttam kis ezerjófüveket, furcsa mód pont az ösvény közepén nőtt! Remélem nem tapossa ki senki ha erre jár.
Kis ezerjófű ( Centaureum erythraea)
Már egészen közel fent a Zengő alatt van egy esőbeálló, ami frankón ki van építve akár aludni is lehet benne. Lehet most is voltak benne, de két sátorban biztosan előtte.
Sátrazók a Zengő oldali esőbeállónál
Északra és délre is a fák között ki-ki kukucskálva egyszer csak a Szársomlyó tűnt fel a másik oldalon pedig a Dobogó.
Szársomlyó a Zengő oldalából
Hét előtt pár perccel értem fel másodjára a megye legmagasabb pontjára. Most már a kilátóba nem mentem fel, mert iparkodnom kellett hazafelé.
Zengő
Lefelé a báránylesi keresztnél még lenéztem Püspökszentlászlóra. Aztán két Mecsek maratonos montissal találkoztam, akik jöttek felfelé, köszöntünk aztán mentünk utunkra.
Bárányles
A Szent László-tárnicsok miatt mentem ki, de sajna nem volt szerencsém ,mert egyetlen egy nyílófélben lévőt sem láttam. Viszont rengeteg bimbós volt.
Szent László-tárnics (Gentiana cruciata)
Kb 15 km volt és két óra menetidő, 1080 méter szinttel. Felfelékbe sokat sétáltam, de amúgy mentem ahogy tudtam. Az állványt végig vittem a vállamon, de egyszer sem vettem elő! Sietnem kellett nem volt időm bíbelődni vele! De legalább nehezéknek jó volt! :)
Napraforgó tenger
Hosszúhetény mellette egy nagy napraforgó tábla mellett még megálltam, bár sietnem kellett de nem tudtam kihagyni olyan jól néztek ki a sárga napraforgók a kék égbolttal. Nyolcra értem haza kilenc körül meg már útban voltunk Orfűre! Egész nap áztattuk magunkat az aquapark vízében!

Megjegyzések

Booking.com