FN1812

1 hét, 4 futás, 4 terep, 3 Tubes és 2 Melegmány. Hét elején havazás, majd folyamatos enyhülés, de még vasárnap is bőven maradt hó  400-500 méter felett.
FN1812

03.19. Hétfő

Munka és pihenés. Újra havazott.

03.20. Kedd

Hajnalban Nedivel, Csiszivel a Tubesig, majd onnan egyedül meg-meg állva fényképezgetve vissza a városba. Fent ismét minden hó. Medvehagymák, virágok a hó alatt, de azért mindig találok fotós témát.
Fagyos János-kilátó
Kis-Tubes alulról
Havas Hoka
Havas Rotary

03.21. Szerda

4-kor kelés és irány újra a Kőlyuk. Kedden láttam videót, hogy újra van vízesés a barlang bejárata előtt. 5:30-ra értem ki, még nem az igaziak voltak a fények, ezért tovább futottam, hogy megnézzem a Kecskehát alatti völgyet. A Kőfejtő-kútnál itt is voltak kisebb vízesések.
Kőfejtő-kút feletti zuhatag
Bikfa-forrásnál próbáltam szárazon átkelni a patakokon, ennek az lett az eredménye, hogy bokáig süppedtem a sárba, majdnem a cipőm is bent ragadt. Hogy ne legyen ilyen egyszerű a helyzet közben egy szederindában majdnem hasra estem, miközben próbáltam kihúzni a lábam a dagonyából.
Újra működött a Kőlyuki-vízesés
Hat körülre értem vissza, most már sokkal jobbak voltak a lehetőségeim, hogy fényképezzek. Kevesebb volt a víz, mint múltkor, de ennek is meg volt a varázsa. Lenti képet csak összehasonlításképp raktam be. Lentebb lesz, majd hasonló.
Nagy-mély-völgy szerda reggel
Visszafelé az Ágnes-vízesésnek és a Melegmányi-mésztufalépcsők felé terveztem. Beállítottam a telefonom 6:35-re, ekkor el kell indulnom haza. Pont Melegmányban jelzett, ahonnan már amúgy is mentem volna haza. A fényképezőgépem aksija sem bírta már és 7:30-ra Pécsen kellett legyek.
Ágnes-vízesés
Melegmányi-vízesés
Hétre értem fel a Keresztkunyhóhoz, majd 7:27.kor már itthon is voltam. Hazafelé megint havazott, de szerencsére ez már inkább csak szálingozás volt.

03.22. Csütörtök

Munka és pihenés.

03.23. Péntek

Ismét egyedül futottam, nem siettem 5 óra után pár perccel indultam. :) Tettye, majd a Tubes (Ultra) Trail útvonalán fel egészen a Rotary-körsétányig. Szombati szemétszedés miatt akartam szétnézni, hogy van-e értelme vagy mondjuk le. Végül Nedi meghozta a döntést és elnapoltuk április 8-ra.
Fekete-fehér
A Hóvirág-völgyben egy egész konda húzott át előttem. Lassítottam, de látták, hogy jövök és gyors elszaladtak. A Rotaryn miközben fotózgattam cinegék jöttek körém, majd egy kis egér ijeszthettem meg, mert gyorsan lyukat mélyített a hóba és eltűnt.
Hó alól kibújó medvehagymák
Az északi oldalon minden csupa hó volt és csak a medvehagymák, illetve itt-ott egy két illatos hunyor látszódott. A déli oldalon már jóval kevesebb hó maradt és már a ligeti csillagvirág is előkerült. Nem is kevés.
Ligeti csillagvirág
Futottam egy teljes kört, majd balra fordultam és felmentem a Tubesekre. Onnan le a Lapisra és a Bányászon tovább a Mandulásba. Végül még volt egy kis időm és megnéztem a leánykökörcsineket.
Olvadó leánykökörcsin


03.24. Szombat

Pénteken megérkezett az újra talpalt Hanwag bakancsom. Már hét elején Pesten volt, azaz két hét alatt megtalpalták és meg is jött Németországból. Hamarosan frissül a bejegyzés, addig itt egy kép róla.
Újratalpalt Hanwag Tatra

03.25. Vasárnap

A héten vagy a Tubesre vagy Melegmányba futottam, ezért kitaláltam, hogy vasárnap mindkettőt megnézem. Óraátállítás miatt egy órával kevesebbet aludtam, de a régi idő szerint ötkor indultam, ami már hat volt.
Vágotpuszta
Tubes, Lapis, majd a sárga sávon ki Vágotpusztára. Onnan pedig a Kecskehát felé akartam megközelíteni a Kőlyuki-vízesést. de előtte egy hirtelen ötlettől vezérelve lementem a kőfejtő-kúthoz most is.
Vízesés a Kőfejtő.kútnál
szerintem nem döntöttem rosszul. Innen próbáltam árkon-bokron átkelni a Zsidó-völgy felé, aminek az lett a vége, hogy inkább visszamentem a Bikfa-forrás felé.
Jégcsap és moha
Mindenhol sok víz volt, de meglepetésre a barlangnál már nem volt meg a zuhatag. Sajnáltam, de ez a természet rendje. Talán még, ha elolvad a maradék hó akkor újraéled. A Cserkész-forrásnál viszont bőven volt vaz, lassan teljesen alámossa a turistautat.
Eta (Cserkész)-forrás
Fentebb a szerdai futásom során is lefotóztam ezt a részt a völgyben, akkor még nem tudtam, hogy ekkora változás lesz itt négy nap alatt. A hó teljesen elolvadt és a mederből eltűnt a víz. Olyan mintha kihúzták volna a dugót és elfolyt volna a víz. Lehet ez is volt és a Kőlyuki betérő feletti tavakat töltötték fel vele.
Nagy-mély-völgy vasárnap reggel
A fényképezőgépen aksija folyamatosan lemerült a mínusz 3-4 fokban. Mindig beraktam a nadrágom zsebébe, hogy melegedjen. Ilyenkor még pár percet bírt és így cserélgettem a két akkumulátort.
Ágnes-vízesés
Melegmányban már nagyon untam, hogy 10 kép után mindig cserélgetni kellett. Főleg a videózás merítette nagyon.
Melegmányi mésztufalépcsők
Fél kilenc elmúlt volt mikor elindultam a völgyből. Kilencre haza akartam érni, de ekkor már tudtam, hogy ez nem fog menni. De mivel fényképezni már nem igen tudtam, ezért bíztam benne, hogy negyedre otthon leszek.
Kantavári régi jelzés
Végül nem jött össze, mert még megálltam Kantavárnál. Mindig izgattak a régi táblák, jelzések a Mecsekből, ezért is mentem fel a várromhoz. Ha valaki tud még ilyen jelzéseket, táblákat akkor ne tartsa magában! :)

Összegzés

Jó kis hetet zártam, majdnem meg lett a 80 kilométer és 2500 méter felett van a szint is, amit "megmásztam".

Megjegyzések

Booking.com