Badacsony a Tubesről - Napiblog 2021/131

   Mikor hajnalban elindultam az volt a tervem, hogy kifutok a Remete-rétre és onnan a Tubeseken át vissza haza. Az első egy órában tök jól ment a futás, alig-alig álltam meg. Szinte végig futottam a rétig. Útközben voltak részek az Ilonka-pihenőnél, majd a Mandulásban ahol finoman illatozott az erdő, majd ahogy közeledtem a Remete-réthez egyre inkább elnyomta ezt a sűrű fokhagyma illat.

2021/131

Imádom a Jerikói lonc illatát. Nem tudom mihez hasonlítani, de olyan amit nem lehet nem szeretni. Talán valami nagyon kellemes illatú szappanra emlékeztet. Kár hogy csak pár hétig lehet érezni. Jó lenne ha egész évben ilyen illatban lehetne futni/túrázni az erdőben. A keltikék illatoznak hasonlóan, de azok messze nem ennyire intenzívek. 

A harmadik kanyar

Jó sokat regéltem a loncról, de képet meg nem is csináltam róluk. Múlt héten egyik követőmtől kaptam egy tippet madárfészek békakontyra, ezért mentem a Remete-rétre. Ha nehezen is de meg is lett a virág. Kettőt is találtam, ez egyik még csak bimbódzott, a másik meg ami a képen van, nagyon furcsa volt. Mintha hiányosak lennének a szirmai.

Madárfészek békakonty

Remete-réttől felfelé a Lapis felé az idei első olasz mügékre leltem. Közvetlen mellette medvehagymák és pár szagos müge is volt. Kicsit fentebb magyar zergevirág díszítették az erdőt. Lapis után meg a pirítógyökér levelei bújtak a medvehagymák közé. A leveleinek formája eléggé elüt a medvehagymától, de azért óvatosan gyűjtsük az erdei csemegét, nehogy hozzáfogjuk a pirítógyökér leveleit. 

Olasz müge

Szagos müge

Magyar zergevirágok

Pirítógyökerek a medvehagymák közt vagy fordítva

Már a hétvégén is láttam, hogy nagyon kitisztult a levegő. A Villányi-hegységből is jó volt a panoráma. Onnan nem látszott csak a Mecsek és a Papuk. De a Tubesről ma nagyon szépen előjöttek sorban a Keszthelyi-hegység magaslata, a Badacsony és a Gulács. Jóval északabbra még a Bakony is kirajzolódott. Délen természetesen a teljes Papuk gerinc látszott. A képen bekarikáztam a Badacsonyt, talán így jobban kivehető. Szabad szemmel ennél sokkal jobb volt. 

Badacsony a Tubesről

Kis-Tubesnél egy nünükét akartam fotózni, de miután lemászott egy kiálló szikláról vissza akartam rakni. Nem kellett volna, mert valami sárga váladékot bocsájtott ki és hirtelen halottnak tetette magát. Így meg aztán már nem fotóztam le. :(

Medvehagymák ezrei szegélyezte ösvény

Két bíboros kosbort múlt hét kedd óta figyelek, mára már majdnem teljesen kivirágoztak. Vannak évek mikor nagyon keresgélnem kellett a bíborosokat, szerencsére idén nem. 

Bíboros kosbor

Hazafelé már siettem, a Flóra-pihenőnél is csak lassítottam. Ketten függőágyaztak, ezért halkan elosontam mellettük, nehogy felébresszem őket.


Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

Booking.com