Bazsarózsák nyomában - Napiblog 2021/136

 Három hete voltam a Kelet-Mecsekben, itt olvashattok róla. Akkor még épp csak elkezdődött a Bánáti bazsarózsa virágzás. Emiatt terveztem, hogy még visszaugrok pár kép erejéig. Aztán úgy alakult, hogy csak ma jött össze, amikor meg már lassan vége a bazsarózsa szezonnak.

2021/136

Ha a Zengőre megyek, akkor általában Hosszúhetény és Püspökszentlászló közt parkolok, pont ott ahol a Kőmorzsoló felépült. Most is így tettem, csak most az út másik oldalán álltam meg. Pontban ötkor indultam Pécsről a kijárási korlátozás miatt és 5:21-kor már indítottam is az órám a mecseki óriás alatt. 


Első célpont a Zengő volt, majd onnan le a Viki-pihenő felé, majd egy jelzetlen csapáson visszafordultam és célba vettem Pusztabányát. Nem sokáig kellett keresgélnem, már a Zengő előtt is bazsarózsákba botlottam, aztán lefelé is sok szép akadt az utamba.


Kissé fújt a szél, néha még az eső is esett, ezért nem a legideálisabbak voltak a körülmények, de nem vagyok cukorból és legalább rajtam kívül senkivel sem találkoztam az erdőben. Mondjuk ez nem igaz, mert rengeteg szarvast és őzt ugrasztottam ki a bokorból. 





Pusztabánya felé meglestem a Püspökszentlászló feletti Szent Ferenc kápolnát. Bazsarózsák mellett útközben még pár orchideára is bukkantam. Kardos madársisak és bíboros kosbor mellett, még tojásdad békakonty is lencsevégre akadt.



Csengő-hegyen megnéztem a Csengő-lakot, majd még a Hármashegyre is felugrottam. Itt jól el is áztam, lefelé meg a jelzetlenen próbáltam visszajutni a kocsimhoz. Aminek az lett a vége, hogy a meredek hegyoldalban gatyafékkel csúszkáltam le. Kalandos lett a vége, de néha ilyen is kell.



Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

Booking.com