Kosborozás barátokkal - Napiblog 2021/129

   Gondolkoztam, hogy a mai futásom hol legyen. Két helyre akartam menni, de csak egy fért bele az időmbe. Az egyik a Kelet-Mecsek volt, bazsarózsákról múltkor nem sikerült igazán jó képet készítenem, ezért vissza szerettem volna menni. Mellette még pár orchidea is vonzott, na meg az óriások.

2021/129

Végül a második lehetőség mellett tettem le a voksom, mégpedig a Villányi-hegység rövid bejárásán. A vitéz és a tarka pettyes kosborok miatt esett a hegységre a választásom. Bízom benne, hogy jövő hétvégén még elcsípek pár virágzó bazsarózsát.

 Tomival már a múltkor futáson megbeszéltem, hogy ha megyek őt is érdekli a dolog. Korábban pedig pont a Villányi-hegységben futottam Ábrissal virág ügyben. Így adta magát a társaság, már csak össze kellett szerveznem. Szombat este írtam rájuk és mindketten benne voltak a vasárnap hajnali kosboros futásban. 

Mecsek

Öt után találkoztunk, aztán meg sem álltunk a Tenkes csárdáig. A pénteki hidegfront után most voltam először futni. Sár már alig volt, de a panoráma még ma is nagyon jó volt. A Tenkes nyugati oldalából előbb a Papukra csodálkoztam rá, majd a később az északi oldalából a Mecsek volt a horizonton. A Jakab-hegytől egészen  Zengőig minden látszott.

Magyar zergevirág

Zergevirág állománysűrűség

Tenkes alatt meglepődve láttam a sok magyar zergevirágot. Általában a tavaszi Tenkes tt-n szoktam erre járni és akkor még sosem láttam, hogy itt ennyi van. Valószínűleg azért mert az április elején van és nem ilyenkor. A képen csak egy kis rész látszódik, de ennél jóval több volt.

Tomi

Magasles

A kék sávon futottunk jó darabig, majd a piros sávra váltva közelítettük meg a Csukma-keresztet. Két kutya feküdt a kerítés mellett a fűben, igazából csak az egyik, a másik kicsit vicsorgott ránk, de aztán inkább visszament a társához. Furcsa volt, mert mintha az egyik a másikra vigyázott volna. 

Pókbangók

Lassan elvirágzó pókbangó

Közeli tarka pettyes

Három grácia

Árvalányhaj

Árvalányhajak

Nappal szemben

Árvalányhajas mező

Tarka pettyeskosbor

Teljes alakos

Az óriás tarka

A továbbiakban hely megosztás nélkül a következő kosborokat, orchideákat néztük meg. Először a tarka pettyeskosborokat lestük meg, majd még volt pár virágzó pókbangó. Közben itt ott pár majomkosbort is találtunk. A tisztásokon rengeteg árvalányhaj lengedezett.

Közeli szarvasbangó

Szarvasbangók

Majomksbor

Agár sisakoskosbor

Majom portré

Vitéz- és majomkosbor hibridje (Orchis x beyrichii)

Vitézkosborok

Hibrid

Vitézkosbor pöszörléggyel

Még az agárkosborok is tartják magukat, több ezres egyedszámból azért egyre több az elvirágzott. A vitézkosborok viszont most vannak a virágzásuk csúcsán. A fényképeimet nézve csak itthon vettem észre, hogy több majomkosbor és vitézkosbor hibrid is lencsevégre akadt. Végül pár virágzó szarvasbangót találtunk még, a Mecsekben ezek még sehol sincsenek.

Szársomlyó a tőkék közt

Jó kis futás volt, szerintem fogunk még így hármasban kosborozni. Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

Booking.com