Gemenci kosborok

  Május harmadikán a Borvidék félmaratonra voltam hivatalos Szekszárdra. A kiállított a cégünk a versenyen, ezért gondoltam a kellemest összekötöm a hasznossal! Egy órakor volt a rajt ezért még délelőtt volt pár órám a környéken. Visszatérve kicsit a futóversenyre, nagyon jó hangulatú kis futás, mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeret szép környezetben, jó társaságban futni. Sokat olvasom mostanában a http://elbiferrum.blogspot.hu/-t, ahonnan az ihlet jött, hogy fel kellene keresnem ezt a számomra nem túl távoli mégis ismeretlen területet. 
Vitézkosbor (Orchis militaris)
Hat körül indultam Szekszárdra, hét felé már kint voltam Keselyűsön. A kisvasút megállójától nem messze leparkoltam, gyors átöltöztem és már indultam is az aszfaltozott gáton a Sió és a bogyiszlói orchideás erdő felé. Az első növényke, akit már távolról kiszúrtam egy vitézkosbor volt. A Mecsekben ilyet nem látni, ezért nagyon megörültem.
Tarka kosbor (Orchis tridentata) 
A következő kosbor egy tarka kosbor volt, őt már láttam idén a Villányi-hegységben, de sajnos itt csak egy tővel találkoztam. Egy elágazó után már egyenesen az Sió zsilip felé vettem az irányt.
Aszfaltozott töltés Keselyűsnél
Pár száz méter után letértem a gátról és a Holt-Sió partjára tértem le. A morotva túloldalán egy Szürke gém kémlelte a vizet, próbáltam minél közelebb férkőzni hozzá, a minél jobb fénykép miatt. Ez jött össze.
Szürke gém
Ahogy a parton sétáltam újabb védett növényre lettem figyelmes. A holtág ritkás erdejének alján nyári tőzikék virítottak. A tavaszi után a nyári tőzikéket is sikerült idén elcsípnem.
Nyári tőzike (Leucojum aestivum)
A gátra visszatérőben egy vizenyős területen több tő sárga vagy mocsári nőszirom bontotta szirmait. Korábban ők is védettek voltak, mára viszont már nem azok.
Sárga nőszirom vagy mocsári nőszirom (Iris pseudacorus)
A Hátfői-erdőn át vezető nyiladékon vezető műút (kerékpárút) mindkét oldala telis tele volt tavaszi, kora nyári vadvirágokkal. Volt itt terebélyes harangvirág, réti margitvirág, mezei varfű, ernyős madártej ... 
Ernyős madártej vagy ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum)
Terebélyes harangvirág (Campanula patula)
Mezei varfű (Knautia arvensis)
Réti margitvirág (Chrysanthemum leucanthemum)
A Sión a napokban negyven éves árvízkapun keltem át, nem tudom, éppen felújításokat hajtanak végre rajta a Duna-projekt keretében.
Sió árvízkapu
A túloldalra érve jobbra a Duna hídhoz lehet eljutni, de én balra tartottam a Bogyiszlói orchideás erdő felé. A térképet böngészve gondoltam pár kilométer múlva elérem az erdő keleti végét és megnézem az erdőt. Csak mikor odaértem akkor egy két méter magas drótkerítés állta az utamat. Egy részen találtam átjáró rajta, de az csak egy romos házhoz vezetett, kicsit szétnéztem a környékén, de csak egy elhagyatott robogót találtam virágokat semerre. Visszamentem a töltésre és azon futottam tovább, az út másik oldalán lent a Sió árterében nyári tőzikék és itt-ott még mocsári nőszirmokat is láttam, de idő hiányában inkább tovább szaladtam, őket már korábban lekaptam. A kerítés egészen végig a Bogyiszlói útig húzódott, így jó nagy kerülővel tudtam csak az erdőt megközelíteni. A sűrű bozótos erdőben aztán előbb fehér madársisakot, majd később a tisztásokon vitézkosborokat is felfedeztem. 
Fehér madársisak (Cephalanthera damasonium)
Vitézkosbor állománysűrűség, Bogyiszlói orchideás erdő
Visszafelé már a kerítés túloldalán mentem egészen az elhagyatott házig, majd onnan a már vázolt úton cammogtam vissza Keselyűsre. Meg-meg álltam a vitézkosboroknál, majd sikerült egy tő pókbangót is találnom menet közben. Szétnéztem a környékén de nem találtam többet, bár ekkor már nagyon kellett sietnem a futóversenyre. Szép hely ez a Gemenc, biztosan visszatérek még!
 Közönséges tarkalepke a vitézkosboron
Pókbangó (Ophrys sphegodes)

Megjegyzések

Booking.com