Orfű: Pécsi-tókör

Tegnap reggel kimentem futni Orfűre egy tókört. Nem igazán szoktam kijönni, mert nekem kiesik, futva azért csak ha hosszabbakat megyek akkor érem el Orfűt, autóval meg csak ritkán közelítem meg a helyet egy futás miatt. De most kivételt tettem, már öt előtt kint voltam egy.két horgász előzött csak meg. 
Pirkadat
A Sárkány-kút körül parkoltam le és a nagy tó felé vettem az irányt Az elmúlt években szépen megcsinálták a tó körüli sétányt, a vízi sport központról és a játszótérről nem is beszélve. Remek családi program egy bringa túra a végén egy kis játszótérrel megfűszerezve. A tó keleti oldalán indultam, Mecsekrákost elhagyva az úgynevezett Horgászfalu stégjei és hétvégi házai között haladva értem el a tekeresi gátat. Itt a kerékpár illetve gyalogos sétány lemegy a gátról, de én inkább fent maradtam az aszfalt úton. 
Tubes a tekeresi gátról
 A gátról jó látszik a távolban a Balázs hegyi kilátó, de még messzebb a Tubesi János-kilátó is kivehető!
Herman Ottó emlékmű
A harmadik mesterséges tó a Herman Ottó-tó névadójára egy szoborral is emlékeznek a helyiek. Nyáron itt a szabad strandon sokan keresnek felüdülést, de a hajnali órákban még a Szomjas Vándor büfé is zárva volt. A tó nyugati oldalán jó darabig a közúton megy az ösvény, de azért itt-ott le lehet jutni a partra.
Pécsi-tó
Az abaligeti átkötő út előtt lehet újra lemenni a tó partjára. Előbb a jurta tábort hagytam el majd a pár éve felújított, de csak nyáron üzemelő Aquaparkot is elhagyva értem vissza a kiindulási pontomra. 
Orfűi Kalap-hegy
De még mielőtt visszatértem volna megkerestem azokat, amikért igazából kimentem, a Méhbangókat. Jó évük van idén a hazai orchideáknak. A pók és a szarvas bangó után a harmadik közelemben előforduló bangó nemzetségbe tartozó hazánkban fokozottan védett fajt is sikerült lefotóznom. Eszmei értéke mint a szarvas bangónak 250 000 forint. 
Méhbangó (Ophrys apifera)
Méhbangó
Mielőtt haza indultam volna még gyorsan benéztem a Sárkány-kúthoz pár kép erejéig. Itt is egy új virágba botlottam az erdei tisztesfűbe, de sajnos értékelhető képet nem sikerült róla készítenem.
Sárkány-kút

Megjegyzések

Booking.com