Tettye-Flóra-Misina-Tubes

  Az elmúlt hét esőzései után vasárnap végre jó idő volt, nem is vártam soká már hajnalban nekiindultam. Első utam a Tettyére vezetett szétnéztem a Balázs pihenő körül. Jó volt látni a távolban a Villányi hegység magaslatait, miközben a város feletti felhők szép lassan kapaszkodtak fel a Mecsekre.
Ködös Tettye
A borzas szulákot is sikerült lekapnom, a gérbicsek viszont már eléggé elvirágzóban vannak. De már egyre szebben sárgállanak a mecseki varjúhájak.
Mecseki varjúháj (Sedum neglectum ssp. sopianae)
Borzas szulák (Convolvulus cantabrica)
Az erdőt nagyon megviselte Yvette, az ösvényeken mindenhol levert ágak, levelek vannak. A vihar itt-ott még nagyobb fákat is kicsavart a földből.
Kidőlt fa
A sípálya oldalában például egy keresztbe dőlt fát kell kerülnie az arra tévedő turistának. A zöld négyzeten lementem az Irma útra, majd onnan fel a Dömörkapuhoz.
Flórai panoráma
A Flóra pihenőhöz kiérve újra hasonló látvány fogadott mint a Tettyénél. A város ködben, míg a távolban a Zengő és a Hármas-hegy élesen kirajzolódik. Az egy héttel ezelőtti állapothoz képest a vitézvirágok ha lassan is de növekednek, viszont a tarka nőszirmokat megtépázta a vihar.
Kardos madársisak (Cephalanthera longifolia)
 A Kardos madársisakra is rápillantottam, majd a sípályán felfelé menet megláttam az idei első virágzó farkasölő sisakvirágokat is. Még csak egy kettő virágzik, sok bimbós, de már nemsokára tömegessé válnak.
Farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia)
A következő virág, amit már hetek óta figyelek az a turbánliliom, már jó ideje bimbóznak, de gondolom a hűvösebb időjárás és a vihar miatt még nem kunkorodnak a szirmai. Talán most a jó időben ők is beindulnak.
Bimbós turbánliliom (Lilium martagon)
A Misinára felértem, de azzal a lendülettel tovább is álltam a sárga jelzésen a Tubes felé. Eredeti tervem szerint nem mentem volna fel a Tubesre, de a Kis-Tubesnél ha nem is erősen de látszott a horvát határ túloldalán elterülő Papuk vonulata.
Papuk a Kis-tubesi kilátóból
 Gondoltam ha már eddig feljöttem akkor nem hagyom ki és felcaflatok a János-kilátóba, hátha megint szerencsém lesz és ellátok a Badacsonyig.
Tubesi panoráma
 Sajnos nem volt szerencsém, de megérte, mert egy újabb védett eddig még nem fotózott vadvirágba az olasz mügébe botlottam. Két helyen is találtam a Tubes körül.
Olasz müge (Asperula taurina)
 Innen már hazafelé vettem az irányt, előbb a Rotary-n majd a Manduláson át. Természetesen ha már erre jártam nem hagyhattam ki a szarvas bangókat. Köszönik jól vannak, talán most voltak a legszebbek. Az idővel is szerencsém volt, mivel a vihar sem tépázta meg őket és szinte már minden hajtás virágba borult. 
Szarvas bangók (Ophrys scolopax)
Szarvas bangó (Ophrys scolopax)
A Mandulástól már szinte egyenes út vitt haza, egy rövid megállót azért még megejtettem a Niké szobor körüli sziklagyepeken. Hegyi len és baracklevelű harangvirág volt az újdonság a múlt héthez képet, bár ezek már egy ideje virágoznak csak eddig nem figyeltem fel rájuk.
Hegyi len (Linum austriacum)

Megjegyzések

Booking.com