Túra a Meleg-mányi-, és a Nagy-mély-völgyben, plusz egy kis ráadás

  Tavaly május elsején bánáti bazsarózsáztam, idén az már meg volt, de volt pár órám ezért hajnalban újabb kosborfaj keresésbe kezdtem. Autóval kimentem a Lapis-Árpádtető közti Keresztkunyhóig, majd innen indulva tettem egy kört a Meleg-mányi és a Nagy-mély-völgyben. 
Meleg-mányi mésztufa lépcsők
Előző napi esőzés miatt kissé féltem, hogy mi lesz a völgyekben, de gondoltam ha más nem gatyaféken lecsúszom. Víz volt bőven és sár is, de szerencsére és az új Hoka cipőmnek hála esés nélkül megúsztam a futást. 
Meleg-mányi vízesés
Az említett kosbort nagyon könnyen megtaláltam, a meleg-mányi mésztufalépcsők után az ösvény mentén több tő virított. A barnás színű madárfészek kosbor vagy csak röviden madárfészek idén már a hetedik orchideafaj, amit sikerült lencsevégre kapnom. 
Madárfészek (Neottia nidus-avis)
Madárfészek kosbor
Az Ágnes vízesésnél is sokat időztem, állvány híján egy babzsákot viszek magammal, amire lerakom a gépet, ha hosszabb záridővel szeretnék fényképezni. Futás közben nehéz lenne egy állványt cipelni a kezemben.
Ágnes-vízesés
Ágnes-vízesés
Szagos mügébe lépten-nyomon belebotlottam, de olasz mügét nem sikerült találnom, sebaj majd legközelebb.
Szagos mügék
Kimentem egészen a mánfai Kűlyikig, megnéztem a halastavakat, majd elindultam visszafelé. Legutoljára mikor erre jártam, épp virágzott az Acsalapu, mostanra már csak a hatalmas lapulevelek maradtak meg. 
Mánfai Kőlyuk barlang bejárata
A barlang előtti sziklák oldalában a mohák között gímpáfrányokat figyeltem meg. A szurdokok, patakvölgyek élénk, fényes levelű páfránya hazánkban védett, eszmei értéke 2000 Ft.
Gímpáfrány (
Pár hónappal ezelőtt lezárták a Nagy.mély-völgy egy szakaszát, mert egy fa rádűlt a szurdok oldalába épitett fahídra. Mostanra járhatóvá tették az utat, de a híd javítása még várat magára. 
Nagy-mély-völgyi híd
Nagy-mély-völgy
Nagy-mély-völgyi vízesések
A Kánya-forrás felé mentem a piros jelzést követve vissza az autóhoz. 
Kánya-forrás
A 10 kilométeres kör után hazafelé ment még ránéztem a szarvas bangókra és milyen jól tettem, hogy megnéztem őket. Így már a nyolcadik orchideám is meglett idén. Nagyon rég vártam erre a pillanatra. Pár tő volt csupán, de azokra nagyon kellett vigyáznom, nehogy letapossam őket. Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft
Szarvas bangó (Ophrys scolopax)
Szarvas bangó
Szarvas bangó
Szarvas bangó

Megjegyzések

Booking.com