35 év - 35 km - 35 kép

  Vasárnap töltöttem a 35-ik szülinapot, gondoltam futok egy 35 kilométeres kört. Nagyon jó volt, hogy azt tudtam csinálni amit a legjobban szeretek! Futottam és közben fényképeztem. Próbáltam minden kedvenc helyemet érinteni, de szerencsére olyan sok van, hogy végül nem mindegyiket sikerült. Előzetesen tervezgettem a gpsies.com-on, de Kecske-hát és a Nagy-mély-völgy között a patakon sehogyan sem akart átmenni a tervező, ezért pontosan nem tudtam belőni a távolságot. Menet közben figyeltem, de végül 36,8 km lett. A lényeg, hogy 35 meg lett, inkább több legyen mint kevesebb. No nézzük merre jártam. 
Nyolc előtt tíz perccel indultam, ködös volt az idő a városban, de a Misina-Tubes gerinc nem maradhatott ki a sorból, ezért legelőször a Mecsekkapun át a sárga háromszögön felmentem a Tv-toronyhoz. Onnan természetesen a sárga sávon végig a János-kilátóig. Itt már kezdett tisztulni az idő és a Kis-Tubesen ragyogó napsütés fogadott. A várost belepték a felhők, de odafent mindig süt a Nap! Messze délen a Papuk, nyugaton pedig a Jakab.hegy sipkája látszott csak ki a ködből.
1. Csak a Jakab-hegy teteje látszik i a felhők közül
A Tubesen ugyanez a látvány fogadott, titkon reméltem, hogy születésnapom alkalmából a Badacsony is tiszteletét teszi, de ez most elmaradt.
2. Felhők alatt Pécs
Egyre jobban szakadozott fel a felhőzet, de azért még így is pazar volt a látvány a kilátóból.
3. Kitekintés Orfű felé
4. Zengő és a Hármas-hegy a felhők felett
5. János-kilátó, Tubes
Már fentről lehetett hallani az éppen aznap zajló Mecsek Rally autóinak zaját. A Lapisnál nagy tömeg várta a folyamatosan jövő versenyzőket.
6. Mecsek Rally Lapison
Szerencsére annyi idő azért volt, hogy gyorsan átszaladjak az úttesten. Aztán hiába vártam pont akkor nem jöttek mikor ott voltam. itt még nem spóroltam a kilométerekkel, ezért nem nyílegyenesen mentem le a remete-rétre. Ha úgy mentem volna akkor szerintem pont meg lett volna a 35 kili.
7. Mecsek Rally Remete-réten
Itt is átkéretőztem az úton, de itt szerencsésebb voltam, mert pont elkaptam egy veterán autó amit el tudtam csípni.
8. Patacsi-mező
Egy hete pont erre futottunk a Gáborral, ahhoz képest most kevesebb volt a sár a kék sávon. Patacsi mezőtől is ezen jelzést követtem tovább.
9. Fenyves-forrás
A piros sáv kereszteződésében megnéztem a nemrég kipucolt fenyves-forrást. Vizem még volt bőven, ezért nem töltöttem meg palackomat itt.
10. Fakitermelés áldozatai a Jakab-hegyen
Sajnos nagy tarvágást csináltak az erdészek, favágók a kék sáv jelzés mentén, de gondolom hamarosan lesz utánpótlás is.
11. Földvár a Jakab-hegyen
A földváron átbukva már lankásabb terep fogadott, egy pillnatra megálltam a kolostor romoknál és a kilátónál, de aztán siettem tovább a Zsongorkőhöz.
12. Pálos kolostor romjai, Jakab-hegy
13. Kilátó és esőbeálló a Jakab-hegyen
Tíz előtt pár perccel értem ide, kedvenc hely ez is! De ezzel szerintem nem vagyok egyedül a pécsiek között!
14. Zsongorkő, Jakab-hegy
Sajnos azonban vannak akik vandálkodni járnak ki a természetbe és obszcén jeleket festenek a sziklákra! Régebben csak a neveiket vésték be, az sem tetszett, de ez még inkább kiverte a biztosítékit!
15. Zsongorkő oldalról
A kék sávon céloztam meg Orfűt, tudom az Abaligetre megy, de egy jó darabig, mondjuk Petőcz aknáig jó volt nekem.
16. Pálos-kúti pihenőhely
Pálos kútnál megittam vizemet, majd újratöltöttem palackomat. Petőcznél egy sártócsa kikerülése közben majdnem elestem, de szerencsémre sikerült korrigálnom.
17. Volt Petőcz akna
Andrással még szeptemberben jártam erre a vásáros-úton, most magányosan baktattam le a zöld kereszt jelzés mentén az orfűi elágazóig.
18. Vásáros-úti pihenőhely
Itt találtam i, hogy mi lenne, ha nem egyenesen lemennék a falúba, hanem megnézném a kilátót.
19. Orfű elág
Nem haboztam sokáig és már futottam is az aszfalton Balázs-hegy felé. Tavaly újra megnyitott kilátóban úgysem voltam még idén.
20. Balázs-hegyi kilátó
Nyugatra jó volt a kép, keltre viszont már nem ennyire, Tubest, Misinát felhők takarták! Viszont a kilátó még mindig nagyon frankó!
21. Pécsi-tó
22. Orfű a kilátóból
Kertészkedő helyieket megkérdeztem, hogyan jutok leggyorsabban le a kis tóhoz. Egy félkörív megtétele után, zsákutcába fordulva, majd járólapokból kirakott lépcsősoron értem le talán a honvéd utcába. itt egy idősebb hölgy mondta, hogy balra a strand, jobbra bolt. Én a boltot választottam, mert ahhoz közelebb van a Mecsek házához vezető út.
23. Mecsek háza
A barlangászok házáig aszfalt, majd onnan a zöld sávon szenvedtem tovább a Lóri kulcsosházig.
24. Lóri felé
Hatalmas volt a sár és a legrosszabb az volt az egészben, hogy folyamatosan emelkedett az ösvény. De egyszer sem estem el! Pedig néha azt gondoltam, hogy ha itt nem esek el akkor sehol!
25. Lóri kulcsosház
Lóritól kicsit jobb volt a helyzet, de nem sokkal. Betoltam a második szelet csokimat és megittam a maradék vizemet is. Dél felé járhatott, de még messze voltam a 35-höz.
26. Elveszett Racka nyáj Vágotpusztán
A település központjában érdekes hirdetmény fogadott! Ha valaki látott egy elkóborló racka nyájat a
Mecsekben, akkor hívja a fenti számot!A másik érdekesség a lenti ház volt.
27. "Biblia ház", Vágotpuszta
Én csak "Biblia háznak" neveztem, nem tudom ki csinálta és miért, de jól néz ki és nekem ennyi elég, hogy lefotózzam.
28. Vágotpuszta
Ismét kedvencek része jöttek. A Kecske-hát és utána a Nagy-mély-völgy! A zöld kör elején szokás szerint nagy sár fogadott, de a gerincen már sima liba volt!
29. Kecske-hát
A völgyben párszor át kellett mennem a patakon, de száraz lábbal megúsztam mindegyiket!
30. Patak keresztezés a Nagy-mély-völgyben
31. Fahíd a Nagy-mély-völgyben
Kőlyuknál ittam egy palack vizet, majd újratöltöttem a kulacsot. Itt a Páfrányos felé fordultam a zöld sávon, hogy aztán elérjem az Ágnes vízesést.
32. Ágnes vízesés
Folytattam utamat tovább a zöld sávon, majd a piros kereszten mígnem a Melegmányi mésztufa-lépcsők impozáns vízeséseihez nem értem.
33. Melegmányi mésztufa-lépcsők
Pár kép és már mentem is tovább. Rápillantva a telefonra láttam, hogy 29 kilométernél járok! Ennek fel sem tréfa gondoltam magamban. innen még legalább 8-9 kilométer ha a megszokott úton megyek haza.
34. Anyák kútja
Ezért kicsit átgondoltam és a piros kereszten a Kereszt-kunyhó érintésével átbuktam a műúton és leviharzottam a Rábay-fáig. Előtte a felfelét azért jól megszenvedtem, Futottam egy kicsit, majd séta, újra futás, újra séta...! A ralisok műútnál már végeztek mire ideértem, de a lakókocsik körül még folyt az élet! A Rábay-fától a Kis-rétig a piros sávon futottam. Kantavárnál gondoltam iszok egyet, de inkább siettem tovább, még volt víz a palackban. A müzlimet azért megettem közben. Egy terepjárós elhúzott mellettem, aztán szagolhattam a benzingőzét! :(
35. Hazafelé az út veszélyes! :)
Kis-réttől tervben volt, hogy kimegyek a Flóra-pihenőhöz (ez is kedvenc hely!), de inkább felmentem a sárga keresztre, majd a zöld keresztet követve rövidítettem le a távot a Hotel Kikelet felé. A sípályánál már gyülekeztek a (N)agymenés versenyzői, de most nem értem rá megállni, nyargaltam tovább hazafelé! A Szőlő utcán leereszkedve öt és fél óra mozgás után értem haza. Ebből négy óra tizenhat perc volt a futás a többi fotószünet volt! 36,8 kilométer lett, azaz jövőre és azt követően is jó lesz majd ez az útvonal! A 2040 méter szintkülönbséget megéreztem a végére rendesen!
  Bocsánat a nem megszokott formátumért, de egyszerűen megmakacsolta magát a blogger és nem tudtam sorkizártra beállítani a bejegyzés elejét!

Megjegyzések

Booking.com