Keresztbe-kasul Tiszakécskén

  Hétvégén Tiszakécskén voltunk és vasárnap kora reggel kerültem egyet a városban. Napfelkelte előtt még le akartam érni a Holt-Tiszához, ezért még hat előtt felkeltem. Negyed hétkor indultam otthonról és félkor már az egyes és a kettes holtág közti szarvasi átjárón vártam a reggeli fényeket. Vadkacsák, mellett sirályokat, gémeket is láttam. Valamint szerintem egy vízisikló cikázhatott a vízben zsákmány után kutatva. Érdekes volt ahogy úszott a víz tetején, néha feljött, majd alábukott. A babzsákomat leraktam egy villanykaró oldalára és onnan készítettem az alábbi videót. 10 perc alatt 70 kép készült, amit 7 másodpercben sűrítettem össze!
 
A horgászok is érkeztek sorban mikor már feljött a Nap. Mondta is az egyik korábban érkező a másiknak, hogy: Mi van délutáni műszakra jöttél!
Napkelte a Holt-Tisza partján
Szerintem vagy 20-25 percig voltam itt, majd megkerültem a kettes holtágat. A hármast épp kotorják, le van engedve, csak egy kevés víz van a mederben.
Holt-Tisza part, Tiszakécske
Hármas holtág 2015. október elején
Ezután visszamentem a központba. Lefotóztam a Római Katolikus templomot, a városházát, majd a nemrégen felújított, leszigetelt Művelődési központot és az Egészségügyi központot is meglestem.
Tiszakécskei Római Katolikus templom
Városháza, Tiszakécske
Egészségügyi Központ, Tiszakécske
Művelődési Központ és Mozi, Tiszakécske
Természetesen a körforgalomban lévő virágokból kirakott Tiszakécske felirat sem maradhatott ki.
Tiszakécske
Móricz Zsigmond 80 éve 1935-ben járt Ókécskén, ekkor írta a Boldog falu című művét a Pesti Naplóban. Akár 2015-ben is helyes lehetne a cím, csak most már Boldog városnak lehetne nevezni a települést. Évről-évre szépül Tiszakécske, mindig megcsodálom mikor hazatérek. A négy csillagos szállodán át a kerekdombi termálfürdőn keresztül a most épülő sportpályákig. Sok nagyobb város megirigyelné ezeket! A Béke utcán kimentem a könyvtárig (azt is szigetelik), megnéztem a piacot (az is átalakult az elmúlt években) és a Kossuth utcán lefutottam az Ókécskei Református templomig.
Ebben a házban szállt meg Móricz Zsigmond 1935 novemberében
Turul-szobor, Tiszakécske
Trianon-emlékmű, Tiszakécske
Ókécskei Református templom
A templom és a Református iskola mellett áll a ház ahol Móricz Zsigmond megszállt. Két Trianon-emlékmű is van itt. Egy turulmadaras és egy márványtáblás. A Református templom oldalsó bejáratával szemben pedig Szabolcska Mihály szobra figyelhető meg. A híres költő Tiszakürtön született, de gyerekkorában Ókécskén is megfordult a családja.
Szabolcska Mihály szobra, Tiszakécske
A költőről elnevezett utcán mentem vissza Újkécskére. Pontosabban a sportpályáig. Itt az egykori kisvasút sínjei mentén a Miskó István sétány következett.
Tiszakécskei kisvasút
Pontosabban a kilátó, "sajnos" a fák lombkoronája miatt most csak itt-ott látszik a Tisza innen, így csak pár kép erejéig mentem fel.
Kilátás a Tiszára
Miskó István sétány és a kilátó
A sétányon a Tisza-partján kocogtam a sportpályáig. Elég komoly átalakuláson ment már át, még vasárnap is ment a munka. Épül a lelátó és alatta az öltözők, készül a műfüves pálya és még ki tudja mi amit nem is lát az ember.
Tiszakécskei sportpálya
Na majd legközelebb megnézem mikor erre járok! Innen már hazafelé indultam a Déryné utcába. 12 kilométer lett a vége közel két óra alatt, ebből amit futottam az 1 óra 10 perc, a többi fotószünet volt.

Megjegyzések

Booking.com