Hoka One One Challenger ATR 5 teszt

  Az összes jelentősebb Hoka One One terepes cipőt kipróbáltam az elmúlt években, de eddig ez a legjobb mind közül. Olvasd tovább ha kíváncsi vagy miért!
Hoka One One Challenger ATR 5 teszt

  A minimál csillapítású Torrent és a nem túl sikeres Speed Instinct-en kívül eddig a Challenger ATR volt, amit nem próbáltam. Leginkább azért ódzkodtam eddig, mert vegyes felhasználásra ajánlják (aszfalt és terep) és a tartósságáról sem hallottam túl sok jót.
Repülőfázis
Mindenki dicsérte a csillapítását, kényelmét, de valahogy mindig inkább a Speedgoat vagy más terepes modellt választottam. Tavaly, 2019-ben jelent meg az ötödik változat, amiről már sokkal jobbakat olvastam a tartósságával kapcsolatban. Volt olyan ami pár száz km után teljesen megadta magát.

Körülbelül négy hónapja használom, eddig 700 km van benne, ezért már úgy érzem kellő tapasztalat összegyűlt, hogy írjak róla. Az kérdés, hogy meddig lehet még kapni, mikor jön a hatos. Fontos szempont volt a kiválasztásban, hogy lakhelyváltás miatt egyre többet futok vegyes terepen. Azaz munkába is ebben járok és ilyenkor nem mindig tudok kijutni az erdőbe.

Arra találták ki az ATR cipőket, hogy otthon belebújsz és aszfalton kifutsz a városból, majd terepen folytatod és a végén újra a városban koptatod, mígnem hazaérsz. Nekem pedig mostanában pont hasonló futásaim vannak. 2-3 km-re lakom az erdőtől és a munkahelyemtől is. Van hogy csak aszfalton tudok menni reggel, de este van több időm és felszaladok a Mecsekre mielőtt hazafelé fordulnék.

Ezekre a mozgásokra szerintem a legjobb cipőt választottam. Amire nekem most kell arra tökéletes, persze vannak hibái, de olyan cipő, ami mindenre jó, olyan nincs. Nézzük mik a tapasztalatok.

Tapasztalatok:
  • Talp: 700 km után, aminek körülbelül a fele aszfalt volt a talp mintázata még mindig elég markáns. Saroknál és a lábujjaknál már elkezdtek kopni a barázdák, de még mindig teljesen jól tartanak. Na persze saras környezetben nem úgy mint egy Mafate Speed vagy Speedgoat, de nem is ez az elvárás. Különben sokkal jobban kopna aszfalton. Valamit, valamiért. A puha hab része sokkal tartósabb. mint például a Stinson ATR 4-nek. Nekem eddig nagyon bejött, mind csillapítás, mind tartósság tekintetében.
    Talp
  • Felsőrész: Ettől féltem a leginkább, de minden elvárásom felül múlta. Nem szakadt, nem lyukadt ki az anyag. Minden olyan állapotban van mint új korában. Igaz sokat használtam betonon, de azért párszor eláztam benne, voltam sárban, harmatos fűben és hóban is. Tudom ez így uncsi, de tényleg semmi rosszat nem tudok írni a cipőről.
    Felsőrész
  • Belsőrész és talpbetét: Nem törte fel a lábam, még 3-4 órás futás közben sem. Az igazi teszt egy Mátra 115 lenne, de erre most sajnos nem sok esélyt látok, hogy idén ez bekövetkezik. :( Meglepő módon sarokbelsőkopásnak még csak előjele sincs, pedig ez nálam alap. Cipőfűző talán nem annyira rugalmas, mint az elmúlt évek Hokáinak, de teljesen jól tart. nem kell dupla csomó egy is bőven elég. Talpbetét nem papírvékony, hanem 2.3 mm Ortholite betét. Semmi problémám nem volt vele, eláztam kivettem megszárítottam, majd használtam tovább. 
Sarok

Pozitívum:
  • Tartós felsőrész és talp
  • Nagy csillapítás
  • Öszvér használat
  • Jó szellőzés
Challenger ATR 5

Negatívum:
  • Nincs ilyen, talán az ára, de nem gondolom, hogy hasonló minőségű cipőt más márkából nagyságrendileg olcsóbban megvásárolható.
Talajfogás

Összegzés

   Azt gondolom, hogy a legelső Hoka One One futócipőm, a Rapa Nui óta ez volt a legjobb. Talán még annál is jobb. :) Eddigi tapasztalataim alapján rendkívül kényelmes és a tartóssága is jó. Persze ez még változhat, de négy hónap alatt azért már elő szoktak jönni a problémák. Speedgoat 2 felsőrésze ilyenkor már teljesen kiszakadt. Ilyenkor mindig leírom, hogy mi lesz a következő. Az a furcsa helyzet, hogy már meg van a következő, de alig használom, mert annyira bejött a Challenger. De azért megsúgom, hogy a Speedgoat 4 a következő, de hogy mikor lesz róla teszt az kérdéses, mert tényleg keveset használom(1,5 hónap alatt 85 km), a mostani helyzet miatt meg végképp alig futok. :(


Hoka One One Challenger ATR 5 Nomád leírása:

Ha lehet még fokozni akkor a Challenger ATR 5 még gyorsabb és még sokoldalúbb az előző generációnál. Pár grammal nehezebb lett, mint volt, de ez a strapabíróság növelése miatt következett be. Új talpát kapott, mely még jobban kapaszkodik ha terepen használod. Mindenféle terepre használhatjuk, legyen szó egy Mátrabércről vagy egy hosszabb alpesi verseny vagy épp rövidebb aszfaltfutásról.

Alapvetően terepre tervezték, de ha valaki szeretne vigyázni térd és boka ízületeire annak rövidebb aszfaltos futásokra is ajánljuk. Nagyobb és szélesebb mintázat a talp elülső részén, hogy kevésbé ragadjon bele a sár és a stabilabb talajfogás miatt.
  • Mindenféle terep (All terrain)
  • 24 mm vastag a lábfej alatt
  • 29 mm vastag a sarok alatt
  • 5 mm talpív esés (drop)
  • 254 gramm (42 ⅔.os méret)
  • Jól szellőző Mesh hálós felsőrész
  • Laminált erősítések a strapabíróság miatt
  • Laminálással megerősített orr rész
  • 3D oldalsó és sarok merevítés
  • Ortholite talpbetét
  • EVA középtalp a megszokott Hoka kényelem véget
  • Meta-Rocker gördülékenyebb, irányított futótechnikára ösztönző  talpfelület
  • Szélesebb talajfogás
  • 4 mm mélyen barázdált mintázat
  • Zonákban erősített gumi talpfelület a jobb kopásállóság miatt
A Hoka One One futócipők talpuk profiljában középtalpas érkezésre lettek optimalizálva. (Részletekről érdeklődjön szakeladóinknál boltjainkban.)


A cipőt megtaláljátok a Nomád boltokban és a webáruházukban.

Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik Hoka One One futócipő az ami neked való, akkor itt egy kis segítség: www.onedoor.hu/2018/01/melyik-hoka-one-one-futocipot-valaszd vagy www.onedoor.hu/2019/12/hoka-one-one-2019-2020

Korábbi tesztek:

Booking.com