Indul a medvehagyma szezon

  Úgy alakult a hetem, hogy csak egyszer kedden tudtam kimenni futni, ezért már nagyon vártam a pénteket amikor is hajnalban ismét mehettem egy kis kört az erdőben. Változtattam a megszokott útvonalon és most elindultam felfelé a Szőlő utcán. Fejembe vettem, hogy most megállás nélkül felfutok a tetejére. Ha nagyon lassan is, de sikerült. Még sötét volt, de nyugaton a telihold fénye teljesen bevilágította a várost. Sajnos mire olyan helyre értem ahonnan fényképezhetem volna már bebújt egy felhő mögé. A Kikelettől a Manduláson át a piros háromszögön mentem fel a Misina alá és onnan tovább a Tubesekre. A Kis-Tubesi kilátóhoz érve megint csak elbújt a hold, de most már véglegesen egy a Jakab-hegy feletti felhő mögé. Napkeltében reménykedtem, de a másik oldalon is felhők takarták el a horizontot. Már világos volt, de a Nap még nem látszott. A sárga jelzés visz fel a Tubesre, egy hete voltam erre akkor még nem volt itt medvehagyma, mostanra már zöld az aljnövényzet. Még nem tömeges, de már vannak részek ahol bőven akad. Szerintem most indul csak igazán a szezon. A piacokon már biztosan sokan árulják a friss, zsenge medvehagyma leveleket.
Medvehagyma
A János-kilátóba csak egy percre tudtam felmenni. Olyan erős volt a szél, hogy ennyi idő alatt teljesen lefagyott a kezem. A hétvégén elhagytam fél pár kesztyűmet, ezért csak a jobbos volt rajtam, a bal kezem nagyon fázott. A Tubes alatt rengeteg a hóvirág és a medvehagyma, de hazafelé futva az idei első csillagvirágom is meg lett. Másfél hete keresem, kutatom, de leginkább várom, hogy előbújjanak. A leveleit már megtaláltam korábban csak virág még nem volt rajta. Mostanra kettő kivirágzott.
Duna-völgyi csillagvirág (Scilla vindobonensis)
Pár kép majd rohanás haza. Szélvédett részeken sikerült még pár hóvirágos képet készítenem. Egyet kiválasztottam közülük.
Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)
A múltkor talált téltemető mellett illír sáfrányok is megjelentek. Ezek is ültettek lehetnek, de szépek ezért megálltam egy pillanatra itt is. Túl korán voltam erre és még nem nyíltak szét a szirmok, ezért nem annyira látványos a kép!
Illír sáfrány (Crocus tommasinianus)
Tizenegy kilométer lett a vége, hétvégén még megyek egy hosszabbat és akkor elég lesz a hétre!

Megjegyzések

Booking.com