Medvehagymás, kökörcsines kedd reggel

  Négy húszkor ébresztő, készülődés után irány a Tettye. Hatan gyűltünk össze ötkor a Tettye-téren. Dömörkapu, Kis-rét, Misina és Tubes útvonalon a többiekkel tartottam. Ott elköszöntem tőlük, mentek tovább a Remete-rét felé én meg felmentem a kilátóba.
Tubesen a csapat
Pont jött fel a Nap, de a ködös időben a Zengőig sem lehetett ellátni. Nem is időztem soká a Tubesen, a sárgán lementem a Rotaryra. De ezúttal nem a csillagvirágok felé, hanem az északi ágra. Most van a medvehagymák szezonja, telistele van az erdő alja a zöld, fokhagyma illatú csódával. Csak az ösvények maradtak ki a szórásból.
Medvehagymák a Rotary körsétány mentén
Virágzásig még van pár hét, de érdemes most felmenni szedni pár szállal a reggelihez, vacsorához... Pár hete már láttam bókoló fogasírt a Meleg-mányi-völgyben, de most már a Tubes oldalában is beindultak.
Farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia) levelei
Dömörkapu felé menet a sípályánál már megjelentek a farkasölő sisakvirág levelei, valamint kicsit lentebb már a keleti zergevirág levelei. A zergevirág hamarosan nyílhat, a sisakvirágra még nyárig várni kell.
Keleti zergevirág (Doronicum orientale) levelei
A vidámpark előtti parkolóban már két autó is volt, ekkor már gondoltam, hogy vannak a leánykökörcsinnél, aztán mire leértem már hárman hasaltak a virágok körül. Később még egy úr érkezett! Nagy volt a forgalom a Flóránál. A túl korai órában csak kevés virágot találtam nyílva ezért inkább elszaladtam a tömeg elől.
Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis)
Tavaszi héricseket nézegettem, de ők még váratnak magukra. Keltikékből viszont már van bőven! Leginkább odvas, de akad ujjas is. Ahol nem nyomja el a medvehagyma ott nagyon jól lehet érezni az illatukat.
Odvas keltikék (Corydalis cava)
Hét elmúlt már mikor elindultam lefelé az Írma úton a Tettyének. Sok-sok májvirág mellett már nyílnak a meténgek és a galambvirágok is. Csak rájuk kevesebb figyelem fordul. Remélem a leánykökörcsinek is megússzák a szezont. De sajnos sok a kíváncsi turisták, fotósok áldozatává fog esni. Hét húszra értem haza, laza tizenhat kilométer után, aminek az eleje jó tempós volt, a vége viszont már kevésbé!

Megjegyzések

Booking.com