Kakasmandikó túra

  A kislányomék osztálykirándulásra Sasrétre mennek, ezért gondoltuk felderítjük a terepet. Szuadó után még kihasználtuk a napos délutánt és kiautóztunk a Zselic szívébe. Ők busszal és az almamelléki kisvasúttal fognak utazni, de a menetrend szerint csak április végétől közlekedik a kisvasút, ezért mi autóval mentünk be egészen a Kikerics erdei iskoláig. ha már erre jártunk nem hagyhattam ki az éppen virágzó kakasmandikókat sem. 
Kakasmandikó (Erythronium dens-canis)
Nagyon szeretem a Zselicet, szép dimbes-dombos lankáit mindig megcsodálom. Csak sajnos nagyon keveset jutok ki ide. Hatvan kilométerre van Pécstől, egy órán belül kényelmesen elérhető. Szigetvárig a hatoson, onnan pedig Kaposvár felé a hatvanhetesen kocsikáztunk egészen a Terecseny utáni elágazásig. a tábla szerint innen még öt kilométer az sasréti vadászház és az a melletti erdei iskola. A sorompó nyitva volt hát elindultunk! Jó darabig Somogy és Baranya megye határán vezetett az utunk, majd visszamentünk Baranyába. Az első meglepetés akkor fogadott amikor megérkeztünk a Sasrétre. Ott állt a kisvasút a megállóban, páran még ültek is rajta. Vagy a jó idő miatt már a hétvégén is közlekedett, vagy valakik lefoglalták! Ezt már nem fogom megtudni. 
Kikerics erdei iskola, Sasrét
A másik meglepetés akkor fogadott amikor leparkoltunk az erdei iskola előtt. A kocsiból kiszállva rengeteg csillagvirág fogadott az árokparton. A Mecsekben ezeket keresgélni kell itt meg töménytelen mennyiségben ott van a lábunk alatt. Szétnéztünk a hát körül, majd elindultunk egy rövid sétára a almamelléki ősbükkösben kialakított tanösvényen. 
Bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides)
Berki szellőrózsa (Anemone nemorosa)
Rengeteg tavaszi virág nyílott a hatalmas, 200 éves fák között. A csillagvirágok, hóvirágok és keltikék mellett, bogláros és berki szellőrózsát is megfigyelhettünk. A medvehagymák között sárga tyúktaréj és erdei galambvirág is akadt bőven. 
Sárga tyúktaréj (Gagea lutea)
Erdei galambvirág (Isopyrum thalictroides)
A Biedermann család építette vadászkastély előtt is megálltunk egy percre. Megcsodáltuk a 20. század elején épült, ma vendégházként üzemelő épületet. 
Sasréti vadászkastély
Innen meg sem álltunk a bőszénfai Nemzedékek parkjáig. Itt kiszállt a család és amíg én a mandikókat fotóztam, ők játszottak a szuper játszótéren. Húsz percet mondtam, de aztán mikor megláttam őket és elkezdtem fotózgatni, úgy elrepült az idő, hogy egy óra múlva értem vissza Bőszénfára. 
Közeli kakasmandikó
Kakaska
Nagy egyedszámban vannak idén a virágok, tavaly már voltam itt akkor szerintem sokkal kevesebb volt. Népiesen tavaszi ciklámennek is nevezik ezt a kora tavaszi szépséget. 
Kakasmandikó dömping
Természetesen hazánkban védett, egy tő eszmei értéke 50 000.- forint. Magyarországon igencsak ritka liliomféle a Zselicen kívül az Őrségben a Vendvidéken és Dél-Zalában fordul elő nagyobb területeken. 
Bókoló kakasmandikó
Ezen kívül kisebb foltokban a Somló-hegyen és a Tornai-karszton találhatjuk meg. Csodálkoztam, hogy ebben a ragyogó időben rajtam kívül senki sincs a területen. A sár is felszáradt a héten, fények is voltak, szóval minden adott volt! Aztán mikor indultam megjelent egy kamerás csapat, valamiféle oktatási filmet forgattak, amiben szerepelni fog a virág is. Keresztbe kasul bolyongtam az erdőben, szebbnél-szebb kakasmandikókat találva. Nehezen tudtam őket otthagyni, csak amikor megláttam, hogy mennyi az idő, akkor intettem búcsút nekik. 
Nemzedékek parkja, Bőszénfa
  Az apró kis zselici településnek nagyon jó játszója van, így nem hiányoztam a gyerekeknek. Nem mellesleg van itt Szarvasfarm, Meseszálló. A lurkók igazán jól érezhetik itt magukat a Zselicben, főleg ha még a Katica tanyára is ellátogatnánk. Megbeszéltük, hogy ezután sűrűbben jövünk erre! hazafelé Szigetvár előtt még beiktattunk egy pár perces megállót a Magyar-Török Barátság Parknál. 1994-ben létrehozott park közelében áll I. Szulejmán szultán sátra az 1566-os Sziget vári ostrom során. Zrínyi Miklós 2 500 fős serege védte a várat, a szultán 60 000 katonájával szemben. A csatát végül hősies küzdelemben elvesztették Zrínyiék, de ezt már a török uralkodó nem élhette meg, pár nappal a végső csata előtt elhalálozott. 
Zrínyi Miklós és I. Szulejmán szultán szobra

Megjegyzések

Booking.com