Futás a gáton Tiszakécske és Tőserdő között

  Bő másfél hónappal ezelőtti egyik vasárnapi 30 kilométeres futásom, rövid képes összefoglalójára most volt egy kis időm, hát gyors összecsaptam. Tiszakécskén voltunk a hétvégén és már jó ideje szemeztem a dologgal, hogy átfussak Tőserdőbe a gáton, de eddig mindig letettem róla. Pedig korábban már a buszmenetrendet is kinéztem, amivel vissza tudnék jönni. De most végre eljött az idő, buszra most nem volt szükségem, mert lebeszéltem a nővéremmel, hogy majd hívom és átjön értem. Korán keltem, hogy még a nagy meleg előtt átérjek Tősbe, mert a gáton nem sok árnyék van. Bulizó fiatalok jöttek velem szembe, hajnalban botorkáltak fel a szabad strandi büfésorról. Kikerültem őket és az első megállóm a nemrégiben átadott erdei kilátóhoz vezetett. 
Tiszakécskei erdei kilátó
Nem tudom, miért pont ide rakták, de biztos tudja az aki tervezte? Igazán semmi sem látsik innen, ami érdekes lehetne! A fák felett az Ókécskei Református templom és a gombaházak tetejein kívül semmi. 
Gombaházak teteje és az Ókécskei Református templom
Másik irányba meg szántóföldek és a Tisza kanyarulatának erdősége! Talán jobb lett volna a Holt-Tisza partján valahol, ahonnan rá lehet látni a holtágra, akár madármegfigyelőként is használható lett volna?! Na mindegy itt van és örülni kell neki, hogy immár két kiáltója van a városnak!
Kilátószinten
A faszerkezetes kilátóban egy két tábla mutatja be a környék fásszárú vegetációját. Az egyiket már most leszedték a vandálok. :( 
Új tiszakécskei kilátó
Nem időztem sokáig, mert futnom kellett tovább. Pár nappal korábbi kerékpáros túrám óta lekaszálták szinte végig a gáton a füvet. A bálák jól néztek ki a kanyargó gáton és oldalában. 
Bála a gáton
A selyemkóró vagy mifelénk csak vaddohánynak nevezett növény virága közelről nézve igen tetszetős. Kár hogy invazív faj, de legalább a méhészek szeretik. Állítólag olyan helyeken nő, ahol más növény már nem tud megélni, de tömeges és nagyon terjed!
Selyemkóró (Asclepias syriaca)
Pár napja itt az inokai révnél próbálkoztam kérészekkel, most már le sem néztem a Tiszára, csak futottam tovább. A kerekdombi termálvíz itt folyik bele a folyóba és melegíti fel annak vízét.
Kaszált gátoldal az inokai révnél
Jobbra kitekintve innen látszik Tiszakécske mindkét templomtornya. Az Újkécskei Római Katolikus templomtól egészen az Ókécskei Református templomig bezárólag látható a település. Nagy ívben kanyarodik itt a Tisza, megkerülve az egész várost. 
Újkécskétől Ókécskéig
Volt egy rövid rész, ahol az ártér egészen összeszűkül. Itt jól látszik ahogy a kanyarulat külső ívét folyamatosan bontja, rombolja a folyó, a belső ívén, pedig lerakja a hordalékát és homokos partszakaszokat épít. 
Épülő és pusztuló partszakasz a Tiszán
Egy-két horgász már megelőzött, fának támasztott motorkerékpárok jelezték őket. csendben voltak, így látni nem láttam a pecásokat. Jó tempóban futottam el a foktoroki szivattyútelep mellett, csak egy kép erejéig lassítottam le.
Foktoroki szivattyútelep
Aztán később már megálltam, amikor a távolban őzikék ugráltak a kukoricásban. Megláttak megijedtek és csak úgy szökdeltek a másfél méternél is magasabb növények között. Jó távolra menekültek tőlem és ott felkapaszkodtak a gátra, majd azon átkelve be szaladtak az ártéri erdő sűrűjébe. Néha-néha megálltak és félve hátranéztek, hogy látnak-e még? 
Őz (Capreolus capreolus)
Kicsit odébb két mezei nyúl halgatozott nagy füleivel és kémlelt szemeivel, ha megmoccantam egyből kiszúrták és odébb ugráltak. Igazán közel nem sikerült mennem, mert bár arra kellett mennem amerre voltak, de egy idő után bebújtak a kukorica táblába.
Mezei nyúl (Lepus europaeus)
Hogy ne csak emlősökről írjak pár madarat is láttam, az egyik talán tövisszúró gébics volt, a másik ami a lenti képen szárnyal pedig egy nagyobb testű ragadozómadár, de beazonosítani nem tudtam. 
Ragadozó madár a búza tábla felett kémlel
Már közel voltam a tiszaugi hídhoz, ahol a gátra merőlegesen egy töltésen vasúti síneket figyeltem meg. Érdekes volt, mert a gát túloldalán nem volt folytatása, pár száz méterrel délebbre megy itt egy vasúti vonal, de ez csak valami vakvágány lehetett, amit már jó régóta nem használhatnak, mert nagy fák nőttek a nyomvonal mentén! 
Egykori vasút végállomása
A gátőrházat elhagyva lementem ismét a Tisza-partra, hogy onnan nézzek rá az ugi Tisza-hídra. Emlékszem gyerekkoromban még pontonhídon mentünk itt át, amikor építették ezt a átkelőt. 
Tiszaugi híd
A híd alatt átmentem és már feltűnt a lakiteleki Holt-Tisza., de csak egy pillanatig láttam aztán sűrű, árnyas erdőben folytattam a futást.
Holtág
Az erdőben nyoma sem volt a szárazságnak, néhol teljes keresztmetszetében saras volt az út. Itt már lassult a tempóm, ilyen helyeken nehéz volt az átjutás!
Sárban-futás
Több helyen lementem a holtág partjára, mindig sok madarat, kecskebékát és mocsári teknőst szoktam erre látni. A lenti képnél még nem láttam, de később volt hozzájuk szerencsém.
Csendélet
Horgászok viszont nagyon sokan voltak, leginkább a parton ülve pecáztak, de olyan is volt aki ladikban ülve várta a kapást. Jó lehet ilyen szép környezetben, nyugalomban tölteni a vasárnap reggelt. 
Csuka horgász
Egy kis tisztáson ismét lementem a partra és tőlem pár méterre meg is pillantottam egy bakcsót. Szürke gém mellett ez a madár, amit legtöbbször látok itt Tőserdőben. Egy fáról kémlelte a vizet, na meg persze engem is. nem sokáig hagyta magát fényképezni, egy-két kép után távolabb repült. 
Bakcsó (Nycticorax nycticorax)
A lenti madármegfigyelő toronyba sajnos nem lehet felmenni, meg is értem a NP-t, ha csak úgy bárki felmehetne nem sokáig nézne így ki. Ahogy látom a holtág és a szemközti rét is jól belátható a magaslesről. 
Madármegfigyelő
Közönséges gyújtoványfüveken apró kis szitakötő pihent meg, azt gondoltam ha közel megyek rögtön elszáll, de szerencsémre nem így lett. percekig fotóztam jobbról is balról is. Végül én untam meg és odébb álltam. 
Szitakötő
Tőserdőbe érve a hídról több vízinövényt figyeltem meg, a vízitök tömeges volt, de pár tündérrózsát is láttam. 
Sárga vízitök (Nuphar lutea)
Fehér tündérrózsa vagy fehér tavirózsa (Nymphaea alba)
Itt már nagy volt a tömeg, rengeteg horgász mellett valami rendezvény kezdődött éppen, ahol gyülekeztek az emberek. Nem is maradtam itt sokáig, fél kilenc volt, maradt még egy kis időm, ezért futottam még egy kört a Kontyvirág tanösvényen.
Tőserdei parkoló
Hűs, árnyas erdőben az út elején a zöld sáv jelzést is követtem, majd az tovább ment egyenesen Tiszaalpárnak, én meg jobbra fordultam a tanösvényt követve.
Kontyvirág tanösvény, Tőserdő
Tőserdei vadászkastély volt a következő megállóm. Most is rácsodálkoztam a kastély melletti KISZ-es kútra. A kút mellől pedig a kerítés túloldalán álló épület is jól fotózható.
Kút
Tőserdő kastély
A tisztástól kimentem a vasúti megállóhoz egy percre, majd felhívtam a nővéremet, hogy lassan indulhat értem. 
Tájékoztató tábla a tőserdei vasúti megállóban
Kontyvirág erdei iskola
A tanösvény mentén elfutottam a hasonló nevű Kontyvirág erdei iskola mellett, majd visszaértem Tőserdőbe. 
Kilátó, Tőserdő
Lakiteleki-Holt-Tisza
Felmentem még a kilátóba, aztán egy padra leülve vártam a fuvart. 31,5 kilométer lett a vége, 3 óra 18 perc alatt. 

Megjegyzések

Booking.com