Futás a Mandulás erdei tornapályán

  Ma reggel csak egy rövid futásra volt időm és energiám. Kikelni is nehezemre esett az ágyból, de aztán hatkor végül sikerült elindulnom. Panoráma nagyon rossz volt, sokat nem akartam futni, így gondoltam megyek egy laza kört a Mandulásban. Tettyén át felfutottam a Dömörkapuhoz, majd onnan a piros sávon az állatkert előtt elfutva közelítettem meg a Mandulást.
Húsos som (Cornus mas) termése
Menet közben kikerült a fényképezőgépem a táskából, de nem azért, hogy fotózgassak, hanem mert húsos somot szedtem a helyére. Több helyen is láttam, aztán megtaláltam a legszebbeket. Szép vörösesbarnák voltak és jó érettek. Ennek aztán az lett a vége, hogy jó pár szétnyomódott a táskában mire hazaértem. De szerencsére gyorsan kimostam és nem színezte el az anyagát a kedvenc futós-fotós válltáskámnak.  A Mandulás játszótérnél tértem rá az erdei tornapályára. Rendszeresen járok erre futni, de általában csak az északi ágán vagy a Remete-rét felé, vagy a Bányász-út felé és onnan fel a Tubesre. 
Mandulás erdei tornapálya térképe
Most viszont egy nagy kört futottam, ami pontosan 3,188  km. Ha valaki nem akar ilyen sokat futni az benevezhet a kis körre is, az pedig 1,455 km. Én a hosszabbra mentem és minden állomásnál megálltam, hogy lefotózzam milyen feladatok is várnak azokra akik végig akarják járni a Mandulás erdei tornapályát.
Mandulás tornapálya távolságai
Alább sorban az állomások megtekinthetők. A teljes körről mikor visszaértem a játszótér mellett oltottam a szomjamat! Szomorú volt látni, hogy szemközt, az út túloldalán lassan az enyészetté válik az egykor oly népszerű Mandulás kemping. A maradék helyeket, zsebeket még megtöltöttem húsos sommal, majd az állatkerttől a Kikeleten, Szőlő utcán át hazafutottam. 9 kilométer lett a teljes táv, de bőven elég is volt ez mára.
  Otthon aztán jó alaposan megmostam, átválogattam a savanykás erdei csemegét. 962 gramm lett a vége magostól. Feltöltöttem vízzel és jó fél óráig főztem. 
Megmosott som
Interneten keresgélve egy kiló gyümölcshöz egy kiló cukrot ajánlanak, én ennél jóval kevesebbet 4 evőkanállal raktam hozzá. Ekkor már megroppant a héja és jól elszínezte, megízesítette a hozzáadott vizet. Levettem a tűzről kicsit hagytam állni, majd egy szűrő segítségével leöntöttem róla levét. Körülbelül fél liter lett belőle. 
Som szörp és a húsa
A somokat félreraktam, majd este kimagozom és tovább főzöm lekvárnak. A szörpöt pedig gyorsan megkóstoltam. A pohár aljára töltöttem egy kis szörpöt, majd felöntöttem vízzel, kellemesen savanykás, nem túl édes de abszolút jó ízű lett a végeredmény. A család többi tagjának is ízlett, még a nagyon kritikus kisfiam is egy húzóra megitta! 
  Mandulás erdei tornapálya állomásai sorban:
1. állomás (Padgyakorlatok)

2. állomás (Szabadgyakorlatok)

3. állomás (Lábgyakorlatok)

Kiskör balra, nagykör jobbra

Mandulás erdei torna pálya balra, bányász út (Lapis, Tubes) jobbra

4. állomás (Padgyakorlatok)

5. állomás (Súlyemelő gyakorlatok)

6. állomás (Létra gyakorlatok)

7. állomás (Létra gyakorlatok)

Mandulás erdei tornapálya balra, Remete-rét jobbra

8. állomás (Súlyzó gyakorlatok)

9. állomás (Nyújtógyakorlatok)

10. állomás (Gerendagyakorlatok)

11. állomás (Nyújtógyakorlatok)

12. állomás (Nyújtógyakorlatok)

13. állomás (Egyensúlyozó járások)

14. állomás (Korlátgyakorlatok)

15. állomás (Mászás)

Az erdei tornapálya edzésfeladatai

Mandulás parkoló

Mandulás erdei tornapálya kezdete és vége

Mandulás büfé

Egykori Mandulás kemping

Mandulás játszótér

Ivókút a Mandulásban

Megjegyzések

Booking.com