Nagyárpádra és vissza

  A héten eddig nem voltam valami aktív futásügyileg, de ma végre sikerült kijutnom egy körre. Ezúttal nem a Mecsekbe mentem, hanem Nagyárpádra szaladtam ki megnézni az őszi kikericseket. 5:40-kor indultam a házunktól a Széchényi-téren, Irgalmasok útján mentem délre. A vasúti sínek és a felüljáró elhagyása után bementem az Interspar mögé és Temető mellett elfutva értem ki az elkerülőig. Gyors átfutottam rajta, majd pár perc múlva már a nagyárpádi dombok alatt voltam. 6:20 körül csináltam az első képeket a városról és a Mecsekről.
Napkelte Péccsel és a Mecsekkel
 Innen lementem a legelőre, ahol már tömegesen nyílnak a kikericsek. A Nap még csak ekkor kezdett feljönni, időm meg sajnos nem volt, hogy várjak a jobb fényekre. Amúgy is úgy tűnt még van időm csak most kezdték a virágok beborítani a területet. A napokban még visszatérek!
Őszi kikerics mező
 6:36 volt mire visszaindultam, a legelőről kimentem a földes útra és a Magyar zarándokúton indultam vissza Pécsre. Egy táblán 2,7 km-nek írták a távot, gondoltam magamban bárcsak ennyi lenne, de rám hazáig még vagy 6 km várt.
Nagyárpádi dombok
Nagyárpádi templom
 Megálltam az 1934-ben emelt római katolikus templomnál, meglepődve vettem észre az alábbi táblát. Ilyen lehetett a Tettyén is amit a vandálok tönkre tettek. Nagyon tetszik, sok hasznos információhoz is jutottam általa.
Nagyárpád történelme
 Térképeket is mellékeltek, csak mindig a Máriagyűd felé eső rész volt rajta, így hiába néztem, hogy nekem Pécs felé merre is kellene mennem. A jelzések is úgy voltak felfestve, hogy csak egyik irányból lehetett követni. De amúgy is elég hiányosak voltak. Sikerült aztán az elkerülőig eljutnom, de ott már reggel hét volt és olyan nagy volt a kocsiforgalom, hogy percekig kellet várnom mígnem át tudtam kelni rajta. A távhő vezetékek itt felemelkednek és alattuk át lehet menni Tüskésrétre.
Déli bejárata a Centrál Parkba
 Sűrű erdőben természetesen jelzéseket nem láttam, csak érzésből mentem, de igazán csak egy út volt, ezért eltévedni nem igazán tudtam volna.
Tükörkép
 Hamarosan kiértem az erdőből és megpillantottam a zagytározó helyén kialakított wakeboard pályát. Le volt kerítve a futópálya, de mellette meg épp füvesítettek, ezért gondoltam inkább rámegyek az aszfaltra abban talán kevesebb kárt teszek mint a növényekben.
Centrál Wakeboard pálya
 Nem mentem sokáig és már jöttek is felém, hogy mit képzelek, hogy átmentem a szalagkorláton! Győztem magyarázkodni és sűrűn elnézések után lemenni a fűre. Nagyon jól nézz ki innen a város és a Misina!
Magyar Zarándokút tábla Pécsett
Itt ismét meg lett a Zarándokút jelzése, de a fenti képen jelzett útvonal helyett inkább kimentem az aszfaltra és ugyanazon az úton hazafutottam mint amin jöttem. Mikor lefelé jöttem még csak lézengtek az emberek, most viszont már hömpölygött a tömeg az iskolákba és a munkahelyekre. 7:22-re voltam itthon, gyors fürdés után már indultunk is az iskolába. 1 óra 40 perc és 14,1 km volt a mai penzum. 

Megjegyzések

Booking.com