Őszi Retyezát túra

  Terveim szerint idén az október 23-ai hosszú hétvégét egy kis csapattal a Retyezátban fogom tölteni. Gondoltam csinálok egy kis összeállítást, hogy miket szeretnénk megnézni, mire lehet számítani. Utazás Budapestről, vagy a jelentkezők igényei szerint Budapest és Nagylak között is fel lehet szállni! Ezt majd megbeszéljük! 
Pietrele-tó
  Az első nap a kiutazással és a szállásunk elfoglalásával fog telni. 6-7 óra a menetidő, ezért jó korán szeretnék indulni, mert délutánra még vár ránk egy kisebb túra fel az Encián menedékházhoz! Bemelegítő túránk során a Pietrele völgy kisebb és nagyobb vízesései mellett a Lolája-vízeséshez is kisétálunk.  
Lolája vízesés
6 kilométeren közel 700 méter szintet kényelmesen 3 óra alatt lenyomjuk! 4 napi élelemmel és ruhával teli zsákjainkat lerakjuk a menedékházba, a nap további részében vacsorázunk, esetleg kisebb sétára indulunk a környék vízeséseihez. 
Pietrele patak kisebb zuhatagai
Kaja hozott alapanyagból, a házban sört, teát és csokoládét tudunk csak vásárolni. Vizet a patak mellől szerezhetünk, ugyanitt tisztálkodási lehetőségünk is lesz. A házzal szemben pedig az illemhelyen könnyíthetünk magunkon! 
Mohaszőnyeg
  Második napon a hegység névadó csúcsára indulunk. Reggeli után kis csomaggal (víz, napi élelem, fényképezőgép, távcső, esőkabát) vágunk neki a túrának. 2 km és 200 méter szintvesztéssel érjük el a Pietrele turistaközpontot, hogy onnan megkezdjük a kapaszkodást a Lolája gerincre. 5 kilométeren 1000 métert emelkedünk. 
Pihi a Retyezáton
Ez komoly igénybevétel a szervezetnek, de átlagos kondícióval és turista tapasztalatokkal könnyedén teljesíthető! Meredek kaptató után a gerincen szép lassan érünk fel a 2482 méter magas "lefejezett" csúcsra. Távolról látszik igazán jól, hogy mért kapta ezt a nevet! Szép idő esetén megebédelünk és gyönyörködünk a kilátásban. Szerencsés esetben teljes körpanorámában is lehet részünk. A Papusától a Pelágán át a Bukura csúcsokig mindent látni innen. Nem beszélve az U alakú gleccser gyalulta völgyekről és azok tengerszemeiről. 
Alattunk aStanisoara-völgy
Pihenő után lesétálunk a Retyezát nyeregbe, majd innen meredek lejtőn szerpentinezve jutunk le a Stanisoara-patak völgyébe. Hasonló nevű tengerszem és vízesés mellett elhaladva kalandos utakon zárul be körtúránk a Pietrele turistaháznál. Innen már az ismert ösvényen sétálunk vissza az encián menedékházhoz.
Ilyen és ehhez hasonló hidak várnak ránk
Szép időben kint a padokon, zimankós időben bent az asztaloknál fogyasztjuk el jól megérdemelt vacsoránkat. 
Encián menedékház
  Harmadik napunk is bővelkedni fog látványosságokban. Célunk a hegység legmagasabb pontjának a Pelága csúcsának az elérése. A Gales folyó néhol meredek, hidakkal és fagerendákkal tarkított völgyében indulunk fel a Fenyvesek tavához. 
Fenyvesek közti tó
Majd lassan kiérünk a törpefenyők közé és hamarosan megpillantjuk a Gales-tavat. Alulról nézve is csodás a mögötte elterülő magaslatokkal, de föntről fotózva talán még annál is szebb. 
Gales-tó
Felkapaszkodunk a Rossz-völgyi gerinc nyergébe, innen már látjuk túránk célpontját a Pelágát. A Rossz-völgy tavai mellett elsétálunk, majd ismét csak előbb a hegyen oldalazva kapaszkodunk felfelé. Először a Pelága-nyeregig, innen keletre a hegység másik 2500 méter feletti csúcsára a Papusára is mehetnénk, de mi inkább az 1 méterrel magasabb Pelágát célozzuk meg. 
Pelágán
Rövid, de annál meredekebb sziklás, köves ösvényen kora délutánra érünk fel a csúcsra. Csúcsfotó, csúcscsoki, esetleg csúcsebéd után a hegység legnagyobb tengerszeméhez a méltán híres Bukura-tóhoz ereszkedünk. 2 km-en 500 métert vesztve érjük el a kedvelt sátrazó helyet. 
Bukura-tó parti sátortábor
Egy-két fotószünet és már kapaszkodunk is fel Bukura-nyeregbe. Ahonnan már csak le kell sétálnunk a Pietrele-völgyben az Encián házhoz. Közben azért meg-meg állunk a Tamás-sziklánál, a Pietrele tónál és vízesésnél. Esti búcsúvacsoránk után azt gondolom nem lesz gondja senkinek az alvással. 
Átkelés a Pietrele patakon
  Reggeli után összepakoljuk csomagjainkat, beleértve a szemetünket is, majd lesétálunk a parkolóban várakozó autónkhoz, hogy aztán azzal szép lassan hazautazzunk Magyarországra! Terveim szerint késő délután érkezünk meg Budapestre.
  Ha kedvet és erőt érzel magadban akkor tarts velem ebben a kalandban! Még több infó és jelentkezés a http://helian.hu weboldalon.

Megjegyzések

Booking.com