Föld napja - Napiblog 2021/112

  Ma van a Föld napja, ezért adta magát a mai bejegyzés. Már tegnap is gondolkoztam rajta, hogy pár a témába vágó érdekességet megosztok veletek. De végül mára halasztottam. Az a baj, hogy ezzel foglalkozni kell, de sajnos annyira kizsigereljük a Földet, ahol élünk, hogy minél több hasonló kezdeményezést, ami felhívja erre a figyelmet támogatni kell. 

2021/112

Az elmúlt 26 év drasztikus változásait mutatják be ebben a linkben található műholdas timelapse animációk. Gleccserek és tavak visszahúzódása, bányák és városok terjeszkedése 1984 és 2020 között. Szomorú mindezt látni.

A másik egy videó, ami tegnap jött velem szembe. A végére még én sem jutottam, de az eleje alapján mindenképpen ide vág a témához, úgyhogy biztosan meg fogom nézni.


A Netflix-en is van pár dokumentumfilm, ami a fenntarthatósággal foglalkozik,  például A fenntartható halászat valódi arca vagy a ma debütáló David Attenborough sorozat Az élet színei. De a tavalyi filmjét (Egy élet a bolygónkon) is ajánlom a figyelmetekbe, amelyben megmutatja, hogy egy emberöltő alatt mekkora változás ment végbe a Földön. :(

Ha meglátogatod a Greenpeace oldalát ott is sok hasznos információval gazdagodhatsz és több kezdeményezésükhöz csatlakozhatsz! Például aláírhatod ezt a petíciót, mely az egyszer használatos PET palackok visszaszorítására irányul. Én már megtettem. Tedd meg te is!

Kilian Jornet-et remélem nem kell bemutatnom senkinek. Alább a mai bejegyzését másoltam be nektek.


"Boldog Föld napját mindenkinek! 🌍
Hálás vagyok, hogy élvezhetem ennek a bolygónak a szépségét és értékelem a benne lévő sokszínűséget. Az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés a legnagyobb problémák közé tartozik, amelyekkel a mi generációnknak szembe kell néznie és a mi társadalmi fellépésünk fogja valószínűleg meghatározni, hogy milyen bolygója lesz a következő generációnak.
Sokat beszélünk arról, hogy milyen lehetőségeink vannak a legtöbb szén-dioxid kibocsájtó forrás és az ipari környezetszennyezés csökkentésére, de mindannyian tehetünk egyéni lépéseket a környezeti lábnyomunk csökkentése érdekében, azonban a változáshoz a rendszer változására is szükség van. A https://drawdown.org/ könyvét és jelentéseit nagyon szemléltetőnek és átfogónak találom, hogy áttekintést kapjunk az éghajlati helyzetről és a megoldásokról.
Visszatérve az egyéni intézkedésekre. Igen, van hatásuk. Lehet, hogy a mi akciónk önmagában nem fog változtatni a helyzeten, de sok egyéni akció összeadódása igen.
Nagyon kis léptékek, de az egyéni akciók együttesen sokra képesek. Nagyon örülök annak, ahogy a #ploggaweek szépen halad. Már több száz kilónyi hulladékot gyűjtöttünk össze, majd szelektáltuk, szerte a világon! Köszönöm mindenkinek, aki részt vesz 🙏 És ha te is csatlakozni szeretnél az akcióhoz, azt itt megteheted: https://www.kilianjornetfoundation.org/plogga-week/"

Mindenki tudja, hogy nem jó az irány, amerre tartunk, de mégis sokszor a lustaság és a kényelem győz a racionális érvek ellen. Végül bemásolok egy abszolút ide vágó indián közmondást. 

"Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető."

Megjegyzések

Booking.com