Hoka Speedgoat 5 teszt

   A Speedgoat sorozatot mindig is a kedveltem a Hoka termékpalettáján. A 3-ason kívül mindegyiket próbáltam és általában meg is voltam velük elégedve, de nézzük mi a helyzet a legújabb hegyi kecskével.

   Október elején kezdtem használni a cipőt, a bejegyzés írásakor négy és fél hónap és 1342 km tapasztalatait próbálom lejegyezni. Még ősszel futottam benne párat Horvátországban sziklás terepen, de ezen kívül szinte csak a Mecsekben volt használva. A futásaim eleje és vége aszfalt a városban a többi (nagyrészt) az erdőben. 

  2022-ben jelent meg az ötödik kiadás, teljesen átdolgozott külsővel, valamint a megszokott felépítésén is változtatott a márka. Kissé szélesebb kaptafát kapott és pár grammal könnyebb is lett.

  A Speedgoat Evo-tól nem csak a puhább és rugalmasabb felsőrészt kapta meg, hanem annak CMEVA középtalpát is. A CMEVA középtalp tömörített EVA hab technológiával készült. A Speedgoat 5 ennek a technológiának köszönhetően több ütést képes elnyelni és jobb stabilitást nyújt. Ez egy üdvözlendő funkció a Speedgoat 5-ben, és határozott előrelépés a Speedgoat 4-hez képest.

Tapasztalatok

Talp

  Az előző Hokáim talpa ennyi kilométer után már sok esetben kilyukadt a sarkánál. A Speedgoat 5-nél szinte semmi jele nincs ennek a visszatérő problémának. Viszont a 4 mm mélyen barázdált mintázat főleg a sarkánál és a lábujjainál teljesen elkopott. De a többi részén is igencsak megette az aszfalt. Erről azonban nem feltétlen a cipő tehet, mert nem arra tervezték, hogy a városban koptassam a talpát.

A Speedgoat 4-gyel sem volt semmilyen kényelmi problémám, és a Speedgoat 5 is ugyanilyen jó. A cipő már a dobozból kivéve is kényelmesnek éreztem.

Felsőrész

  Meglepő de a textil felsőrészén szakadást nem tapasztaltam eddig, pedig nem kíméltem. Sárban, hóban is rendszeresen futottam benne. Viszont a talp és a felsőrész ragasztása a balosnál pár hét után elvált, pár hete pedig a sarkánál történt ugyanez. A jobbossal semmi gond, ezért azt gondolom, itt valamilyen gyártástechnológiai hiba lehet a háttérben. Nem ragasztottam meg, hanem azóta így használom. Kíváncsi vagyok rá meddig bírja így.

  A szövet felső jóval puhább és kényelmesebb, mint a korábbi Speedgoat-ok. Ez a szélességre is kihat, bár nekem jó a normál kaptafa, nem kell a wide változat. A cipőfűző szokásos minőségű, teljesen jól tart és rendkívül tartós, nem nyúlik, nem szakad. 

A HOKA bevezette a Spedgoat 5-ben az aszfaltos cipőihez hasonló sarokfület. Ez puhább és kényelmesebb, mint a Speedgoat 4 sarka volt. Az új sarokfül biztosítja a tökéletes illeszkedést, miközben megakadályozza, hogy az Achilles-csontod a cipő hátsó részéhez dörzsölődjön.

Belsőrész és talpbetét

  Nagyon kényelmes lett a cipő, kivéve a talpbetétet. Nem csak a külseje puha, hanem a belsőrésze is, valamint az elvékonyított és a V alakú láb formáját követő nyelv egyszerűen fantasztikus. Azért vékonyabb, hogy egy kicsit több helyed legyen a lábközép környékén.

Nem kell többé nagyobb méretet választanod, és feláldoznod a stabilitást. Az új nyelv gondoskodik arról, hogy éppen elég helyed legyen ahhoz, hogy kényelmesen teljesítsd a hosszabb kalandjaidat. Meglepő módon a sarokkopás is minimális, ilyen korban eddig minden hokám szövete kilyukadt.

  A gyári Ortholite talpbetétről viszont már nem tudok ilyen szépeket írni. Próbálkoztam vele sokáig, de folyamatosan elcsúszik és begyűrődik. Nem értem ezen miért kellett spórolni. A két évvel korábbi Clifton 7-ből kivett betéttel teljesen jó a cipő.

Pozitívum

  • Kényelem.
  • Csillapítás.
  • Tartós felsőrész
  • Nyelv.

Negatívum

  • Talpbetét.
  • Ár.

Összegzés

  Alapvetőn jók a benyomásaim, pár apróságot leszámítva, abszolút ajánlott kategória a Hoka Speedgoat 5-ös cipője. A talpbetétet cseréljétek ki, a ragasztásról másnál nem hallottam próblémáról. Szóval valószínű én belenyúltam egy hibás darabba.

A cipőt megtaláljátok a Nomád boltokban és a webáruházukban.

Ha nem tudsz dönteni, hogy melyik Hoka futócipő az ami neked való, akkor itt egy kis segítség: www.onedoor.hu/2018/01/melyik-hoka-one-one-futocipot-valaszd vagy www.onedoor.hu/2019/12/hoka-one-one-2019-2020
Korábbi tesztek:


Megjegyzések

Booking.com