Balázs Dénes nyomán Érden

  Még egyetemista koromban ismerkedtem meg az azóta is kedvelt utazó, kalandor nevével. Egyetemi spec. koll. előadásokon a földrészek tanulása során több könyvét ajánlotta az előadónk. Gyorsan beleszerettem, az első könyv amit elolvastam tőle az a Vándorúton Panamától Mexikóig, majd következett a Zambézitől délre, az Amazónia és a Bozóttaxival Madagaszkáron. Mindegyik a Gondolat kiadó Világjárók sorozat részeként jelent meg. Később nagy nehézségek árán hozzájutottam a Hátizsákkal Alaszkától a Tűzföldig első kötetéhez, majd mire végigolvastam sikerült a vateráról megvennem a második Dél-Amerikáról szóló részét. Majd megszereztem az utolsó könyvét, az Életem - utazásaim címűt, ez hagyta a legmélyebb nyomokat bennem. Valamint ez véget terveztem már régóta egy érdi kirándulást. Az elmúlt hétvégén végre sikerült összehoznom. A szedresi pihenő után, visszatértünk a pályára, majd kis budaörsi kitérő után már robogtam is Érdre.
Balázs Dénes szobra az érdi Magyar Földrajzi Múzeum kertjében

Letettem a kocsit, majd besétáltam a múzeum udvarába, a képekről már jól ismert szobornál kezdtem, majd a többi híres magyar utazó következett.
Világjárók egymás közt
Balázs Dénes mellett Kőrösi Csoma Sándor, Teleki Sámuel, Stein Aurél, Baktay Ervin, Déchy Mór, Teleki Pál, Prinz Gyula, Reguly Antal, Almásy László, Sáska László és Vámbéry Ármin szobra díszíti az egykori Wimpffen-kúria kertjét.
Múzeumkert
A múzeumkertben tett sétám után tértem be a kiállítótérbe. A jegyszedőtől rengeteg hasznos információhoz jutottam, mind a múzeummal, mind az alapítóval kapcsolatos kérdéseimre. Az emeleten kezdtem a Balázs Dénes résszel, hatalmas élmény volt, azokat a fotókat, használati cikkeket látni, amelyekről oly sokat olvastam.
Balázs Dénes nagyobb utazásai
Ott volt például a mai korban már megmosolyogtató vászon sátor, alatta pihent a gojzer varrott talpú bőrbakancsa. De megnéztem az íróasztalát, rajta pihent az írógépe és mellette az izlandi naplójába is bele kukkanthattam. A könyveiben emlegetett nadrágját csak fényképen lehet meglesni, azokkal a bizonyos titkos zsebekkel, melyek a zsebtolvajok ellen készíttetett.
Balázs Dénes titkos zsebei, ízlandi naplója, bakancsa és írógépe
  Az emelet másik felében Sándorfalvi László Mezőföld természeti csodái című fotókiállítása is megnéztem, majd a földszint következett. Előbb a Magyar utazók, földrajzi felfedezők részt, majd a Kárpát-medence tudományos feltárói tárlatot bogarásztam végig.
Földgömbök
Cholnoky Jenő, id. Lóczy Lajos, Mendöl Tibor vagy épp Jakucs László neve is ismerősen csengett egyetemi tanulmányaim révén. De sorolhatnám még a neveket akikről megemlékeznek a múzeumban.
Cholnoky szoba
Kifelé menet még a másik oldalról is lekaptam a szobrot, majd irány a Sárd utca 45. A múzeumban kapott információk alapján nagyon könnyen megtaláltam. Mondta a srác, hogy sajnos a ház és udvara nincs valami jó állapotban.
Balázs Dénes szobra
De mikor megérkeztem nagyon leesett az állam. Sajnos tényleg siralmas a helyzet. Igazából az Életem - utazásaim könyv címlapján lévő táblát szerettem volna meglesni, de mint megtudtam már nincs ott, de szerencsére a múzeum megmentette és hamarosan, némi felújítás után megtekinthető lesz a kertjében.
Balázs Dénes háza
Nagyon sajnálom a helyzetet, de remélem az önkormányzat, esetleg a múzeum talál megoldást. A részleteket nem ismerem, de úgy érzem tett annyit Érdért, a múzeumért, hogy legalább a kertet rendben tartsa valaki, esetleg egy emléktáblát megérdemelne a XX. század egyik, de talán a legnagyobb magyar geográfusa, világjárója.
Balázs Dénes Életem - utazásaim és az a bizonyos tábla
Az alábbi Balázs Dénes könyvekhez sikerült eddig hozzájutnom, de hamarosan bővül a lista, a Távoli tájak magyar utazói két kötetével. Már csak időre lenne szükségem, hogy mindegyiket végigolvassam.
Balázs Dénes könyveim
 "Nagy székely országjárónk, Orbán Balázs szavai lebegtek lelki szemeim előtt: "mindnyájunknak kötelességünk - ha csak egy homokszemet is - odavetni a nemzeti műveltségünk pompás épületéhez..."
 ...Teltek-múltak az évek, évtizedek. Csoma módján vándorolva, az orbáni intelmek szellemében gyűjtögettem az ismeretek parányi porszemeit. Bejártam öt kontinens 130 országát, kutatásaim eredményeit száznál több dolgozatban foglaltam össze. A nagyközönség számára ismereteimet, tapasztalataimat, temérdek cikkben és két tucat könyvben tettem közkinccsé."

Balázs Dénes, Életem - utazásaim

Megjegyzések

Booking.com