Fekete kökörcsinek a Mecsekben

  Múlt évben nem egészen normális időben (októberben) láttam először a Káli-medencében ezt a Leánykökörcsinnél apróbb termetű virágocskát. Idénre már felkészültem két lelőhelyet is felkutattam a Dél-Dunántúlon. A Villányi-hegységbe sajnos most még nem tudtam leugrani, ezért kézenfekvő volt a Cserkút mellettiek felkeresése. Az internet segítségével megismerkedtem egy a helyet nagyon jól ismerő úriemberrel, aki folyamatosan tájékoztatott a virágok állapotáról.
Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
Meg is beszéltük, hogy találkozunk a helyszínen. Aztán sajnos úgy alakult, hogy csak ma hajnalban tudtam kiugrani a Jakab-hegy déli oldalába és így elmaradt a találkozó. Kicsit féltem is, hogy nem fogom őket megtalálni.
Fekete kökörcsin pár
Ötkor már a kocsiban ültem és még sötétben utaztam ki, 5.20-kor szálltam ki az autóból, majd még sötétben kezdtem el botorkálni a Jakab-hegy felé. Fejlámpám fénye mellett keresgélve az elsőket szerencsésen meg is találtam. Tovább kerestem gondoltam ha jobbak illetve ha lesznek fények majd visszatérek. 
Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
Aztán fentebb már csak fürtös gyöngyikét, salátaboglárkát találtam, elindultam hát vissza. Hat felé járhatott a nap még nem tűnt fel a horizonton, de már lekapcsolhattam a lámpámat. A világosságnak meg is lett az eredménye, az út melletti töltésen egy magányos fekete kökörcsinre bukkantam. 
Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
Ezután a már korábban megtalált kisebb koloniához siettem, majd még mielőtt hazaindultam volna még egy helyen találtam pár egyedet. 
  Jó lenne még idén visszatérni kicsit hosszabb időre, na meg helyi segitséggel és több fénnyel. A hétvégén a Dráva partjára készülök, talán nem késem le a Kockás liliomokat. Bárcsak több szabadidőm lenne!

Megjegyzések

Booking.com