Rövid séta a Zselicben

  Már több hete terveztem, hogy március elején lemegyek a Papukba egy fotós kirándulásra. A fő cél a sáfrányok és a Kakasmandikó fotózása volt. Be is szereztem a szükséges információkat (merre és hol találom a virágokat), aztán sajnos az élet közbeszólt és nem tudtam leutazni Horvátországba. De az idő sürgetett ezért egy hirtelen ötlet után azon kaptam magam, hogy beültettem magam mögé a családot és már robogtunk is a Zselic felé. 
Kakasmandikó (Erythronium dens-canis)
Bőszénfa mellett a Farkaslaki erdő természetvédelmi területre siettünk. Közel van a településhez, így rövid idő alatt meglettek a virágok. Sok fotót láttam erről a kora tavaszi, bokóló virágról és nagyon megtetszett. Nagy volt a sár az ösvényeken, de a mandikók közötti avarszőnyegre azért párszor lehasaltam egy két szebb példány mellett. 
Kakasmandikó
Nagyon vigyáznom kellett, hogy hová lépek, mert ahogy beljebb haladtam az erdőben úgy egyre-egyre több kakasmandikóra leltem. 
Kakasmandikó 
A kis kakasok mellett medvehagyma, hóvirág és pár illatos hunyor mellett számomra eddig ismeretlen virággal is találkoztam. Mégpedig a Kónya vicsorgóval.
Kónya vicsorgó (Lathraea squamaria)
Majd már az autó felé haladva két piros csészegombával is találkoztam egy hóvirág tövében.
Piros csészegomba (Sarcoscypha coccinea)
Innen még átugrottunk a közeli Szarvasfarmra, egy kicsit sétáltunk a főépület körül. Étterem, vadhúsbolt is üzemel itt, valamint belépőt is szednek, de mi csak az alábbi képen látható részt jártuk be. Vasárnap késő délután voltunk itt, senki nem kérdezte mit is szeretnénk, mi meg csak úgy megnéztük a kerítésen kívülről az állatokat. 
Szarvasfarm, Bőszénfa
A 1300 hektáros terület több mint 1500 Kelet-európai gímszarvas, 300 Vaddisznó, 200 Európai dámvad, 150 Európai Muflon és 50 Európai őz élőhelye. A farm kedvencei Pötyi, Bori, Jocó, Iciri, Piciri és Gerzson. A vadállatok mellett rengeteg háziállat van a területen, a gyerekek kedvencei a pávák voltak.
Pávák
De láttunk albinó szarvast és vadászgörényt is. A kissé szomorkás Bori kiváncsiskodott a kerítés mellett, a Farm egyik kedvence nagy szelíd,jámbor jószág.
Szarvasfarm egyik lakója
Magyarország öt nagyvadfaja közül számomra a legkevésbé ismerttel is találkoztunk, a muflonnal. Természetes környezetben még nem sikerült vele összefutnom.
Muflon
Kerültünk egyet még hazaindulás előtt a faluban, a gyerkőcöknek természetesen a Nemzedékek Parkjában található játszótér tetszett a legjobban, na meg a Meseszálló kertje!
Nemzedékek parkja, Bőszénfa
Már régóta terveztem, hogy eljövünk ide a Zselicbe, nem csalódtam benne hamarosan visszatérünk egy kicsit hosszabb időre! 

Megjegyzések

Booking.com