Délvidéki kockás liliom túra

  A hétvégén leugrottam a Dráva partjára. A fő ok a kockás liliom, de emellett még a Madár emlékpark, a Kormorános erdő tanösvény és a Dráva valamint annak holtágai is izgatták a fantáziámat. Minden nem sikerült, de azért elégedetten tértem haza. A mocsári kockás liliom vagy másnéven kotuliliom hazánkban védett növény, az eszmei értékét 10.000.-ről 50.000.-re emelte a hatóság, ezzel is jelezvén a faj veszélyeztetettségét. Egy érdekes írás a témában. Virágzási idejét április és május környékére teszik, de idén ő is mint szinte minen virág korábban nyílik. A mácius 15.-ei hétvégén már láttam a képeket a neten, aztán egész héten rakták fel sorban a szebbnél-szebb fotókat a webre. Nagyon gyorsan levirágzik, ezért féltem, hogy mire eljön a hétvége és kijutok hozzájuk már késő lesz. Azt is olvastam, hogy a Matty környéki erdőségekben korábban tömegesebben fordult elő, de sajnos itt is kisebb let az állománya, az elmúlt évekhez képest. 
mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)
Ilyen előzmények után még sötétben indultam Pécsről, hogy időben kiérjek a Dráva partjára. A napkelte valahol Matty alatt a Dráva partján ért. A Kormorános erdő tanösvény táblái mentén lementem a határfolyó partjára, majd tettem egy kis kört az ártéri erdő ösvényein. 
Dráva-part
Féltem tőle, hogy nehezen fogom megtalálni a virágokat, de szerencsére hamar ráakadtam az elsőre és utána sorban jött a többi. Biztos több volt régebben, de azért még lehet találni rendesen most is. A virágzat több város címerére felkerült, egyesek szerint Horvátország kockás címerében is a virágot lehet felismerni. Az aljnövényzetből kimagasló növénynek nem csak a virágzata érdekes, hanem a levelei is nem mindennapi módon kunkorodnak. 
Kotuliliom
Kockás liliom
Kockás liliom
Visszafelé a gáton haladtam, itt megy a három folyó kerékpáros túraútvonal. Szép környezetben aszfaltos úton lehet itt tekerni. A Mura-Dráva-Duna közötti túraútat csak ajánlani tudom mindenkinek aki erre jár és szeret kerékpározni. A magyarországi szakasz Barcs és Mohács között a folyok és azok környékén halad végig. Térképet itt találtok.
Három folyó kerékpárút
A liliomoktól hazafelé elöször a Madár emlékparknál tettem egy rövid pihenőt. Talán kevesen tudják, hogy 13 madár fajnak állítottak itt kopjafát. Mégpedig azért, mert ez a 13 fáj korábban fészkelt hazánkban és ma már nem. Pontosabban a legújabb megfigyelések során vándorsólyom, kis kárókatona és kis csér fészkelőhelyeket újra találtak Magyarországon.
Madár emlékpark - Pantheum Avium, Matty
Tehát a fenti három faj mellett a halászsasnak, a siketfajdnak, a nyírfajdnak, a darvaknak, a rózsás gödénynek, a borzas gödénynek, a kékcsőrű récének, a kacagó csérnek, a tavi cankónak és a rezneknek állítottak még kopjafát 1991-ben. Az elmúlt évek során nem növekedett a kopjafák száma és abban bízok, hogy nem is fog, de remélem a fenti három után más madarak is találnak újra fészkelőhelyet a Kárpát-medencében. 
Madár emlékpark
A második megállómat a Villányi-hegységben ejtettem meg.Mégpedig Fekete kökörcsinek miatt. A hegység déli lejtőit már szépen megsütötte a nap, ezért egy gyorsan felszaladtam megnézni a virágokat.
fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)
fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis subsp. nigricans)

Megjegyzések

Booking.com