Szedresi tarkasáfrányos

  Március első hétvégéje igazán jól alakult. Összekötöttem a kellemeset a hasznossal, már hogy mennünk kellett Budapestre és akkor ha már arra jártunk útba ejtettünk egyet s mást. mint például a szedres melletti tarkasáfrányost. Fél hét felé indultunk Pécsről ragyogó napsütésben az M6/60-as autópályán, majd mikor áthaladtunk a Bátaszék körüli alagutakon hirtelen hatalmas köd lepte el a tájat. Kijöttünk az utolsó, negyedik alagútból és pár méterre szűkült a látó távolság. Ekkor kicsit megijedtem, hogy most akkor, hogyan fogom megtalálni az oly régóta várt sáfrányaimat. De aztán mikor letértem Szekszárd után a sztrádáról már javultak a körülmények és mikor megérkeztünk a védett terület határát jelző táblához már újból sütött a nap. 
A szedresi tarkasáfrányos táblája

Az 1987 óta védett több mint 100 hektáros területen 100 000-es példányszámban található meg ez az igen ritka Tarka sáfrány. Esőben gazdag tavasszal akár 30 tő is kibújhat négyzetméterenként, szárazabb időben csak 4-5. Most valahol félúton lehet az egyedszám. A főút melletti táblától pár száz métert kell sétálni az ős-Sárviz medréhez, ahol könnyen megtalálhatóak a virágok. 
Tarka sáfrány (Crocus reticulatus)
A korai időben még a virágok nagy része össze zárta szírmait, csak egy két sáfrány sárga bibéi bújtak elő. Viszont a harmatcseppek jól mutattak a virágon. A tarka sáfrány (Crocus reticulatus) hazánkban a Mezőföldön és a Duna-Tisza közének löszös, homokos talajait kedveli. De előfordul ettől nyugatabbra is, például Vönöck és Kocs települések közelében. 
Tarka sáfrány
Különös ismertető jele a szirmokon hosszanti irányban végigfutó három lilás színű csík. A kora tavasszal, sokszor még a hó alól kibújó virág hazánkban védett, eszmei értéke 10 000 Forint. 
Hajnali Tarka sáfrány
Nagy élmény volt, talán két hét múlva mikor újra erre járok újra meg tudom nézni őket, az is lehet, hogy akkor már Tavaszi hérics is beindul. 
Szedres a sáfrányoktól

Megjegyzések

Booking.com