Mecseki Zergék

  A Mecsek oldalban lakunk, ezért mikor reggel felkelek kinézek az ablakon és gyorsan el tudom dönteni merrefelé kéne aznap indulnom. Így volt szombat reggel is, az idő jónak ígérkezett ezért gondoltam egy kicsit hosszabb futásra indulok. Hét közben voltam a Flóra pihenőnél gondoltam most a másik irányba megyek egy kört.  a vége az lett, hogy mentem egy félmaratont, bár a tempó még nem az igazi, s a felfelékbe is belesétálok, de legalább sok szép növénnyel is találkoztam, amíg kint voltam a természetben. Az útvonalam: Hotel Kikelet-Mandulás-Lapis-Remeterét-Patacsi-mező-Éger-völgy-Szentkút-Remete rét-Mandulás-Hotel Kikelet. Amiket láttam, idén először találkoztam gumós nadálytővel, még mindig rengeteg a bogláros szellőrózsa, odvas és ujjas keltike.
Odvas keltikék
 De töménytelen mennyiségben akad árvacsalán(foltos és piros), valamint kerek repkény. Fehér és erdei ibolyából is jól áll a Mecsek, valamint a hozzájuk nagyon hasonlító mezei árvácskából is.
Színeváltó kutyatej
 A kutyatejfélék is víritanak (erdei, farkas és a színeváltó is).
Tavaszi lednek
 Beindult a tavaszi lednek, az olocsán csillaghúr, a pettyegetett tüdőfű, a répás holdviola, a piros gólyaorr, a fürtös gyöngyike, a kis meténg, a tornyos ikravirág és a saláta boglárka is.
Elszortan virágzik a medvehagyma
Na és a medvehagyma, a héten még csak bimbósakat láttam, most viszont a Rózsa-hegy és a Vörös-hegy déli oldalában már sok helyen beindult a virágzása. Hóvirágok már levirágoztak, viszont illatos hunyor, szártalan kankalin és nemes májvirág is utamba akadt.
Lónyelvű csodabogyók
Lónyelvű csodabogyó virágzata
A lónyelvű csodabogyó is virágzik, de amin a legjobban meglepődtem az a mecseki zergevirág. Több helyet is ismerek, ahol szoktam velük találkozni, de idén még nem láttam őket, ezért is volt furcsa mikor a szép sárga virágjaik a medvehagymák fölé nőve víritottak. Két helyen is találtam zergevirágot és már ott is furcsa volt, hogy a leveleik formája nem egyforma, de mikor hazaértem és felnyitottam a határozót, akkor vettem észre, hogy az egyik a mecseki, a másik pedig a magyar zergevirág lehetett. A könyv szerint a mecsekinek a tőlevelei kerekdedek és szíves vállúak, míg a magyarnak lándzsás az alakja és keskenyedő a válla. Az interneten keresgélve már egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy a mecseki az nem-e keleti. Egyenlőre nem tudom a választ, de ha kiderül közzéteszem a megoldást.
Mecseki zergevirág?
Mecseki zergevirág virágzata
Mecseki zergevirágok
Mecseki zergevirág a medvehagymák felett
Magyar zergevirág
Közben ma kaptam a hírt, hogy beindultak a sápadt kosborok, valamint bimbózik Püspökszentlászlón a bánáti bazsarózsa. Szép hetek elé nézünk, majd egy hónappal előrébbre jár a természet, mint normál esetben.

Megjegyzések

Booking.com