Indul a mecseki orchidea szezon

  Sokat vártam az idei első orchideára, de ma végre találkoztam vele. Már szerdán tudtam, hogy kipattant az első sápadt kosbor a Flóránál, de csak péntek reggel tudtam felmenni megnézni. Az éjszakám nem volt a legkönnyebb, ezért hiába húztam fel az órát, háromnegyed ötre, csak fél hatkor sikerült kibújnom az ágyból. Utána viszont nem sokáig lacafacáztam, csak úgy robogtam fel a Mecsekoldalba. A szerda esti liftezést még éreztem a lábamban, nem úgy ment az Irma úton az emelkedő ahogy szerettem volna, de nem sétáltam bele egyben felfutottam a kilátóig. Még nem volt fent a nap, de már világosban mentem a heteken, sőt már hónapokon át megfigyelt kosborhoz. De mikor odaértem földbe gyökerezett a lábam. Nem találtam sehol a virágot. Néztem jobbra, néztem balra, pedig biztos voltam benne, hogy itt kellene lennie! Egészen a tőlevelek megjelenése óta nyomon követtem a fejlődését ezért biztos voltam a helyben, aztán közelebb hajolva megláttam, hogy valakik kiáshatták a növényt! Nem értem ki és miért csinálta, mert a ezeknek a virágoknak itt a helyük, nem beszélve arról, hogy nagyon érzékenyek a kosborok a talaj kémhatására és minden esetben valamelyik közeli növénnyel élnek szimbiózisban. Amit ugye otthon a kertben nehezen tudjuk előállítani! Hazánkban elég ritkának mondható, a 2011-es orchidea atlasz ezres nagyságrendűre becsüli. Védett növény, eszmei értéke 10 000.- Ft. 
Sápadt kosbor Orchis pallens)
Ekkor nagyon elszomorodtam, dühös voltam, nem is értettem miért jut eszébe valakinek ilyet csinálni? De nem adtam fel szétnéztem a környéken és makacsságomnak hála öt szép sápadt kosbor kosbort is találtam. Három egészen közel volt egymáshoz, kettő pedig magányosan emelkedett ki az aljnövényzet sűrűjéből. 
Kiásott sápadt kosbor
Az egyik még csak éppen elkezdett virágozni, csak két-három lepellevél bújt elő, a többi még szégyenlős volt és bezárta szirmait. Mielőtt még tovább álltam volna kicsit szétnéztem a sziklagyepen van-e valami újdonság. 
Sápadt kosbor
A leánykökörcsinek már teljesen levirágoztak, a tavaszi héricsekből viszont még van bőven. A területen most a farkas kutyatej az úr, hatalmas tömegekben sárgállik tőle a gyep. Lassan bezárul az erdők lombkoronája. Egy hete még alig lehetett pár levelet látni a fákon, mára összefüggően zöldell a Mecsek! Ezzel a geofiton növények is visszaszorulnak és átadják helyüket a kevesebb fénnyel is megelégedő virágoknak. 
Tavaszi hajnal a Flóra-pihenőnél
Közben feljött a Nap és aranysárgára színezte az ég alját. Mialatt majomkosborok után kutattam egy drótkerítésbe ütköztem. Az alábbi képen látszik, hogy egy ösvényt teljesen lezártak a kerítéssel. Ezen a részen pedig értékes védett és fokozottan védett növények is előfordulnak. Tavaly még majomkosborokat, vitézvirágokat ... fotóztam ott, idéntől erre már nem lesz lehetőségem. Szomorú és igazán nem is értem, hogy az amúgy a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet részeként nyilvántartott területet hogyan sajátíthatják ki?!
Elkerített ösvény a Flóra-pihenőnél
A Dömörkapuhoz visszaérve rengeteg új növénnyel találkoztam, ilyen volt például az hagymás fogasír, az indás ínfű vagy épp a tavaszi lednek. De már kúsznak a fákra, bokrokra a pirítógyökerek is. Jellegzetes szív alakú leveleiről könnyen felismerhető, hazánkban igen ritka, de a Mecsekben tömegesen előforduló védett növényt. 
Keleti zergevirág (Doronicum orientale)
 Viszont amire a sápadt kosborok után még kíváncsi voltam, azok a zergevirágok. Mecsekit és magyart nem láttam viszont a keletiből már nagyon sok virágzik, illetve nagyon sok fog a napokban beindulni. A Mecsek Egyesület címernövénye nagyon impozáns. Magas akár fél méterre is megnövő szárán egyfészkű sárga virágzata van. 
Keleti zergevirág (Doronicum orientale)
Egy óra húsz perces futásom igen tartalmas volt, bár nem sokat futottam (7 km), de legalább meg lett az idei első kosbor és zergevirág is. Tavaly is a sápadt volt az első, aztán jöttek sorban a többiek. Remélem idén is legalább, hanem több orchideaféle akad a lencsém végére. Már most nem tudom, hogy mikor és hogyan kellene mennem a pókbangókhoz és az agárkosborokhoz, de ígérem ha felkeresem őket, akkor azt megosztom veletek is! 

Megjegyzések

Booking.com