Közép-Mecsek völgyeiben

  Ezúttal kedd reggel nem csatlakoztam a Mecsek maratonosokhoz, helyette inkább elnéztem Közép-Mecsek két lélegzetelállító völgyébe. Spórolnom kellet az idővel, ezért kiautóztam a Lapishoz, hogy aztán onnan még félhomályban elfussak az árpádtetői úton a Kereszt-kunyhóig. Legalább egy órányi futást takarítottam meg, így legalább több időm volt a völgyekben fotózgatni. A műútról a piros kereszt jelzést követve indultam el lefelé a Meleg-mányi-völgybe. Az Anyák-kútja előtti lejtőről leérve hirtelen meggondoltam magam és nem folytattam tovább a már jól ismert útvonalam, hanem letértem a kék körre, hogy felkeressem a hegység nevét is adó forrást, a Mecsek-forrást! 
Mecsek-forrás

Igazából a jelzés elmegy a forrás felett, de még szerencse, hogy ránéztem előtte és nem futottam el mellette, hanem letértem a jelzésről és lementem a forráshoz. Talán megérdemelne egy pont ide vezető turistautat is. Egy erdészúton visszamentem a piros keresztre, majd még mielőtt a Petnyák-völgy felé indultam volna visszaszaladtam a Meleg-mányi mésztufa-lépcsőkhöz.
Melegmányi-vízesés
Egy hónappal ezelőtt voltam erre, akkor rengeteg volt a víz. Mindenhonnan hömpölygött lefelé, most csak a keleti felén csordogált a víz. De azért ilyenkor is érdemes felkeresni a Meleg-mányi-völgyet! A Petnyák felé futva medvehagymák közt megbújva megláttam az idei első kónya vicsorgómat is. Pikkelyes farontónak is nevezik népiesen, mert a fák gyökerein élősködve fejlődik.
Kónya vicsorgó (Lathraea squamaria)
A völgy oldali telis tele voltak medvehagymával és bókoló fogasírral. Az Ágnes-vízesés környéke is csak úgy zöldellt a kora tavaszi csemegétől.
Ágnes-vízesés tavasszal
Itt már a zöld turistajelzést követtem és hamarosan a Nagy.mély-völgyi elágazáshoz értem. Egy hónappal ezelőtt itt nem tudtam bemenni a Kánya-forrás felé, de most hála istennek kevesebb volt a víz és a meder oldalában száraz lábbal lehetett haladni.
Útelágazás
A szokványos virágok mellett egy újabb fajjal bővült a virág gyűjteményem. Nem igazán ritkaság, de eddig még elkerültük egymást. Ő pedig az erdei madársóska. Amikor virágzik, akkor már mérgező a levele, ellenben előtte állítólag nagyon jó szomjoltó! Csak ki az aki ki meri próbálni?
Erdei madársóska (Oxalis acetosella)
Nagyon szép volt a Nagy.mély-völgy, nem csak a medvehagymáktól, hanem a sziklákon felgyülemlő moháktól is zöldben pompázott.
Nagy-mély-völgyben
Nem annyira összefüggő, de azért itt is vannak mésztufa-lépcsők. Mégpedig nagyon szépek ezek is.
Nagy-mély-völgyi mésztufalépcsők
A Kánya-forrásnál a már lezárult 2015-ös Szerelmi kalandtúra idézete felejtődött kint. Eddig nem tudtam, hogy van ilyen, de felkeresve a honlapjukat tetszik az ötlet.
2015-ös szerelmi kalandtúra idézete
Innen igazi színkavalkádon futottam vissza a kocsihoz. A piros után a kéken, majd végül a zöldön fejeztem be a napi futást. 12 kilométer két óra alatt, kb. 400 fotóval a végén!
Medvehagymák a piros jelzés mentén
Hazafelé megnéztem mi a helyzet orchidea fronton. Már nagyon várom a sápadt kosborokat. Ők az elsők akik a Mecsekben virágba borulnak. De sajnos még várni kell rájuk. Azt mondják napokon belül jó idő lesz, talán akkor ők is beindulnak. A Villányi-hegységből már láttam agárkosbor fotót, de az sajnos itt közvetlen közelben nincs! De valószínű még a Mecsekben azok sem virágoznak. A majomkosborok és a szarvas bangók is jól néznek ki, nekik még van idejük május elejéig.
Sápadt kosbor, majomkosbor és a szarvas bangó április elején

Megjegyzések

Booking.com