Amazfit Bip - Napiblog 2021/032

  Sosem voltam nagy óra használó, mikor elkezdtem futni akkor is először egy okostelefonnal, majd egy lépésszámlálós ipod nano-val mértem a futásaim. Egy idő után aztán visszatértem a telefonra, mert az track-et is rögzített. Körülbelül hét év futás után teljesen véletlen találtam rá az Amazfit Bip órára. Leginkább az ára fogott meg. Nem szponzorált tartalom következik. 😀

2021/032

Lassan két éve használom és pár apróbb kompromisszumot leszámítva nagyon meg vagyok elégedve vele. Tudom nem egy Garmin vagy Suunto, de mivel hobbi futó vagyok, ezért eddig nem láttam értelmét kiadni egy nagyobb összeget ezekre az órákra. Tudom, hogy ezek a sportórák sokkal jobbak és többet tudnak, de valjuk be árban sokszorosába kerülnek az én kis bip-emnek. 

Ami megfogott benne, hogy nem sima aktivitásmérő, hanem van benne egy beépített GPS-s, valamint az üzemidő. Városban zártabb utcákban van, hogy tovább tart míg jelet fog, de nyílt részeken pár másodperc alatt hadra fogható. Egyedül a Mánfai Kőlyuknál fordult elő egyszer, hogy futás közben megszakadt a vétel és hirtelen elkezdett növekedni a megtett táv. Nem volt jel, aztán mikor újra talált, akkor az pontatlan volt. Összességében elmondható, hogy nem a legpontosabb a vétele, de láttam én már Garmin track-et, ami ugyanúgy nem volt pontos. Újra hangsúlyozom, hogy arra amire nekem kell jó és pontosabb mint az okostelefonom.
45 nap üzemidővel reklámozzák, ezt max abban az esetben tudja, ha mindent kikapcsolunk és csak aktivitásmérőként használjuk. Nekem folyamatosan méri csuklóról a pulzust, bluetooth-os kapcsolatban van a telefonommal (hívást jelzi, sms-t kiírja) és heti 6-10 órát futok vele, így bír ki 8-10 napot. 2019 tavaszán több mint két hét volt ez az idő. Leghosszabb futásom ebben az évben volt amikor 11 órát mentés kb 50%-nál volt mikor leállítottam. 24órát talán bírta volna, de szerintem most két évesen már nem bír annyit. 

Amazfit Bip vs Strava app

A szinkronizálással elejiben voltak gondjaim. A MiFit alkalmazással nem tudtam a Strava-val összekapcsolni, de az Amazfit app-al már igen, majd az megszűnt és most Zepp-nek nevezik. Ezzel is jó a szinkron, leszámítva pár alkalmat, amikor valamiért csak napokkal később küldi át a Strava-ra a track-et. Ha türelmetlen vagyok ilyenkor kiexportálom és manuálisan felviszem a futásaim közé. 

Nagyon teszik az alvás monitorozás. Hónapokra, évekre vissza tudom nézni hogyan és mennyit aludtam vagy voltam ébren éjszaka. A rezgő ébresztő fantasztikus, mert nem keltem fel a családom hajnalban mikor indulok futni. 

2021 januári alvásaim

Közel két év használat után már a kijelző karcos, de tegyük hozzá, hogy nem vettem hozzá kijelzővédő fóliát és a házfélújítás alatt amit ez az óra kapott (por, víz, sár kövek ...) azt nagyon durva volt. Fürdés közben nem veszem le, de úszni még nem úsztam benne. Elméletileg vízálló, IP68-as szabványnak felel meg.

Ami nem tetszik benne, hogy nem lehet lezárni a kijelzőt. Ez főleg télen zavar, mert ekkor a kesztyű és a pulóver mandzsettája között kell lennie különben bármikor leállhat a vételezés. Hozzáér valami a kijelzőhöz és bekapcsolhatja a pause-t. Volt már úgy rácsúszott a pulcsim és csak percekkel később vettem ezt észre, hogy nem rögzít.

Amazfit Bip

Összegzés

Azt gondolom, hogy 20 000 ft körüli árban nem sok hasonló tudású óra közül lehet válogatni. Ha nem szeretnél ennél többet kiadni egy okosórára, mindenképp ajánlom, sokkal jobb mint telefonnal mérni a futásaid. Ha ki tudsz adni több százezret egy órára, akkor meg úgysem ezt fogod keresni, választani.


Booking.com