Jégvilágban - Napiblog 2021/045

  Pénteki futás után már tervezgettem a vasárnapit, amikor szembe jött velem egy kép a Csurgóról. Ezután már nem kellett törnöm a fejem. Illetve csak azon, hogy milyen útvonalat válasszak. 

2021/045

Fél ötkor mikor ébresztett az óra, akkor megfordult a fejemen, hogy csak egy rövidet futok, mert nagyon hideg van. de aztán erőt vettem magamon és nem a könnyebbik utat választottam. 

Négy helyszínt néztem ki magamnak. A Zengőt, az Óbányai-völgyet, a Cigány-hegyet és a Hidasi-völgyet. Még itthon összeállt a fejemben az útvonal, de aztán menet közben itt-ott módosítottam rajta. 

Pénteken hidegebb volt mint ma, viszont most egy kicsit hosszabb futást terveztem, ezért dupla kesztyűvel és vastagabb sapkával szerelkeztem fel mint a legutóbbi futásom alkalmával. Nem is fáztam annyira, pedig a zengőn és a megfagyott vízesések körül elég sokat időztem.

Zengőről keletre nézve

Napkelte előtt már a Zengőn voltam, de nem vártam meg azt, mert akkor már az első félórában szétfagytam volna, meg jöttek-mentek a felhők és eléggé betakarták a kilátást. Utána Megnéztem a Viki-pihenőnél van-e olyan bátor bushcraftos, aki -8 fokban kint éjszakázik. Jelentem nem volt. 
Viki-pihenő

Komlós-kanyar, Réka-kunyhó, majd a szamár-pihenő jött ezután. Pár fotót lőttem, de minden alkalommal az egyik kesztyűt le kellett vennem, illetve a fényképezőgép aksija sem szereti a hideget, ezért nem sok fénykép készült ezen a szakaszon. Tartalékoltam a vízesésekre.

Komlós-kanyarban

Szamár-pihenő után egy darabig a zöld sávon haladtam, majd egy jelzetlen ösvényen akartam lejutni az Óbányai-völgybe, de az egy idő után eltűnt, ezért toronyiránt közlekedve értem le a Bodzás-forráshoz. Már elkezdték az új esőbeálló építését, vagy legalábbis a mostani mellett készül valami.

Napkelte után valahol a Kelet.Mecsekben

Innen már pillanatok alatt a Ferde-vízesésnél voltam. Furcsa mert általában nekem ez jobban teszik, mint a Csepegő-szikla, de most fagyottan sokkal látványosabb az utóbbi. A méteres jégcsapok nagyon jól mutatnak a sziklafal oldalában. Azért is szeretek korán járni futni, mert ilyenkor csak én vagyok és a természet. Nagyon kevesen kelnek fel hajnalban és jönnek ki ide, viszont napközben pont az ellentettje van. Hömpölyög a tömeg, hogy megnézze a vízeséseket.

Megfagyott patakmeder

Csepegő-szikla

és még egyszer

Tündérlépcső

Kisújbányán csak átrobogtam, még a plázson sem álltam meg. Pedig gondolkoztam, hogy csinálok pár szelfit a strandszékekben. A kék sávról letérve hamarosan a harmadik kiszemelt ponthoz, a Cigány-hegyi kilátóhoz értem. Ezt már fel is újította a Mecsekerdő. Lefestette a fény váz egy részét zöldre. Így pont olyan színű a kilátó, mint amilyen a Zrt arculata.Itt már jobb volt a kilátás, de panoráma minimális, meg a Tv-tornyot sem láttam.

Lefestett Cigány.hegyi kilátó

Nem is időztem sokat, hanem nyargaltam le a Hidasi-völgybe. A Csurgóig csak a Hidasi-forrásnál álltam meg egy rövid fotószünetre. A forrás után kiértem a tisztásra és már jó messziről fehéren világított a megfagyott vízesés. Ilyenkor a legszebb a Csurgó. Ha csak csurdogál róla a víz, akkor nem ennyire látványos. 

Csurgó alulról

és oldalról

Szerintem vagy negyed óráig itt fotózgattam, mire észbe kaptam, hogy mindjárt kilenc és nekem menni kéne haza festeni. A Hidasi egyik mellékvölgyébe kanyarodtam és a sárga kereszt turistaúton kapaszkodtam felfelé. Ritkán járok erre, nem is emlékszem mikor voltam utoljára itt, de nagyon megtetszett ez a szakasz. Három, négy szép lefagyott vízesés is volt. Ellenfényben nagyon jól néztek ki, kár hogy a fénykép nem sikerült annyira jól, mint ahogyan élőben láttam. Rákerestem és Szikla-szurdok a neve a völgynek.

Vízesés a Szikla-szurdokban

Pusztabányát elkerültem (eredetileg ez benne volt az útvonalban) és a Csengő-hegy, majd a Pap-rét érintésével értem vissza az autóhoz. Végig körülbelül hat km/órás átlaggal mentem, ami nem túl jó, de ebben a hidegben, sok fotózással és ennyi szinttel (1330 m) talán még elfogadható. Ja és ilyen edzettségi állapotban. :(

 

 Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

Booking.com