Magyar kikerics - Napiblog 2021/039

   Tegnap írtam, hogy ma egy virágos poszt lesz. Talán páran abból már kitaláltátok, hogy mi lesz a mai napiblogban.

2021/039

Szürke, ködös, borongós idő nem kedvezett a fotózásnak. Tudom sokan szeretnek ilyenkor is virágot fotózni, de én jobban szeretem, amikor süt a nap. :)
Magyar kikerics (Colchicum hungaricum)

Janka Viktor magyar botanikus fedezte fel 1867. február 18-án. A Nyugat-balkáni eredetű növény sajnos egykori elterjedési területének nagy részéről kipusztult. Kelet-Közép-Európában már csak két nagyobb reliktum foltban él. Ezek egyike Magyarországon, az Illiricum flóratartomány szlavóniai flóravidékéhez tartozó Villányi-hegység területén található.

Összecsukott lepelleveleivel

A kora tavaszi virág december és március között virágzik. Hazánkban az egyik legkorábban nyíló virágfaj. Apró jellegzetes hatszirmú virágja megbújik az aljnövényzetben, így védekezik a fagy és a hideg ellen.

Magyar kikerics

A magyar kikerics 1944 óta hatóságilag védett növény Magyarországon. Természetvédelmi értéke 100 000 Ft. A nem túl régi, de ma már bevont kétforintos érméről talán sokatoknak ismerős lehet. Forrás: wikipedia

Nagyobb egyedszámban

Köszönöm, hogy végigolvastad a bejegyzésem, várlak vissza holnap is. 😏

Megjegyzések

  1. Nem a kikerics volt az első védett növény, hanem az erdélyi hérics. És a kikericsnek nincsenek szirmai (hanem lepellevelei). A Villányi-hegységet ma nem soroljuk az Illiricumhoz. Ettől függetlenül a blogbejegyzésnek örülök, és jók a képek. A kikerics meg szép, mint mindig.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Booking.com