Badacsony a Mecsekből

  Vasárnapra egy hosszabb 30 kilométeres futás terveztem, de aztán ismerve magamat és a rendelkezésre álló időmet ezt inkább eltoltam egy későbbi időpontra. Négykor a telefoncsörgésére pattantam ki az ágyból és próbáltam minél hamarabb kinyomni, nehogy mások is felkeljenek a családból. Fél ötre sikerült összekapnom magam, ekkor indultam a Tettyére. Még ekkor is csak körvonalazódott a fejemben, hogy merre és mit is akarok ma reggel. Kicsit fújt a szél és a Magaslati útról ahogy délre ki-ki leselkedtem a társasházak között, akkor láttam, hogy nagyon élesen jól látszik a Villányi-hegység két bástyája a Tenkes és a Szársomlyó! Dömörkapuhoz nem a szokásos úton mentem, hanem a kutyafuttató felett, az exVándorsport kulcsosházat érintve. A Felsőgyükési útnál egy csapásra letértem, erre eddig még sosem jártam. De milyen jó, hogy most erre mentem!
Pécs keleti városrésze
Hajnalodik
Egy felhagyott kőbánya felső peremére értem ki. Hangulatos hely jó kilátással Pécs keleti városrészére. Innen visszafutottam az erdőbe és a Rengeteg utcán és a Flóra-pihenőn át értem ki a Dömörkapuhoz. Napkelte a Flóra-pihenőné ért!
Flóra-pihenő
Útközben sok tornyos sisakoskosbort láttam egyiken egy hatalmas szitakötő pihent. Körbefotóztam jobbról-balról, lentről-fentről de csak nem akart elrepülni! Mondjuk nem bántam!
Valamilyen szitakötő pihen a tornyos sisakoskosboron (Anacamptis pyramidalis)
Lementem az egykori Dömörkapu turistaházhoz, ma Hotel Mediterrán a neve! Innen lehet lemenni Felsőgyükésbe, de én inkább visszafordultam és a Kis-rét felé kanyarodtam.
Hotel Mediterrán az egykori Dömörkapu turistaház
A múlt héten látott sarkvirágoknak hűlt helyét találtam! Lehet nem is azok voltak, de az is lehet hogy levirágoztak, harmadok variációra nem is akarok gondolni! Kicsit keresgéltem a környező erdők alján, semmi sikerrel, ezért inkább felmentem a sárga kereszt jelzéshez, majd nyílegyenesen a Rotary-körsétányhoz. egy-két turbánliliom még akadt, de már kevés, most inkább a farkasölő sisakvirágokkal van tele az erdő.
 Farkasölő sisakvirág (Aconitum vulparia)
Méter magasra is megnövő virágoknak elég egy kis szellő é már oda a jó felvétel. Szél pedig fújt rendesen, ezért nem volt könnyű dolgom. Van egy kis tisztás  Tubes oldalában, ahol rengeteg sárga gyűszűvirágot találtam múltkor.
Sárga gyűszűvirág (Digitalis grandiflora)
Most is megnéztem mielőtt még a János kilátó felé vettem volna az irányt. Az alsó szintjére érve legelőször a Papukot vettem észre, majd Orfűtől kissé északra halványan a Badacsony is előbukkant.
Jakab-hegy és a Papuk
Nagyon örültem, mert április óta nem volt hozzá szerencsém! Papukot sokszor látom, még a városból is látszik, de a Badacsonyhoz ritkábban van szerencsém.
Badacsony a Mecsekből
A fényképezőgépem objektívébe belemehetett egy kis por, mert amikor rázoomolok valamire akkor egy kis félkör alakú izé lesz a képen.
Halvány Badacsony
Kis-Tubesől a városban és a környező helységekben gyönyörködtem. Pellérdi halastavak, a Királyegyházi cementmű, a Malomvölgyi-tó, Keszü, Túrony, hogy csak pár érdekességet említsek, ami megfigyelhető innen.
Kis-Tubesi panoráma
A sárga háromszögön ereszkedtem le az Állatkerthez. Épül, szépül, de hogy lesznek kész őszre? A Kardos-úti kulcsosházat lefesthették, mert kissé zöldes árnyalatú lett a fala.
Kilátás Niké zászlóitól
Nikénél még kimentem a szoborhoz, majd a Mecsak-kaputól már pillanatok alatt hazaértem. 14,5 km-t mentem bruttó idő 4 óra, nettó idő 2 óra 14 perc! De ebből is sok volt a séta! 

Megjegyzések

Booking.com