Kövestető környéki futás

  Múlt kedden adták át a Mecsek legújabb kilátóját. Már korábban ki akartam menni, de péntek reggelre álltak össze a feltételek hozzá. 4:20-kor álltam ki a garázsból és kb húsz perc alatt voltam kint a Hotel Kövestető alatti parkolónál. 19 kilométerre van a házunktól. A kéktúra is itt halad, és egy tanösvényt is kialakított itt a Mecsekerdő Zrt. Furcsa volt, hogy a tanösvény innen indul de a kilátó itt még nincs kitáblázva. Én nem a tanösvényen indultam el, hanem a kéktúrán, de a Hotel után, az átjátszótoronynál sem volt még semmi jele, hogy itt kilátó van. De tudtam, hogy erre kell menni tovább és jó száz méter múlva már tábla is jelezte, hogy jó felé haladok.
Kövestető kilátó
Innen már pár perc és fent voltam a kilátónál. A csigalépcsőn gyors felmentem, kinéztem keletre és a Zengő és Hármas-hegy között pont jött fel a Nap.
Napkelte a kilátóból
Délre a Villányi-hegység magaslata és a Misina-Tubes gerinc is látszott. A kiírás szerint Papuk is megfigyelhető innen, de ma reggel nem volt hozzá szerencsém.
Kilátás délre
Csináltam egy rövid videofelvételt is a toronyból. Bár jó sötét lett, de azért talán látszik egy kicsit valami a kilátóból.

Az építmény 17,5 méter magas, a kilátószint 14,8 méteren van. A kilátó fából épült, hatszögletes fedett sátortetővel, csigalépcső kialakítássál, Szabó Péter soproni okleveles építészmérnök tervei alapján.
Kilátó és pihenőhely
 A kilátó alatti tisztáson padok, tűzrakóhelyek várják a megfáradt turistákat. Egy fakorlát vigyázz itt ránk, mert alattunk található a felhagyott fonolitbánya. Egy ponton a korlát mögül is jó a kilátás. 
Felhagyott fonolitbánya
Mielőtt vissza indutam volna még készítettem pár felvételt a toronyról. Első gondolataim azok voltak, hogy nagyon szép a torony, szép a környezete, de nem  lett volna jobb ez mondjuk a Zengő tetején?!
Kövestető kilátó
Talán idővel ott is megszépül, vagy megépül egy új kilátó. Lefelé már a tanösvény felé indultam. Ha jól emlékszem nyolc tábla mutatja be az erdő különböző fáit, valamint egy-két mesterséget ami a környékhez köthető.
Ez a látvány fogad
Körülbelül két kilométeres túrával értem vissza az autómhoz, de itt még nem volt elég és a kék sáv jelzésen átfutottam Zobákpusztára. Még pár evvel ezelőtt mikor Mecseknádasdról visszafutottam Pécsre még működött itt a vegyesbolt, ma már sajnos üzemeltetőjét keresi. Kéktúrás bélyegek azok viszont itt maradtak és várják a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli kéktúra vándorait. 
Kéktúra bélyegzőhely Zobákpusztán
Itt áttértem a kék négyzetre Püspökszentlászló felé. Május elején a Mecsek 50 innen indult és már akkor le akartam kapni a felújított Gyopár kulcsosházat, csak akkor szakadt az eső és nem akartam húzni az időt. Most viszont nem zavart semmi, meg is álltam és körbenéztem a háznál. 
Gyopár kulcsosház
A kulcsosházat nem csak felújították hanem üzemeltetik is részleteket a http://www.mecsekerdo.hu/gyopar-kulcsoshaz linkben találjátok. Az alábbi tábla a Gyopár kulcsosház bejárata fölött volt kifeszítve. Rákerestem a neten valószínűleg korábban a Pécsi Bőrgyár Természetjáró Club építette, vagy legalábbis kezelhette a házikót.
Gyopár kulcsosház táblája
A kék négyzeten futottam egészen a Pap-rétig, közben a Cigány- és a Szőke-forrás mellett is elszaladtam. A rétnél kiértem a Kisújbánya felé kacskaringózó erdei műútra és azon, majd egy erdei csapáson közelítettem meg a Csengő-lakot.
Csengő-lak
1950 körül épült, korábban kulcsosházként üzemelt, ez a kis romantikus házikó. Egy személy tud kényelmesen megaludni benne, fedett kis teraszán asztal, pad és farönkök találhatóak.
Csengő-lak bejárata
Miközben a ház körül bóklásztam piros madársisak került a lábam elé. Nagyon megörültem neki, mert így legalább újabb élőhelyére bukkantam. Később még többet is találtam. Sőt kislevelű nőszőfüvet is, csak sajna már elvirágzott.
Piros madársisak (Cephalanthera rubra)
Jelzetlen ösvényen rátértem a zöld kereszt jelzésre és azon indultam vissza Pap-rétre. Útközben rengeteg róka vagy borz lyukat láttam. Állatot egyet sem.
Csengő-hegy oldalába
A Pap-rétről már látszott utolsó állomásom a felettem magasodó Hármas-hegy. Itt még a kék négyzet és a zöld kereszt együtt kanyarog az erdőben, de aztán pár perc múlva szétválnak. Én a zöld színűt választottam és megkezdtem kapaszkodásomat a Mecsek második legmagasabb csúcsára.
Pap-rétről a Hármas-hegy
Tavaly december végén a Dombay-maraton kereteiben voltam itt először. Akkor hóban és iszonyat szélben mentünk itt fel, szerencsére most kellemesebb arcát mutatta a hegy. Még meleg sem volt túlságosan!
Hármas-hegyre menet
Még mielőtt a tetőre vezető műútra kiértem volna ez a látvány tárult elém. A kivágott fák között Komló város lakótelepei tűntek fel a távolban. :(
Komló a Hármas-hegyről
Utam vége aszfalton vezetett fel a meteorológiai állomáshoz. Emlékszem decemberben majd megfagytam itt, most ilyen gondjaim nem voltak. Lefelé gondoltam megpróbálkozok azzal az úttal amin a teljesítménytúrán is mentünk.
Hármas-hegy tetején
A gond csak az volt, hogy akkor szalagozva volt, most meg egy idő után akkora volt a bozót és a csalán, hogy egy idő után már tökön-paszulyon át mentem. A meredek hegyoldalban csúszkálva értem le a Zobák és Hetény közötti út mellé. De itt akkora dzsumbuj fogadott, hogy az aszfalt útra már nem tudtam átmenni. Azzal párhuzamosan egy vadcsapáson - szó szerint mert egy őzgida is szembe jött velem - csalánok és szederindák között futottam a Köves-tetői parkolóhoz. Ennek eredménye a lenti képen figyelhető meg! Az érzést mindenki képzelje mellé!
Csalánon és szederindán át!
Csupán 12 km volt ez a köröm, de a kilátó és a Csengő-lak miatt egy számomra eddig ismeretlen részét fedeztem fel a Mecseknek. 

Megjegyzések

Booking.com