Kedd reggeli kör képei

  Kedd reggel fordítottam a szokásos körömön és most előbb mentem a remete-rétre és onnan fel a Tubesekre, majd haza. Fél ötkor értem fel a Niké-szoborhoz., a felhők alatt már pirkadt az ég. A Villányi-hegységtől a Papukig el lehetett látni innen. Bíztam is benne, hogy ma is szerencsém lesz a Badacsonnyal. 
Pirkadat a Nikénél
Elővettem babzsákomat és készítettem pár képet, majd jelzetlen ösvényeken felcsalinkáztam a Mandulásig. Innen már ráálltam a piros sáv turista sztrádára és meg sem álltam a Remete-rétig. A Mandulásban egy őz pár méterre sétált át az ösvényen, ha nem tapsoltam volna mikor megláttam, lehet ő észre sem vesz!
Piros madársisak (Cephalanthera rubra)
Az első utam a piros madársisakokhoz vezetett, nagy részük már lekonyult, de találtam még szép példányt is. A kislevelű nőszőfüvek szezonjának viszont már vége. Viszont elkezdett virágozni a Tallós-nőszőfű. Nagyon nehéz őket beazonosítanom, de remélem nem tévedtem és tényleg a Tallós-nőszőfüvek vannak a képen. 
Tallós-nőszőfű (Epipactis tallosii)
Tallós-nőszőfű (Epipactis tallosii)
Tallós-nőszőfű (Epipactis tallosii)
Múlt héten találtam egy másik epipactust, mégpedig a csőrős nőszőfüvet. Ők még váratnak magukra, talán jövő hétre ők is kinyílnak. 
Csőrös nőszőfű (Epipactis leptochila)
A Remete-rétről nem a szokásos úton futottam fel a Lapishoz, hanem egy számomra eddig ismeretlenen, jelzetlenen, az ösvény keresztezi a zöld négyzetet, majd a végén a zöld háromszögbe torkollik és ér fel a Sós-hegyi kilátó alá. Felmentem a kilátóba, gondoltam körülnézek milyen itt a panoráma. Milyen jól tettem!
Esik az eső Villányban!
Papuk gerinc
Vasárnap a Tubesről láttam a Badacsonyt, most pedig ha nagyon halványan is de a Sós-hegyi kilátóból is. A fák majdnem kitakarják, de pont el lehet közöttük, felettük látni! Az alábbi kép közepén látható a Badacsony! Tudom keresni kell, de ott van!
Badacsony a Sós-hegyi kilátóból
Tubesi tornyok
Lapis innen pár perc futás, majd onnan a János kilátó már egy kissé nehezebb dolog. Elindultam felfelé, már majdnem felértem, de aztán a farkasölő sisakvirágok miatt csak megálltam egy percre. Aztán mikor felértem meglepődve tapasztaltam, hogy eltűnt a Badacsony. Negyed órával korábban még láttam, de mire ideértem már hiába kerestem 
Pécsi Tv-torony és a zivatarfelhők
Minden irányba kikukucskáltam, a Papuk és a Villányi-hegység meg volt és Komló is jól látszott fentről. 
Komló a Tubesről
Innen már végig a sárga sáv jelzésen mentem, persze kitértem a Kis-Tubesi kilátóhoz. Innen is készítettem jó pár képet a környező hegyekről, településekről. 
Nagy-hegy a Villányi-hegységben
Tenkes és a Nagy-hegy
Jakab-hegy háttérben a Papukkal
Már bőven elmúlt hét óra mikor végre el tudtam indulni innen lefelé. De nem a legrövidebb utat választottam, hanem a Misina-tetőn át szaladtam le. A Tv-torony alatt is megálltam egy percre, majd bementem az erdőbe és vitt a lendület egészen a sípályáig.
Pécsi Tv-torony
Miközben a sárga sávon kocogtam lefelé egyszer csak a jobb kezem mellől kiugrott egy madár a bozótból és elrepült előbb az ösvényt követte, majd amikor már ritkásabb lett a lombkorona, felrepült az ágak közé. Szemből nem láttam, csak hátulról. De nagyon hasonlított a baglyokra. Barna és fekete volt a tollazata és úgy tűnt mintha nem lenne nyaka, csak nagy feje! :) Olyan hirtelen történt az egész, hogy a fényképezőgépemet még bekapcsolni sem volt időm.
 Baranyai peremizs (Inula spiraeifolia)
Mielőtt még leértem volna a Tettyére újabb védett növénybe futottam, mégpedig a Baranyai peremizsbe. Háromnegyed nyolcra értem haza, 15,75 km lett a ma reggeli köröm. Időben három és fél órát voltam oda, de ebből csak 2 óra volt a mozgási idő. Ezen a rövid távon is +880 méter volt a szintkülönbség!

Megjegyzések

Booking.com