Tubes - Remete-rét

  Vasárnap reggel nem tudtam felkelni! Ezért hétfőn mindenképpen menni akartam, mert kaptam fülest piros madársisakra és már virágozni kezdtek a turbánliliomok is. Fél ötös indulás után a Szőlő utcán felsétáltam a Francia-emlékműig, majd onnan az erdőbe érve folytattam utamat. Manduláson, Bányász-úton végül a piros háromszögön első utam a tubesi János-kilátóba vezetett. A nap már bőven felkelt mire odaértem. A Papuk halványan látszott, de Badacsony körvonalát nem tudtam kivenni!
Pécsi látkép
Orfű felé
János-kilátó, Tubes
Nem is maradtam soká, mert rohant az idő és még sok felé el kellett menjek. A turbánliliomokhoz siettem, még nem mind, de már sok elkezdett kunkorodni. Volt amelyik árnyékban volt, de szerencsémre olyan is akadt, amelyiket telibe sütötték a felkelő nap sugarai.
Turbánliliom (Lilium martagon)
Az alábbi képen fentről lefelé haladva látszik, ahogy egyre jobban kinyílik a turbánliliom. Bal oldalt felül még egy ki nem nyílt is látható. Alul meg már teljesen hátravágódnak a szirmok.
Turbánliliom (Lilium martagon) nyilásának három fázisa




 Remete-rét volt a következő célpont. A kislevelű nőszőfüvet most sem hagyhattam ki, a nagy melegben egyik tő sajnos kifeküdt, de a többiek szépen tartják magukat.
Kislevelű nőszőfű (Epipactis microphylla)
Azon a helyen is megtaláltam a piros madársisakot, amit ajánlottak, de azon kívül még máshol is a lencse végre kaptam. Eddig keresgéltem és nem találtam, most meg egyből két hely is lett hirtelen!

Piros madársisak (Cephalathera rubra)




Ugyanígy jártam a sarkvirággal is. Hetekig kerestem most meg több helyen is csak úgy előbukkant. Nem is emlékszem de szerintem négyet-ötöt biztos láttam és egészen banális helyeken a turistautak mellett.
Kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)
A Manduláson át futottam haza, a végén kapkodnom is kellett a lábam, mert mint mindig most is jól elszaladt az idő. Negyed nyolc volt mire leértem a városba, gyors zuhany aztán már mehettünk is az iskolába. Ebben az évben már a sokadik kullancsot szedtem ki magamból, most is belém fúródott egy, de a múlt héten is kettőnek sikerült rám másznia. Laza hét indító 11 km lett a vége!

Megjegyzések

Booking.com