Turbánliliom és Piros madársisak

  Péntek hajnal is a virágokról szólt, fél ötkor már indultam fel a Mecsekre. Az útvonalam a Tettye, Dömörkapu, Misina-tető, Kis-Tubes, Tubes, Lapis, Remete-rét, Mandulás volt. 15 kilométer nem egészen 3 óra alatt. Közte sok-sok fotószünettel! Már kezdenek sárgulni a farkasölő sisakvirágok, csak olyan korán voltam feléjük, hogy képet nem tudtam róluk készíteni.
Turbánliliom (Lilium martagon)
A turbánliliomok most a legszebbek, akad még bimbós, de már nagyon sok nyíló van. Sajnos a turistaút közeliek közül jó párat letéptek! :( Pedig védett, eszmei értéke 10 000.- Forint!
Méteres liliom
Nagyon sok helyen virágzik az egy méter magasra is megnövő gömbtermésű sárma. Utólag azonosítottam be, de képet most nem készítettem róla. Következő alkalommal bepótlom! Ő is védett 5 000.- Forint az eszmei értéke!
Piros madársisak (Cephalanthera rubra)
Hétfőn két helyen láttam piros madársisakot, most meg sem tudom számlálni, rengeteget találtam, a végén mikor már siettem haza, akkor volt amelyiknél meg sem álltam! Válogattam közülük, viszont volt egy ami nagyon tetszett, de a fényviszonyok nem engedték meg, hogy lefotózzam!
Piros madárka
Talán legközelebb sikerül! A kislevelű nőszőfű szép lassan levirágzott, de a környékén találtam pár érdekes virágot! Várom, hogy mi lesz belőlük!
Valamelyik nőszőfű féle
Szombaton HegyiKerék kerékpáros teljesítménytúra lesz, ezért mindenhol a HK felirat fogadott! Lapisig az útvonalukon mentem! Onnan ők mennek Vágotpusztának!
Hegyikerék festés és tábla
Két virág még ma reggelről. Az orlay murok néhol teljesen ellepi a tisztásokat, az ökörfarkkóró, pedig méteres magasságokig nő!
Orlay turbolya (Orlaya gramdiflora) tenger
Szöszös ökörfarkkóró (Verbascum phlomoides)

Megjegyzések

Booking.com