Újra a Mecsekben

  Múlt hét úgy alakult, hogy egyszer sem mentem fel a Mecsekbe futni, hétvégén a Pilisben, Gerecsében voltam a Kinizsi Százason, előtte meg kicsit rápihentem és csak a városban, illetve Nagyárpádon futottam. Egy vízhólyag még az elején zavart, de aztán menet közben észre sem vettem. Elég jól megúsztam ezt a majd húsz órás teljesítménytúrát! Arról majd később, most pár mondatban merre voltam ma hajnalban. Fél ötkor már az utcán voltam, a Tettyén keresztül a Dömörkapu melletti sziklagyepek voltak az első megállóhelyeim.
Napkelte
Itt ért a napfelkelte is! Tornyos sisakoskosborok még vannak, de lassan vége a Mecsekben a kosborszezonnak és átveszik helyüket a nőszőfüvek!
Tornyos sisakoskosbor (Anacamptis pyramidalis)
Újdonság volt a tarka nőszirom. Már nagyon vártam, szerintem a legszebb nősziromféle! Legalábbis nekem!
Tarka nőszirom (Iris variegata)
Felmentem a Misina-tetőre, majd miközben a sárga sávon ereszkedtem összefutottam a kedd hajnali "fejlámpás" futós csapattal! Már jó ideje nem tartok velük, mert öt előtt világos van és ilyenkor én már a virágokat keresgetem, fotózgatom. Beszélgettünk pár mondatot, majd a Rotary-nál elváltunk.
Turbánliliom bimbói (Lilium martagon)
Turbánliliomokra néztem rá, de még csak bimbósokat láttam. Pár nap, de lehet még egy hét is kell nekik, hogy kipattanjanak a szirmok és hátravágódjanak! Nem tudom, hogy mondják helyesen, de talán érti, aki már látta virágot! Lapistól egy jelzetlen ösvényen lesprinteltem a Remete-rétre! Pont akkor indultak a Mandulás felé a Mecsek-maratonosok, ők már nem láttak, de nem mentem utánuk, hanem Lukács Robi barátom segítségével megkerestem idei első nőszőfüvemet.
Kislevelű nőszőfű (Epipactis microphylla)
A pontos leírásnak hála meg is lett, de ezt hogyan veszik észre mások?! Olyan kicsi, kis vékonyka, hogy elsőre el is mentem mellette, csak visszafelé vettem észre! Kislevelű nőszőfű lett idén az első, de még kell neki pár nap, hogy teljes pompájában megcsodálhassam! Pár nap és visszatérek!
Kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)
Mandulásban megnéztem a kilenc napja talált kétlevelű sarkvirágot! Most már teljes díszében ragyog! Már hazafelé tartottam, amikor még egy ibolyás gérbics is elém került. Nem is kerestem csak úgy lepillantottam az ösvény mentén és ott volt!
Ibolyás gérbics (Limodorum abortivum)
15 km lett a vége, jó kis átmozgatás volt a hétvégi 100 után. Remélem még a héten sikerül a Kinizsiről is írnom!

Megjegyzések

Booking.com