Gyors kiruccanás a Zselicbe

  Tegnap reggel ki kellett ugranom Ibafára, ezért bár nagyon kevés időm volt, de szétnéztem a környéken mi a helyzet virágok terén. Korán ébresztettem, a gyerekeket, már negyed nyolckor úton voltunk az iskolába óvodába. A reggeli dugóban csak araszolva tudtam elhagyni a várost, még tankolni is meg kellett állnom. Háromnegyed óra volt az út Ibafára. Elintéztem a dolgomat, majd még kicsit fényképezgettem a csendes faluban. Pont a Pipamúzeumot fotóztam, amikor egy kedves hölgy leszólított, hogy meg akarom-e nézni a kiállítást? Sajnos erre most nem volt időm, mert tízre vissza kellett érnem Pécsre a munkahelyemre. 
Ibafai pipamúzeum
El is búcsúztam gyorsan a településtől, a 67-es út felé menet Almamelléken megálltam az Erdei vasútnál. Csak május elsejével indul be itt az élet. Teljesen kihalt állomáson megcsodáltam a több mint száz éves keskeny nyomtávú kisvasutat.
Almamelléki vasútállomás
Almamelléki erdei kisvasút vagonjai
Az erdei vasút Sasrétig közlekedik, hétvégén és ünnepnapokon naponta kétszer teszi meg az utat. Üzemeltetője a Mecsekerdő Zrt, hasznos infók a http://www.mecsekerdo.hu/menetrend-arak.
  A főútra visszatérve még nem Szigetvár felé fordultam, hanem Kaposvárnak. Bőszénfa melletti erdőkben tavaly nagy szerencsémre megtaláltam a Kakasmandikókat. Reménykedtem hátha már szerencsém lesz. Hatalmas sár fogadott, attól is tartottam, hogy bent ragadok az autómmal. Szerencsémre ki tudtam jönni a "földes" útról. Nagyon időszűkében voltam, öt-tíz percem volt. Ezért nem tudtam istenigazából körülnézni, de ott ahol tavaly március közepén fotóztam őket, ott még nyomuk sem volt a virágoknak. Még csak a jellegzetes foltos leveleit sem láttam. Helyette rengeteg hóvirág, kisvirágú hunyor és jó pár piros csészegomba. Látványosan virított az erdőben a piros gomba!
Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)
Kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum)
Piros csészegomba (Sarcoscypha coccinea)
Hazafelé eléggé nyomnom kellett agáz, hogy időben beérjek a melóhelyre. Kicsit késtem, de remélem büntetés nélkül megúszom. Ugyanis Bőszénfa belterületén mértek a rendőrök. Visszafelé vettem észre, akkor biztos betartottam a sebességhatárt. Odafelé is szerintem, mindig lelassítok lakott területen, csak ugye siettem és lehet csak hatvanig ment le a mutató. Az még talán belefér! Majd kiderül, hogy jön-e Vas megyéből a csekk! :(

Megjegyzések

Booking.com