Mohácsi busójárás

  Már több mint tíz éve Pécsen élek, de még nem voltam a Mohácson, régebben a Szeged-Pécs autóbuszjárat mindig csak a buszvégállomásig ment be és csak addig ismertem a várost. Tegnap sikerült jobban megismerni és mondhatom megér a belváros és a Duna-part egy kirándulást. A Busójárásról is mindig úgy gondoltam, hogy én oda nem megyek a tömegbe.
Mohácsi busó
Most a kislányom osztálya révén húshagyókedden ellátogattunk Mohácsra. Szerencsére az osztályfőnöke és egyik osztálytársának apukája jól értesült és tájékozott volt. Ezért mentünk kedden, mert ekkor nincs olyan nagy tömeg mint hétvégén és ugyanúgy felvonulnak a busók emellett sötétedéskor nagy máglyagyújtás keretében elégetik a tél koporsóját.
Busómaszk
2009 óta a mohácsi busójárás az UNESCO szellemi örökség listájának a része, 2012 óta pedig Hungarikum! A wikipedia így fogalmaz, hogy "a Mohácson és környékén élő, többségükben római katolikus délszlávok, a sokácok farsangi alakoskodása." A farsangi időszak végének és a télnek az élbúcsúztatását, a nagyböjt kezdetét jelző népszokás.
Busók a főtéren
  Három őrára értünk ki Mohácsra, a Szepessy-téren parkoltunk. a szomszédos Koló-térről indult a felvonulás.
Lovaskocsis busók
Mire odasétáltunk már elindultak a szekerekkel és mindenféle járgányokkal felszerelt busók. Itt először, de nem utoljára  átverekedtük magunkat felvonulókon, hogy megelőzzük őket és egy rövidebb úton a főtérre menjünk.
Busóudvar
A kis utcákban jobbra-balra cikázva a Busóudvart megkerülve értük el Mohács főterét a Széchenyi-teret. Itt már jókora tömeg fogadott, el sem tudom képzelni mi lehetett itt hétvégén mikor sokan vannak. Itt kellett másodjára átmenni a felvonuló busók között, hogy a térre bejussunk. Ez már nehezebb volt, de sikerült!
Városháza előtt
A téren kirakodóvásár és a már beérkezett busók és járgányai mellett egy nagy máglyarakás fogadott. Folyamatosan jöttek mentek a busó ruhába és maszkba öltözött férfiak ("A busó fűzfából  faragott maszkot viselő alak. A neves népművésze által faragott maszkok egyedi kivitelűek. A busó jellegzetes ruházata a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya." forrás: hu.wikipedia.org) és sokac népviseletbe öltözött, álarccal eltakart arcú hölgyek.
Malkocs bej Dzsámi
Kicsit nézelődtünk a téren, felmentünk a Malkocs bej Dzsámi lépcsőire, majd a tér sarkában álló épületbe mentünk be melegedni. Ezt követően a Duna-partot vettük célba. A Szabadság utcán mentünk két monumentális szobrot is láttunk. 
Szentháromság tér
Az első a Szentháromság tér ékessége, a másik pedig már a Duna part előtti Millenniumi emlékmű.
Millenniumi emlékmű
Lementünk egészen a kompig, pár képet itt is készíttettem, jöttek-mentek a busók és a komp is pont indult a túlpartra.
Mohácsi komp
Visszasétáltunk a főtér melletti játszótérre, a gyerekek jól kitombolták magukat, majd még mielőtt meg gyújtották a máglyát ismét bementünk a melegedőbe. Fél hat előtt kezdődött a rituálé.
A koporsó
Először pár busó felvitte a koporsót a venyigék tetejére kiépített állványra. A fekete koporsón ez a felirat volt:
"Megszületett, virágzott
eltemettük, kimászott
2015"
Nagyon jó volt a hangulat, a hangszórókból szolt a délszláv zene, a népviseletbe öltözött helyiek körtáncokat jártak. Mindenki izgatottan várta, hogy meggyújtsák a nagy rakás fát és legyen végre vége a télnek.
Mohácsi télbúcsúztatás
Hamarosan erre is sor került és pillanatok alatt több méter magas lánggal éget a tűz. Hat felé elbúcsúztunk a busóktól, a főtértől és elindultunk autóinkhoz vissza a Víztorony melletti térre. Kissé átfagytunk a nap végére, de nagy élményekkel telve tértünk haza Pécsre. Máskor is visszatérünk, akár busójárás idején is! Innen is köszönöm ezt a szép délutánt!
Itt a tél vége!?

Megjegyzések

Booking.com