Tarka sáfrány

  Úgy alakult, hogy a hétvégét Tiszakécskén töltjük, így kapóra jött hogy meglátogassam a Szedresi tarkasáfrányost! 
Tarka sáfrányok
Még mielőtt elindultunk volna az iskola és az óvoda után felmentünk a Tv-torony alá egy utolsót szánkózni. Lehet mire visszajövünk már nem lesz rá lehetőségünk. A sípálya felé vezető sárga turistajelzés mente nagyon jó terep, jó a lejtése és az északi fekvésnek a hó is sokáig megmarad. Sokan csúsztak itt és már jól ki lett taposva az út! Nagy élmény volt, Gáborék is fel jöttek és a négy gyerkőc jól elszórakoztatta egymást. Sajnos nem volt sok időnk, mert még estére Tiszakécskére kellett érnünk, ezért két óra után elbúcsúztunk. Hazamentünk, összecsomagoltunk és már fél négy volt mikor elindultunk.
Szánkópályánk
A hatos főúton Szekszárd után kell lekanyarodni Székesfehérvár felé és körülbelül öt-hat kilométer körül kell leparkolni. Egy nemzeti parkos tábla is jelzi a területet. A táblától pár perc sétával könnyedén megközelíthető a Szedresi tarkasáfrányos.  Tavaly már kétszer voltam itt, de igazán jó képet nem tudtam akkor készíteni a virágról, ezért megpróbáltam most is.
Szedresi tarkasáfrányos
A kora tavasszal nyíló apró termetű növényke már bontja szirmait. 1982 óta védett hazánkban, eszmei értéke 10 000.- Ft. Azonosító jele fehér szirmokon végigfutó hosszanti három ibolyakék csík. Egyedszámáról olvastam az interneten, szerintem tavaly és idén is nagyon kevés volt. Legalábbis a leírások alapján többet vártam, de nem volt olyan tömeges. Azért volt már, oda is kellett figyelnem hová lépek nehogy rátapossak egy-két tő virágra. 
Tarka sáfrány (Crocus reticulatus)
Olyan képeket szerettem volna csinálni, ahogy szépen ki vannak nyílva a szirmok, de ilyeneket alig találtam. Így jövőre is meg kell látogassam a területet. Vagy még idén?! Azért készült pár kép, szerencsére még naplemente előtt odaértünk. Lehet pont a késői érkezés miatt nem nyíltak a szirmok, de az is lehet, hogy a február közepe még túl korai inkább március elején kellene ide érnem. Akkor az egyedszám is nagyobb lehet? 
Tarka sáfrány

Megjegyzések

Booking.com