Tisza-parti futás

    Vasárnap reggel ötkor ébresztet a telefonom, kinyomtam gondoltam még szundizok egy percet, aztán háromnegyed hatkor sikerült kipattannom az ágyból. WC, öltözés és negyed hatkor indulás. Nyílegyenesen le a Pollack Mihály utcán a Tisza-partra, majd aztán jobbra kanyarodtam és a Tisza mellett indultam el. Innentől két órán át nem távolodtam el a folyó száz méteres körzetétől.
Tiszainokai rév lejárata
Lefutottam az inokai révig, tőlünk ez kilenc kilométer. Végig a gáton mentem. A szabad strand felett megerősítik, átépítik a gátat. Hét előtt még csak álltak a gépek, de nyolckor mikor visszafelé futottam már dolgozott a markológép és egy teherautó is indulásra készülődött.
A gáton rengeteg őz szaladt át a frissen szántott földekről menekültek az értéri erdőbe mikor megláttak, meghallották, hogy közeledek. Az redőben pedig mindenféle énekesmadarak csiripeltek, valamint harkályok kopácsolták a fákat. A gáton 100 méterenként a földbe fektetett táblák jelzik a távolságot. Ez jól is jött, mert így tudtam kalibrálni a lépésszámlálómat.
Kilométerkő a gáton
A tiszainokai rév még nem üzemel, emlékszem nyáron itt nagy élet van a szemközti strandon. Nyár elején pedig a kérészek élik itt rövidke életüket. Egyszer már volt szerencsém a Tiszavirágzáshoz, remélem idén vagy pár éven belül megint sikerül elcsípnem. Odafelé egyhuzamban futottam, visszafelé már többször meg-meg álltam egy-egy fotószünetre.
Tisza gát Tiszakécske mellett
Az egész ártéri erdő itt a Közép-Tiszai tájvédelmi körzet része. Növényvilágilag nem túl gazdag, pontosabban én még nem találtam itt egyetlen védett növényt sem, de az állatvilág annál inkább gazdag. Gondolom a védelem a kérészek miatt is van! Felmentem a kilátóba is, amikor erre járok ezt nem hagyom ki! A partra szoktam még lemenni, szeretem a stégeket, ladikokat fotózni a Tisza vízén.
Tavaszi Tisza-part
Ahová viszont az elmúlt években nem néztem be az a Tisza-parti Liget és a focipálya. Gyerekkoromban fociztam és rengeteg időt töltöttem itt el. 1997-98-as szezon volt a tiszakécskei labdarúgás fénykora. Ekkor a mennyei bajnokság első osztályában játszott a csapat. Az Újpest és a Fradi vendégszerepelt a bajnokságra éppen csak elkészült stadionban. 8-10 ezren is kilátogattak a nagyobb csapatok meccseire, most egy fordulóban alig mennek többen ki az összes első osztályú csapat meccsére. Pedig Tiszakécske egész lakossága 11 000 fő, a környék összes településéről ingáztak ide a "fanatikusok"! Elég lehangoló képet fest most a pálya. A kék-sárga székek eltűntek, csak a szürke beton maradt, az is omladozik, repedezik!
Tiszakécskei stadion 2015 február
Úgy hallottam, hogy az önkormányzat tervezi a főlelátó rendbetételét, alatta elkészülhetnek az öltözök, büfék ... Új életet lehelnének a helyi fociba. A vendéglelátót állítólag elbontják, de vannak tervek annak helyére is! Remélem nem csak nagy szavak, hanem valóban meg is valósulnak! A csapat jelenleg a megyei bajnokság első osztályának nyolcadik helyén áll. Hajrá fiúk, újra régi fényében tündököljön a kécskei futball!

Megjegyzések

Booking.com