Rövid február végi kör a Mecsekben

  Már régen voltam egyedül a Mecsekben, ezért elterveztem, hogy ma reggel megyek egy kört. Szétnézek mi a helyzet virág fronton. Talán az izgatottság miatt négykor kipattant a szemem és már nem tudtam visszaaludni. De nem akartam sokat sötétben menni, ezért elmolyoltam még otthon és csak fél hatkor indultam neki. Tettyéig elég volt a közvilágítás, de az erdőben már fel kapcsoltam a lámpámat. Kedden voltam a Mecsek maratonosokkal futni, akkor még fent bőven volt hó, kíváncsi voltam mi maradt belőle! Azt kell mondjam nem sok! Valahol nem is baj így február végén. Mondom én amatőr természetbúvár. Vágyom már nagyon a tavaszra és a tavaszi virágokra. 
Hóvirág születés
Kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum)
Három napja Dömörkapu felett még volt hó, most már semmi. A sípályán is már csak kis foltokban fehérlik. Egy hete a gyerekekkel a sárgán még szánkóztunk, most talán itt volt a legtöbb, de már nem alkalmas téli sportolásra. Misina-Tubes gerincen kedden még összefüggő hó volt, most már keresni kell. A kis-Tubesi kilátóhoz érve kapcsoltam le a fejlámpámat itt már nem volt rá szükségem. Ködös idő volt ezért a napkeltére feleslegesen vártam. Egyszer csak kivilágosodott, de nem jött fel a Nap. Hunyorok, hóvirágok mindenhol, medvehagyma itt még alig található. 
Misina-Tubes gerinc, itt volt a legtöbb hó
A János-kilátóba is felmentem, Zengő, Hármas-hegyig lehetett látni, alattam a város, de a Tenkes, Harsányi-hegy már ködbe veszett. Lementem a Rotary-ig, majd annak déli ágára fordulva kocogtam hazafelé. Egy érdekes hó alagutat találtam az ösvény mellett. Összehordhatta a szél a havat, aztán ilyen furcsán olvadt el a hó.
Hó alagut
Havas kilátás
Csillagvirág volt a fő célpont, de még nem találtam. Talán mert a helyet ahol nőnek, pár napja még hó borította. Mindennek el jön az ideje, csak győzzük kivárni. Villányi-hegységben múlt hétvégén már fotózták! A reggeli futás slusszpoénja egy téltemető volt a Tv-torony közelében. Tavaly mit össze kerestem, de nem leltem a Mecsekben, csak a botanikus kertben. Idén nem foglalkoztam vele és tessék! Bár hozzá teszem szinte biztos, hogy telepített. Kicsi az esélye, hogy egy tő felkerüljön a Misina-tetőre. 
Egyke Téltemető (Erantkis hyemalis)
Negyed nyolcra értem haza, kapkodnom kellett a lábam, mert iskola, óvoda! Tizenkét kilométer lett a vége, hétvégén még megyek egy hosszabbat akkor összejöhet a heti 100 kilométer!

Megjegyzések

Booking.com