Jakab-hegyre és vissza

  Szombati Kinizsi 100 előtt még szerettem volna egy hosszabbat menni, ki is néztem magamnak egy kb 30 kilométeres kört, hétfőre már rossz időt mondtak, ezért vasárnap kora reggelre esett a választásom. Megtöltöttem az ivópalackomat, beraktam a zsákba mindent amire szükségem lehet és ötkor elindultam. A Pécsi-sík volt az első úti célom. Tanakodtam, hogy vigyek két cipőt, mert az első 10 km aszfalt és aztán váltsak terepesre, de mivel alig fért be a zsákba a fényképezőgépem a cipő mellé, ezért itthon maradt a váltó cipő. Próbáltam óvatosan futni, vigyázni a talpára, hogy ne kopjon el. A belváros felett még illuminált fiatalok jöttek velem szemben, aztán, ahogy haladtam Szigeti város felé már egyre kevesebb emberrel találkoztam. Patacs után kimentem a hatosra és az utolsó másfél kilométert amellett haladtam. Itt sem volt nagy a forgalom és az út mellett van egy jó nagy sáv, ahol már nincs leaszfaltozva, így a cipőmre is tudtam vigyázni. Pompás sisakoskosbor miatt mentem és nem is kellett sokáig keresnem gyorsan meg lett.
Pompás sisakoskosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans)
Két szép példány
Ugyanott ahol tavaly is fotóztam, most is több tő virágzik már. Vannak már egészen nagyok, de olyan is akad, aminek még kell pár  nap, hogy a teljes pompáját elérje.
Szibériai nőszirmok közt egy fiatal pompás kosbor
Szibériai nőszirom még rengeteg látható, de mocsári már alig és nyári tőzikével is csak egy helyen találkoztam. Azok viszont szépek voltak.
Nyári tőzike (Leucojum aestivum)
Pillanatok alatt teljesen eláztam a cipőmben állt a víz, de tudtam mire lehet számítani! Én akartam ide jönni! Az amúgy is vizenyős terület, a napokban rengeteg vizet kapott, ezért alap volt a bokáig süppedés.
Ebben bóklásztam fél órát!
Felhők mögé búvó Jakab-hegy
Röpültek a percek és már fél hetet mutatott az órám mikor átmentem a síneken és Cserkút felé fordultam. A Cserkúti csárdától megy fel a piros háromszög jelzés a falúba, de én nem mentem vissza addig, helyette egy másik úton kapaszkodtam fel a Jakab-hegy déli lejtőire települt apró kis falvacskába.
Árpádkori templom, Cserkút
Pár kép az Árpádkori templomról és már mentem is tovább felfelé a Jakab-hegyre. A piros négyzet, a kék háromszög és a mecseki zöldút jelzése egy darabig együtt vezet, majd Cserkút végét jelző táblánál a kék háromszög leválik és elindul a Jakab-hegyre.
Színkavalkád
Én is erre kanyarodtam és bele bele sétálva igyekeztem a felfelé. A Szedres ház és a Mézeskalács házikó után bementem az erdőbe.
Már lentről láttam, hogy a hegy felhők mögé bújik, csak néha-néha látszott ki mögüle. Panorámában ezért nem is reménykedtem. Nem is volt, ahogy egyre feljebb értem bementem a ködbe és a Zsongor-kőnél is csak az alattam lévő fákig láttam.
Ködös Zsongor-kő
Hallottam Cserkút és Kővágószőlős zajait, de esélyem sem volt, hogy lássam őket. Viszont az erdő csodaszép volt, így ködösen. A medvehagymák már sárgultak, a madarak pedig folyamatosan csiripeltek! A kék sáv jelzésen mentem Remete-rétre, szeretem a kőbabákat és még az Avargyűrű előtt láttam egyet ami nagyon tetszett!
Kőbaba
Lehetett vagy másfél méter magas és nagyon szép egyforma kövekből lett kirakva, precíz remek munka! Patacsi mezőnél szépek az új padok, a pihenőhely.
Megújult Patacsi-mező
Később fehér madársisakokat figyeltem meg az ösvény mentén. Majd a Vörös-hegynél kitértem a Cinke-tanya felé.
Cinke-tanya
Télen mikor erre jártam még csak készült az erdei pihenőhely, mára már várja a megfáradt turistákat. Azt kell mondjam nagyon szép lett! A tábla, az esőbeálló, apadok és a tűzrakóhelyek mind-mind a mai kor igényeinek megfelelőek! Érdemes letérni a kéktúráról, vagy érdemes ide túrát szervezni, mert megéri.
Kék sáv
A kék sáv nyiladékában megjelentek a nagyezerjófű bokrai, egyiknél videóztam is egyet, ahogy egy méh virágport gyűjtöget.
Remete-réttől a Mandulás felé futottam haza, itt-ott letértem az ösvényről, hogy kétlevelű sarkvirágot találjak.
Remete-rét
Már egy ideje keresem, de eddig nem jártam sikerrel. Azt kell tudni róla,hogy két egymást követő évben ugyanott nem nyílik, vagy legalábbis nagyon kicsi az esélye! Van hogy évekig lappang a földben és várja, a megfelelő körülményeket.
Közeli kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)
Kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia)
Nem ritka, sok felé előfordul, de szerencse és sok-sok türelem kell hozzá. Ahol tavaly láttam ott most nem volt, de szerencsére a sok fáradozásom beért és egy bokor alatt megpillantottam. Még nem virágzik teljesen, de majd nyomon követem, ahogy növekszik. A májusi sok eső miatt a majomkosborok és a bíboros kosborok is már szinte teljesen elvirágoztak és a bangóknak, valamint a gérbicsnek sem tett jót a rengeteg csapadék. Teljesen bebarnultak, alig találni fotózható szép példányokat. Újdonság volt még a Mandulásban egy Madárfészek kosbor.
Madárfészek békakonty (Neottia nidus-avis)
Egy barátom találta és tegnap én is megnéztem. Az exkempingen át nyílegyenesen hazafutottam. A Nikénél már sütött a Nap és a Tenkesig is el lehetett látni. Kb 30 kilométer lett, vagy ötször leállt a lépésszámláló, ezért nem tudom pontosan! :( Öt óra és nagyon sok fénykép! 

Megjegyzések

Booking.com