Püspökszentlászlói körtúra

  Szombat reggel korán keltem, mert Szekszárdra kellett mennem és még előtte szerettem volna egyet futni. Hosszúhetény felé letértem a hatosról és bementem egészen Püspökszentlászlóig. A falu táblájánál leraktam az autót és már indultam is. Nem volt sok időm ezért kapkodtam a lábam. A Zengőre nem volt időm, inkább elfutottam a Pusztabánya felé és vissza. Püspökszentlászló főutcáján végigfutva egy kutyasétáltató hölgyön kívül senkivel sem találkoztam. Fél hat előtt még alszanak az emberek! A kastély felújítása gőzerővel folyik, körbe van állványozva és sok helyen már a cserép is le van cserélve. a platánfákat visszametszették, bizarr látvány, de plakát szerint hamarosan visszazöldülnek!
Bánáti bazsarózsa vagy bánsági bazsarózsa (Paeonia officinalis subsp. banatica) 
A kedvenc völgyem után meg néztem a bánáti (nekem marad bánáti és nem bánsági) bazsarózsákat. Három hete voltam erre akkor még csak kezdtek virágozni, mostanra meg szinte teljesen levirágoztak. Hármat találtam ami még dacolt az elemekkel, de a többi már elhullajtotta a szirmait. A sárga sáv, majd a zöld sáv jelzésen futottam át Pusztabányára.
Kardos madársisak vagy hosszúlevelű madársisak (Cephalanthera longifolia)
Útközben két kardos madársisakot és vagy egy tucat tojásdad békakontyot láttam. A tojásdad új orchidea faj a listámon, még nem találkoztam vele! Köszönet az infóért Lukács Robinak és egy kedves követőmnek!
Közönséges vagy tojásdad békakonty (Listera ovata)
Sőt még virágzó foltos kontyvirágot is láttam, ez is első volt, az olasz müge nem újdonság, de azért megemlítem mert ritkaságszámba megy. Kevés helyen fordul elő, nem úgy mint a szagos müge! Pusztabányán megnéztem az üveghutát, majd nyargaltam vissza a kocsimhoz a kék háromszög jelzésű ösvényen.
Üveghuta, Pusztabánya
A csupán hét kilométeres körömet egy óra tizenöt perc alatt teljesítettem. Az idő fele a fotózással ment el. De még így sem igazán sikerült értékelhető képet csinálnom a békakontyról. Kevés volt a fény és a vakus képek közül is alig találtam olyat ami éles lett. 

Megjegyzések

Booking.com