Viráglesen a Pécsi-síkon

  Idén eddig hadilábon álltam a nőszirmokkal. Hiába kerestem a tarka és a pázsitos nőszirmokat a Mecsekben. Ezért gondoltam ha őket nem is de a szibériai nőszirmokat megnézem a Pécsi-síkon. Szokásos reggeli futásom így nem a hegyre vezetett, hanem a városon át le a rétre. A futás része nem tetszett, mivel büdös és hangos autók között kellett mennem. Sokkal jobb az erdőben hallgatni a madarakat és szívni magamba friss levegőt. de most ha meg akartam nézni a virágokat, nem volt választásom. Nyolc és fél kilométert kellett megtennem a házunktól míg odaértem. Jó tempóban tudtam haladni, kb 40 perc alatt odaértem. Fél hat volt ekkor és elhatároztam, hogy hatkor elindulok vissza, hogy még időben hazaérjek. Visszafelé úgy is fáradtabb leszek, illetve felfelé kell majd mennem. 
Szibériai nőszirom (Iris sibirica)

Fél órám volt, hogy körülnézzek a mocsaras területen. A futócipőm pillanatok alatt átázott, emlékszem tavaly is elhatároztam, hogy ide legközelebb gumicsizmában jövök! Csak abban kissé nehéz lett volna futni. Ismét több ezer szibériai nőszirom virágzik a területen. Idén két újdonságot is megfigyeltem, vagy legalábbis tavaly elkerülték a figyelmemet. Az egyik a mocsári nőszirom. Sárga virágjával pedig eléggé feltűnő, de valahogy tavaly kimaradt
Sárga vagy mocsár nőszirom (Iris pseudacorus)
A másik pedig a nyári tőzike, tavaly Gemencben láttam először, de itt nem fedeztem fel. Idén meg Gemencben nem jutottam el hozzájuk, hát a Pécsi-síkon összehozott minket a sors! :)
Nyári tőzike (Leucojum aestivum)
Réti kakukkszegfű tavaly is sok volt, idén is végeláthatatlan mennyiségben virágzik a réten. Talán csak a mocsári gólyahír veszi fel vele a versenyt!
Réti kakukkszegfű (Lychnis flos-cuculi)
A gyógynövényként ismert fekete nadálytő is megtalálható itt, bár csak kis mennyiségben.
Fekete nadálytő (Symphytum officinale)
Pompás kosbor után hiába kutattam, május vége felé visszajövök addigra remélem ők is virágba borulnak!
Pécsi-sík virágpompában
Tavaly is megcsodáltam és felültem erre a magaslesre és idén sem maradhatott ki hogy felmenjek a magasított székre. Ha több időm lett volna igazán jót pihenhettem volna itt, de szorított az idő és mennem kellett haza. 
Magasles
Pécsi-sík
Hat után pár perccel indultam és még hét előtt otthon voltam. Minden terv szerint alakult. Visszafelé sem sokat lassultam. Összesen 18 kilométert mért a lépésszámláló, egy kilométert bóklásztam a mocsárban!

Megjegyzések

Booking.com